19 / 07 / 2024

Endeks Konut

Endeks Konut

REIDIN.com-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi, İstanbul Avrupa yakasında yer alan markalı konut projelerinde %0,94 oranında; İstanbul Asya yakasında yer alan markalı konut projelerinde %0,60 oranında artmıştır

Konut sahipliği kasım ayında getiri lideri koltuğuna yerleşti! 

REIDIN Emlak Endeks sonuçlarına göre; Konut sahipliği, varlık sınıfı getiri lideri koltuğuna bir kere daha yerleşti.

Tüketicinin güveni artarken, konut satın alma beklentisi ise düştü!

Tüketici Güven Endeksi ölçümünde esas alınan alt endekslerde artış yaşanırken, gelecek on iki ayda konut satın alma beklentisi ise düşüş gösterdi. Aynı sürede otomobil alma beklentisini yansıtan endeks ise ilk defa yükseldi.

ABD'de konut fiyatları artış hızı yavaşlamaya devam ediyor!

ABD'de S-P Case-Shiller 20 kentteki konut fiyatlarına ilişkin endeks, geçen sene  Kasım ayında yıllık bazda yüzde 6,8 arttı ve önceki aylara kıyasla yavaşlama göstermeyi sürdürdü.

ABD'de konut fiyatları sert zemine çakıldı!

Amerika Birleşik Devletleri'nde konut fiyatları ağustos ayında sert şekilde düştü. Konut fiyatlarına ilişkin endeks ağustosta yüzde 1,3 düşerek Mart 2009'dan bu yana en hızlı düşüşü yaşadı.

Konut fiyatları yüzde 50,5 arttı!

Açıklanan resmi verilere göre, Konut Fiyat Endeksi (KFE), Kasım 2021'de yüzde 9 artış göstererek, 229,1 seviyesinde gerçekleşti. Yine açıklanan rakamlara göre, endeks, Kasım ayında 2020 yılının aynı ayına göre yüzde 50,5 arttı.

Konut Fiyat Endeksi rekor kırdı!

TCMB'nin konut fiyat endeksi Ağustos ayında senelik yüzde 33,4 yükselişle endeks tarihinin en hızlı artışını sergiledi. Yeni konutlarda senelik fiyat artışı yüzde 40 oldu. 

ABD'de konut fiyat endeksi şubatta yüzde 12 arttı!

ABD'de ulusal konut fiyat endeksi sonuçlarına göre şubat ayında yüzde 12 yükseldi. Endeks sonucunda Şubat 2006 tarihinden beri en yüksek artış yaşandı.

Konut yatırımında dünyanın en çok kazandıran kentleri!

Kovid-19 salgınına rağmen, yatırımcıların güvenli liman arayışının da etkisiyle gayrimenkule olan ilgi devam ediyor. Dünyadaki 45 küresel şehirdeki konut fiyatlarını izleyen endeks yükselirken, Avrupa başkentlerindeki gerileme yaşandı. 

Konut fiyatları bir yılda yüzde 12 arttı!

Merkez Bankası’nın açıkladığı Konut Fiyat Endeksi raporuna göre Ocak ayında konut fiyatları bir önceki seneye oranla nominal olarak yüzde 12 arttı. Enflasyonun yüzde 0.22 üstünde kalan endeks reel olarak da artmış oldu.

ABD'de Aralık ayında konut fiyatları yüzde 3,8 arttı!

Amerikan Birleşik Devleti'nde konut fiyatları Aralık 2019 döneminde yıllık bazda yüzde 3,8 yükseldi. 20 kentteki konut fiyatlarına ilişkin endeks de yüzde 2,9 artarak beklentileri aştı...

Değişken faizli konut kredisinde oranlar 2018!    

Değişken faizli konut kredisinde yurt içinde veya yurt dışında genel kabul görmüş ve yaygın olarak kullanılan bir endeks baz alınır ve buna bağlı olarak faiz oranı değiştirilebilir. 

Konut yatırımından elde edilen getiri 3 yılda 780 puan arttı! 

REIDIN'in 81 il, 258 ilçe ve 1.255 mahalleden gelen veriler ışığında hazırladığı Konut Yatırımı Toplam Getiri Endeksi'ne göre, endeks başlangıç dönemi olan Ocak 2015'te 1000 puan olan Türkiye geneli Konut Yatırımı Toplam Getiri Endeksi, Temmuz 2018'de 1780 puana yükseldi.

Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi Mayıs'ta yüzde 9,97 arttı!

REIDIN Emlak Endeks: 2. El Konutlar Fiyat Endeksleri 2018 Mayıs Ayı Sonuçları açıklandı. Buna göre, Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0.54 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 9.97 oranında arttı...

Endeks Konut Haberi

Endeks Konut

Mortgage Uzmanı Garanti’nin desteğiyle REIDIN.com tarafından Türkiye’nin nüfus yoğunluğu bakımından en büyük ve en çok konut kredisi kullandırılan 7 ilinde (Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli) 2.el konutları kapsayan aylık olarak hem kiralık hem satılık fiyat değerlerini gösteren gösterge endekstir.


REIDIN.com Emlak Endekslerinin hazırlanmasında “sınıflandırılmış birim değere dayalı konut fiyat endeksi” (Stratified Residential Property Price Index) yontemi uygulanmaktadır. Endeks baz yılı Haziran 2007 (Haziran 2007=100) olacak şekilde Laspeyres formulu kullanılarak hesaplanmaktadır.


REIDIN.com Emlak Endeksleri 7 il, 71 ilçe ve 481 mahalleyi kapsamakta olup, aylık ortalama 200.000 veri seti uzerinden hesaplanmaktadır.

Haziran ayı itibariyle ikinci el konutlardaki amortisman süreleri (Geri Dönüş Süresi) incelendiğinde İstanbul’da bir apartman dairesinin fiyatı 15,9 yıllık (191 ay) kiraya eşit iken, İzmir’de bu süre 18,2 yıla (219...