09 / 05 / 2024

enflasyon oranının hesaplanması

enflasyon oranının hesaplanması

Enflasyon, fiyatlar genel düzeyinin sürekli ve hissedilir artışını ifade eden bir durum olarak tanımlanıyor. Gayrimenkul kiralamalarında yapılacak zam, enflasyon oranlarına bağlı olarak yapılıyor. Peki, enflasyon oranı nasıl hesaplanır?

Ocak 2024 kira artış oranı için geri sayım başladı! Yeni yılın ilk zam oranı bu tarihte belli olacak!

Gayrimenkul sahiplerinin gündeminde yer alan Ocak 2024 kira artış oranı 2 gün sonra belli olacak. Ayrıca Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla, memur ve emekli zammı netlik kazanacak.

Prof. Veysel Ulusoy'dan enflasyon açıklaması! Anladık mı gerçek enflasyon oranını şimdi?

Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu'nın (ENAG) kurucusu Veysel Ulusoy, sosyal medya hesabı X'ten bütçe rakamlarına değinerek gerçek enflasyon rakamını açıkladı.

4 aylık enflasyon farkı resmen açıklandı! Memur ve emekli maaş artışı peş peşe hesaplandı! İşte 2024 zamlı maaşlar...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayı enflasyon oranını açıkladı. Bu kapsamda memur ve emekli maaş artışları için 4 aylık fark belli oldu. Peki, Memur, emekli maaş artışı ne kadar olacak?

İstanbul'da geçen ay 17 bin 408 konut satıldı: Ortalama fiyat 4 milyon 677 bin TL oldu! İşte en çok ev satılan ilçeler..

Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş enflasyon oranını da geçti. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, İstanbul'da bir yılda konut fiyatlarının ortalama yüzde 68 arttığını ve 4 milyon 677 bin TL'ye çıktığını belirtti. İstanbul'da en çok konut satılan ilçeler de belli oldu. İşte ayrıntılar...

ABD'de kamu borcunun GSYH'ye oranının 2053 yılında yüzde 181'e çıkması bekleniyor!

ABD Kongresi Bütçe Ofisi (CBO), ABD'nin kamu borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranının 2029 yılında yüzde 107'ye ve 2053'te yüzde 181'e ulaşacağı tahmininde bulundu.

2023 iş yerleri kira zam oranı ne kadar? İş yer kira artış oranında sınırlama var mı?

Mayıs ayı enflasyon rakamlarının belli olmasının ardından kira zam oranları da netlik kazandı. Peki, 2023 iş yerleri kira zam oranı ne kadar? İş yer kira artış oranında sınırlama var mı? işte detaylar...

En ucuz kurbanlıklar nerede satılıyor? Hangi market zam oranını arttırdı?

 Migros ve A101 ve CarrefourSA gibi süpermarketlerin sattığı kurbanlıkların fiyatları gündeme düştü. Kurban bayramına az bir zaman kala vatandaşlar, en ucuz kurbanlık fiyatları hangi süpermarketlerde bulunuyor? Hangi market zam oranını en fazla artırdı? sorularının cevabını arıyor.

AB, Türkiye için büyüme tahminini ve enflasyon oranını açıkladı

AB Komisyonu'nun "Avrupa Ekonomik Tahminleri 2023 İlkbahar" raporu yayımlandı. AB Komisyonu raporunda Türkiye ekonomisinin 2023 ve 2024 yıllarındaki büyüme ve enflasyon rakamları belli oldu.

16 milyon emekli bayram edecek! Temmuz maaşları için ilk rakamlar belli oldu! Hemen öğrenin! 

Milyonlarca emekli temmuz ayında yapılacak olan zammı merak ediyor. 6 aylık enflasyon oranın belli olması ile rakamlar netleşmiş olacak. Ocak, Şubat ve Mart ayı enflasyon rakamlarına göre temmuz maaşları hesaplandı ilk rakamlar belli oldu. 16 milyon emekli bayram edecek!

TÜİK enflasyonu yüzde 66 açıkladı! Personelin yemeğine Yüzde 100 zam yaptı

Açıkladığı verilerle tartışmaların merkezine oturan  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), senelik enflasyon oranını yüzde 64, 27 olarak belirtmişti. TÜİK, çalışanların yemek ücretlerine yüzde 100'ü aşan seviyelerde zam yapma kararı aldı.

2023 yılı Aile Bakanlığı’ndan beklenen haber! Şehit yakınları ve gazilerin yüzü gülecek

6 aylık enflasyon oranının belli olmasıyla birlikte şehit yakını, gazi, memur, memur emeklisi ve normal emekli maaşları belli oldu. İşte detaylar...

Emekli ve memurların maaş farkı ne zaman ödenecek? Maaş zam farkları ne zaman yatırılacak? İşte o tarih!

Sonuçları bildirilen enflasyon oranı ve ek zamma göre memur ve emekli maaşlarına yüzde 30 artış gelmişti. Buna göre memur ve memur emeklileri 2023’ün ilk 6 ayı için yüzde 30 oranında zam aldı, kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Peki yaşanan bu gelişmelere göre söz konusu bu

 Milyonlarca ücretli nefesini tuttu, yarını bekliyor! Ekonomistler ne diyor?

TÜİK’in yarın (3 Ocak Salı günü) açıklayacağı Aralık ayı enflasyon verileri milyonlarca kişinin cebini ilgilendiriyor. Emekli maaşlarına yapılacak zam oranını da belirleyecek enflasyon kaç olacak? Düşme eğilimi var mı? Ekonomistler beklentilerini açıkladı.

enflasyon oranının hesaplanması Haberi

enflasyon oranının hesaplanması

Enflasyon oranı nasıl hesaplanır?

Enflasyon, fiyatlar genel düzeyinin sürekli ve hissedilir artışını ifade eden bir durum olarak tanımlanıyor. Burada birinci olarak tek bir fiyat ya da fiyat grubu değil, fiyatlar genel seviyesi gösterge alınmaktadır.


İkinci olarak ise artışın bir kereye ya da birkaç defaya mahsus olmadığı, sürekli olduğu vurgulanıyor. Gayrimenkul kiralamalarında yapılacak zam oranları da, burada yer alan oranlar baz alınarak yapılıyor. Borçlar Kanunu gereğince, mesken kiralamalarında ÜFE 'den yüksek oranda bir zam uygulanamıyor. 


Enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Peki, enflasyon oranı nasıl hesaplanır?


Tüketici Fiyat Endeksi, Haziran 2014


Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık %0,31 arttı

TÜFE’de (2003=100) 2014 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,31, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,70, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,16...