18 / 05 / 2024

eski istanbul bağları

eski istanbul bağları

1944 yılında İstanbul'un eski sayfiye yerleri özellikle Göztepe ve Yakacık arasında uzanan geniş üzüm bahçeleri harap olmuşlar. İstanbul'un bağları tekrardan ihya edilerek bol miktarda üzüm yetiştirilecekmiş.

Çevre Şehircilik Bakanlığı açıkladı! Gesi Bağları SİT alanı ilan ediliyor...

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde yer alan Gesi mahallesini koruma altına alındığını kaydetti. Buna göre, Türkülere ve şiirlere konu olan Gesi Bağları'nda artık yeni yapılaşmaya izin verilmeyeceği belirtildi.

1938'de İstanbul'da yıkılmaya mahkum eski evler!

İstanbul'daki konutlar geçmiş yıllarda da kentin sorunlarından biriymiş... 1938 yılında yayımlanan gazetede "Yıkılmaya mahkum eski evler! başlıklı yazı o dönemdeki yapılar hakkında bilgi veriyor.

Eski binalarda kapılar niçin yüksekti?

Eski saray, ev, köşk ve binaların kapıları günümüzdeki yapılara göre daha yüksekti. Peki, Eski binalarda kapılar niçin yüksekti? 

Şehirleşmenin etkisiyle 'Gesi Bağları' sadece türkülerde kalacak! Üzüm bağları yapılaşmaya ve betonlaşmaya terk edildi

Türkülere konu olan, Kayseri'nin Melikgazi ilçesi Gesi Mahallesi'nde yetiştirilen Gesi Bağları kentte artan şehirleşmenin etkisiyle yok olma noktasına geldi. 

İstanbul Bağcılar'a 500 kişilik öğrenci yurdu geliyor!

Gençlik ve Spor Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından, İstanbul Bağcılar'da 500 kişilik öğrenci yurdu yaptırılacağı duyuruldu. İşte ayrıntılar...

Konut fiyatları artıyor! İstanbul'da 'fay' hattından kaçışlar başladı!

Deprem korkusu sebebiyle İstanbullular şehir içinde “göç” etmeye başladı. Zemini kötü ve yapı stoku eski mahallelerden kaçışlar hızlandı. “Zemini sağlam” denilen ilçelerde de konut fiyatları yükseldi...

TOGG ön siparişleri başlar başlamaz uyarı geldi! Bu uyarılara uymayanların başı çok yanacak!

TOGG ön siparişleri bu akşamdan itibaren başladı. Siparişler başlar başlamaz da uyarı geldi. İşte detaylar!

Deprem bağışları vergiyi etkiliyor mu? Gelir İdaresi Başkanlığı açıkladı

Türkiye Tek Yürek Kampanyası’nda yapılan bağışların vergiden düştüğü yönündeki iddialara Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan açıklama geldi. Peki Deprem bağışları vergiyi etkiliyor mu?

Başlar Mühendislik İnşaat Taahhüt Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Başlar Mühendislik İnşaat Taahhüt Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi Beylikdüzü'nde 2 milyon TL sermaye bedeli ile Ahmet Eren Baş ve Yunus Emre Baş ortaklığında kuruldu.

Ev kiraları uçuyor! İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı herkesin söylemekten çekindiği gerçeği açıkladı

İstanbul'da ev kiralarının uçuşa geçmesi, vatandaşın cebini de bir hayli zorluyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, en sonunda gelin, kaynana ve eltinin bir arada yaşamak zorunda kalacağını dile getirdi.

Brad Pitt ve Angelina Jolie Fransa'daki şato ve üzüm bağları hisselerinde davalık oldu!

Hollywood sinemasındaki şöhretli simalardan Brad Pitt ve Angelina Jolie evliliklerinden önce Fransa’da şato satın aldı. Ünlü çift, şimdi şato ve içinde bulunan üzüm bağlarının hisselerinin satışı sebebiyle davalık durumda.

Başlar Yapı Denetim Limited Şirketi kuruldu!

Başlar Yapı Denetim Limited Şirketi bugün Fatih'te 50 bin TL sermaye bedeli ile Mehmet Can Baş tarafından kuruldu.

Diyarbakır Bağlar'ın çehresi kentsel dönüşümle değişiyor!

Diyarbakır Bağlar'da "riskli" olarak ilan edilen ve yapıların yıkımına başlanan 54 dönümlük alanda Kentsel Dönüşüm Projesi hayata geçiriliyor.

eski istanbul bağları Haberi

eski istanbul bağları

İstanbul'da bağcılık ihya edilecek


Bir vakitler İstanbul'un birçok sayfiye yerleri, bilhassa Göztepe'den Yakacık ve havalisine kadar uzanan geniş sahalar baştan başa üzüm bağlarıyla dolu idi. Fakat zamanla bu bağların büyük bir kısmı bakımsızlıktan harap olmuştur. İstanbul ve havalisinin çavuş, yapıncak gibi iyi üzüm yetiştirmeye pek müsait bulunduğu ve bu üzümleri yetiştiren bağlara himmet sarf edildiği takdirde birkaç sene içinde diğer vilayetlere ihtiyaç görülmeksizin İstanbul'un üzüm ihtiyacını karşılayabileceği, hatta ihracat bile yapılabileceği anlaşılmaktadır.


Haber aldığımıza göre, İstanbul'un eski bağcılığını yeniden canlandırmak, hatta verim kabiliyetini artırmak üzere gayet esaslı tedbirler alınması düşülmektedir. Bu hususta bir çalışma programı hazırlanacaktır. Bu seneden itibaren İstanbul...