28 / 04 / 2024

ev kiralarına zam nasıl yapılır

ev kiralarına zam nasıl yapılır

Yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Peki, ev kiralarına zam nasıl yapılır?

Hakimler ve savcılar lojman kiralarına yapılan zamma karşı dava açtı

Ev sahibi–kiracı anlaşmazlıkları gündemden düşmezken bir dava haberi de hakim ve savcılardan geldi. Hâkimler ve Savcılar Derneği, Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’nın Hâkim ve Savcı lojman kiralarına yüzde 300’e varan  zam yapması karşısında dava açtı.

Bir emeklinin maaşı artık ev kirasına yetmiyor! Fahiş kiralar emeklileri de vurdu!

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Avukat Burcu Köksal, bir emeklinin maaşının artık ev kirasına yetmediğini belirtti. İşte Köksal'ın konu ile ilgili o açıklaması...

Aralık ayı kira zammında son dakika! Konut ve iş yeri kiralarına ne kadar zam yapılacak?

Kira artış oranı ile ilgili son dakika gelişmeleri merakla araştırılıyor. Yeni kira artış oranı belli oldu mu? Konut ve iş yeri kiralarına ne kadar zam geldi? 

Hurda fiyatlarına zam mı geldi? Bakır ve demir hurda fiyatları ne kadar oldu? Güncel hurda fiyatları

Dolar/TL kuru bugün rekor kırdı. 20 TL sınırını aşan dolar kuru güne yeni rekorla başlarken gözler hurda fiyatlarına çevrildi. Hurda fiyatlarına zam mı geldi? Bakır ve demir hurda fiyatları ne kadar oldu? Güncel hurda fiyatları.

Aile Bakanlığı ödüyor. Dul ve yetim maaşlarına zam var mı?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ödemesi gerçekleştirilen dul ve yetim aylıklarına zam gelip gelmediği konuşuluyor. Detaylar haberimizde.

Dul ve yetim aylığı bu yıl ne kadar? Hangi maaş kaç lira? Dul ve yetim aylığına zam gelir mi? Bu rakamlara göz atın

Asgari ücret ile emekli ve memur maaşlarına verilen zam müjdelerinden sonra, dul ve yetim aylığına zam yapılıp yapılmayacağı merak edilmeye başlandı. Peki dul ve yetim aylığına zam gelir mi? 

Çimento fiyatlarına zam geldi! Çimento fiyatları ne kadar oldu? 13 Mayıs 2023 çimento fiyat listesi

İnşaat sektörünün vagzeçilmez malzemelerinden olan çimentonun fiyatı merak ediliyor. Çimento toorba fiyatı ne kadar? 50 KG torba çimento fiyatı en çok araştılanlar arasında yer alıyor. Edinilen bilgiye göre çimneto fiyatlarına zam geldi. Çimento fiyatları ne kadar oldu?

Üretimde son demler! Tavuk eti fiyatlarına zam kapıda! İşte detaylar!

Tavuk eti sevenlere kötü haber. Üretim gittikçe azalıyor, tavuk eti fiyatlarına zam yolda. İşte detaylar!

Hurda fiyatları ne kadar? Bakır ve demir hurda fiyatlarına zam geldi mi? 11 Mayıs 2023 hurda fiyat listesi 

ABD enflasyon rakamlarının açıklanması ile piyasalarda hareketlilik başladı. Döviz kurları bugün rekor seviyelere yükseldi. Dolar ve euro kuru rekor kırdı. Peki hurda fiyatlarına zam geldi mi? Hurda fiyatları ne kadar oldu? 11 Mayıs 2023 hurda fiyat listesi.

Bakır ve demir hurda fiyatlarına zam geldi mi? Hurda fiyatları ne kadar oldu? 9 Mayıs 2023 hurda fiyat listesi 

Piyasalar yarın açıklanması planlanan ABD enflasyon rakamlarına odaklandı. Kritik veri öncesi bakır fiyatları yükselirken demir cevheri vadeli fiyatları geriledi. Peki bu durum hurda fiyatlarına nasıl yansıdı? Hurda fiyatlarına zam geldi mi?

Fındık fiyatlarına zam geldi mi? Güncel fındık fiyatları ne kadar oldu? 3 Mayıs 2023 fındık fiyat listesi

Fındık fiyatlarındaki son durum çiftçiler tarafından yakından takip ediliyor. ''Fındık fiyatları ne kadar, fınfık fiyatlarına zam geldi mi?'' sorusu gümdende yer alırken, güncel fındık fiyat listesi belli oldu. 3 Mayıs 2023 fındaık fiyat listesi.

Özel sektör çalışanlarına zam yapılacak mı? Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Tek tek açıklandı! 

Özel sektör çalışanları da asgari ücrete yapılacak ara zammı dört gözle bekliyor. Peki özel sektör çalışanlarına zam yapılacak mı?

1, 2, 3 ve daha çok çocuğu olan anne babalar şimdi bakın! Çocuk yardımına zam geldi mi? Başvuran PTT'den hemen alıyor! 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, dar gelirli haneler için çocuk yardımı ödemesi yapıyor. Peki çocuk yardımına zam geldi mi?

ev kiralarına zam nasıl yapılır Haberi

ev kiralarına zam nasıl yapılır

Ev kiralarına zam nasıl yapılır?

Kiracılık Hukuku gereğince tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor.


Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Ancak bu kural yalnız ev kiralarında uygulanıyor. İşyeri kiralamalarında sözleşme serbestisi uygulanıyor. Peki, ev kiralarına zam nasıl yapılır?


Ev kiralamalarında ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Ev kirası zammı hesaplama örneği şu şekilde:


Ev kirasına zam hesaplama örneği:

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,43 arttı.Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE),...