28 / 04 / 2024

Tüketicinin güveni artarken, konut satın alma beklentisi ise düştü!

Tüketicinin güveni artarken, konut satın alma beklentisi ise düştü!

Tüketici Güven Endeksi ölçümünde esas alınan alt endekslerde artış yaşanırken, gelecek on iki ayda konut satın alma beklentisi ise düşüş gösterdi. Aynı sürede otomobil alma beklentisini yansıtan endeks ise ilk defa yükseldi.



Makroekonomik gidişatı etkileyen psikolojik faktörlerin başında gelen tüketici güvenindeki artış, ekim ayında da artmaya devam etti. Endeks, eylüldeki yüzde 5,1 artışın ardından ekimde de yüzde 4,4 artarak 74,6’ya çıktı. Güvenin ölçümünde esas alınan alt endekslerin neredeyse tümünde artış olurken, konut satın alma beklentisi ise düştü.

Dunya.com yazarı Naki Bakır geçtiğimiz günlerde açıklanan tüketici güven endeksinin ayrıntılarını inceledi. İşte o yazı: Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliği ile yürütülen aylık Tüketici Eğilim Anketinden hesaplanan Tüketici Güven Endeksi ağustosta 68’e kadar düştükten sonra eylülde önceki aya göre yüzde 5,1 artarak 71,5’e çıkarken, ekimde de yüzde 4,4 artarak 74,6’ya ulaştı.

Tüketicilerin, genel ekonomik gidişat ve kendi mali durumlarına ilişkin beklenti ve değerlendirmeleri ile harcama ve tasarruf eğilimlerini ölçen Tüketici Eğilim Anketi verilerine göre hesaplanan Tüketici Güven Endeksi, 0-200 aralığında değer alabiliyor; 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser, 100’den küçük olması kötümser duruma işaret ediyor.

MADDİ DURUMDA İYİLEŞME BEKLENTİSİ

Geçen 3 aylık döneme göre gelecek 3 ayda yarı-dayanıklı tüketim mallarına harcama düşüncesini gösteren endeks yüzde 2,6 artarak 104,3 oldu. Mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğu endeksi ise yüzde 14,7’lik dikkat çekici bir artışla 46,3’e çıktı.

Gelecek 12 ayda dayanıklı tüketim mallarına harcama eğilimini gösteren alt endeksin değeri de yüzde 93,2’ye ulaştı. Mevcut dönemin tasarruf etmek için uygunluğuna ilişkin endeks yüzde 5,9 artışla 68,7 olurken, hanenin içinde bulunduğu mali durum değerlendirmesini yansıtan endeks yüzde 2 düşerek 73,9 oldu. Gelecek üç aylık dönemde tüketimin finansmanı amacıyla borç kullanma ihtimali yüzde 3,2 artarak 54,6’ya çıktı.

EV HAYALİNDE DÜŞÜŞ

Hanelerin gelecek 12 ayda konut tamiratına para harcama ihtimalini yansıtan endeks değişmedi ve 27’de kaldı. Konut satın alabilme veya inşa ettirme ihtimalini gösteren endeks de son ay yüzde 7,1 düşerek 7,7 ile iyice dibi gördü. Endeks, bir yıl önceki değerinin de yüzde 23,8 altına indi. Son dönemde genel kredi faizlerindeki hızlı yükseliş ve bankaların uyguladığı miktar kısıtlamasının, tüketicilerin konut satın alma beklentisindeki düşüşe yol açtığı belirtildi.

Tüketicinin güveni artarken, konut satın alma beklentisi ise düştü!

OTOMOBİL UMUDU ARTTI

Gelecek on iki ayda otomobil alma beklentisini yansıtan endeksin değeri ise dört aydır devam eden inişin ardından ekimde yüzde 5,9 yükselerek 13 olarak kayda geçti. Söz konusu endeksin değeri önceki aylara göre haziranda yüzde 13,6, temmuzda yüzde 6,4, ağustosta yüzde 16,6, eylülde yüzde 6,1 düşerek 12,3’le dibi görmüştü. Otomobil satın alma beklentisindeki artışta, ikinci el piyasada son aylarda yaşanan ucuzlamanın etkili olduğu ifade edildi.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön