01 / 05 / 2024

Eş muvafakatnamesi ipotek

Eş muvafakatnamesi ipotek

Aile konutu şerhi bulunan bir konutun satılması veya kiraya verilmesi için eşin “eş muvafakatnamesi” olarak adlandırılan onayı vermesi gerekiyor. Peki, eş muvafakatnamesi nasıl alınır?

Konut satışları 2025'e kadar 5,4 milyona yükselecek!

ABD ikincil piyasasında konut ipotek kredisinin önde gelen kaynağı olan Fannie Mae, konut satışlarının 2025'e kadar 5,4 milyona yükseleceğini öngörüyor. İşte ayrıntılar...

Evini ipotek ettirenlere büyük şok! Resmen açıklandı! 

Gayrimenkulün satışında ipotek konusunun detayları merak ediliyor. Peki bir evde ipotek varsa tahsilat nasıl yapılır? İşte ayrıntılar ve Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'in okuyucusunun sorusuna verdiği o yanıt...

Torunlar GYO'nun Paşabahçe arazisindeki ipotek kaldırıldı!

Torunlar GYO portföyünde yer alan Paşabahçe arazisinde Akbank T. A.Ş. lehine 5 Temmuz 2013 tarihinde 375 milyon USD tutarında ipotek tesis edildi. Bahse konu ipotek 5 Kasım 2021 tarihinde fek edildi.

Konut satışında eş onayı!

Küçükçekmece'de aile konutunu çekilen krediye teminat için ipotek göstererek icradan satılmasına sebep olan Gıyasettin Sezen'in eşi Bedriye Sezen'in açtığı satışın iptali davasında aile mahkemesi, eşin rızası bulunmadığı gerekçesiyle tapu kaydını iptali kararını aldı.

Dört tapu belgesi daha e-devlet üzerinden alınabilecek!

Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kaydı belgeleri de artık e-devlet üzerinden alınabilecek...

Tapuda 'e-Devlet' dönemi!

Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, 2020 yılının ilk altı ayından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-Devlet"ten alınabilecek. 

E-ipotek kullanımı yaygınlaştı!

E-ipotek uygulamasının kullanımı gün geçtikçe artıyor. Konuyla ilgili konuşan Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, bu kapsamda Nisan ayında 22 bin 461 adet ipotek işleminin yapıldığını söyledi.  

Eş muvafakatnamesi imzalatmayana konut kredisi yasağı!

Eş muvafakatnamesi imzalatamayan kişi konut kredisi kullanamıyor. Konut kredisiyle ilgili olarak tesis edilecek olan ipoteğe eşin de onayı gerekiyor.

İpotek işlemlerinde e-İpotek dönemi!

Yapı Kredi, ipotek işlemlerinde dijitalleşme hedefi doğrultusunda Elektronik İpotek Tesisi’ni (e-İpotek) hayata geçirdi. Uygula ile ipotek tesis sürecinin sadece 1 günde tamamlanması hedefleniyor.

İpotek işlemleri artık dijital sistemde!

VakıfBank, hizmetlerini dijital ortama taşıyor. VakıfBank’ın, geliştirdiği e-ipotek uygulamasıyla kredi işlemlerinde taşınmazların ipotek olarak alınması süreci elektronik ortama taşındı.

Eş onayı olmadan eve konulan ipotek geçerli sayılır mı?

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eş rızası alınmadan aile konutu üzerine yaptırılan ipoteğin geçersiz sayılacağına hükmetti. Kararda,konutun sahibi eşin, evdeki yaşantıyı güçlüğe sokacak biçimde, gayrimenkulu ipotek ettiremeyeceği kaydedildi.

İpotek icra emrine itiraz!

Eğer borç ödenmezse, alacaklı taşınmazın satışını ve borcun kapatılmasını talep edebiliyor. Haklı durumlarda ise alacaklı ipotek icra emrine itiraz edebiliyor. İşte dava örneği..

İntifa hakkı ipoteğe engel midir?

İntifa hakkı, sahibine başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı veriyor. Peki, intifa hakkı sahibi taşınmazı ipotek edebilir mi? İntifa hakkı ipoteğe engel midir?

Eş muvafakatnamesi ipotek Haberi

Eş muvafakatnamesi ipotek

Eş muvafakatnamesi nasıl alınır?

Türk Medeni Kanununun 194. Maddesine göre, aile konutu üzerinde hak sahibi eşin konutla ilgili tasarruflarının geçerliliğini diğer eşin açık rızasına bağlanmış olarak karşımıza çıkıyor. Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemiyor, aile konutunu devredemiyor veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor. 


Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebiliyor. Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebiliyor. 

Ancak; ipoteğin hukuken geçerli olarak kurulması için diğer eşin bu yönde muvaffakat vermesinde gerek bulunmuyor. İpotek şekli şartlar yerine getirildiğine hukuken kurulmuş sayılıyor ne var ki diğer eş sonradan ipoteğe konu taşınma üzerinde aile konutu olduğuna yönelik bir hak ileri...