24 / 07 / 2024

ev kirası zammı

ev kirası zammı

Taşınmaz kiralarında sözleşme süresinin yenilenmesi halinde, kira bedeline zam yapılıyor. Kira bedeline yapılacak zam ev ve işyerlerinde farklı şekilde hesaplanıyor. Peki, ev kira zammı neye göre yapılır?

Ev kirası zam oranı nedir?

Kiracılık mevzuatına göre yenilenen kiralamalarda kira bedeline yapılacak zamlar, mesken ve işyerlerinde farklı hesaplanıyor. Peki, evdeki kiracıya ne kadar zam yapılır? Ev kirası zam oranı nedir?

1932 yılında memur maaşı 60 TL, ev kirası 30 TL! Kiralara yüzde 20 indirim yapılsın...

1932 yılında ev kiraları, vatandaşlar tarafından tepki toplamış. Memur maaşlarının 60 TL olduğu bu dönemde ev kirası 30 liraymış. Halk kiraların düşürülmesi için bir kanun çıkarılmasını istemiş.

Ev kirası gibi temettü alabileceğiniz 12 hisse! 

Yatırımcılar en fazla getiri sağlayacak temettü hisselerini araştırırken, ev kirası gibi temettü alınabilecek hisseler tek tek açıklandı. İşte ayrıntılar... 

Ev sahiplerine kira zammı önerisi: Piyasa koşullarına göre yapılmalı!

1 Temmuz 2024'te yüzde 25 zam sınırlamasının kaldırılmasıyla fahiş kiralar yeniden gündem oldu. Emlak uzmanı, ev sahiplerine kira zammı önerisinde bulundu. İşte ayrıntılar...

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Temmuzda kira zammı nasıl hesaplanacak?

Milyonlarca ev sahibi ve kiracı temmuz ayını bekliyor. Yüzde 25 kira sınırının kaldırılmasıyla beraber kira zammının nasıl hesaplanacağı merak ediliyor. Peki temmuzda kira zammı nasıl hesaplanacak?

Ev kirasını elden ödeyenler dikkat! Ev sahibine kesilen usulsüzlük cezası kiracıya da uygulanacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 7’den 70’e tüm vatandaşları ilgilendiren yeni vergi düzenlemesiyle ilgili yaptığı çalışmalarda sona gelindi. Prof. Dr. Şenol Babuşcu, taslakta yer alan ve milyonlarca ev sahibi ile kiracıyı ilgilendiren maddeyi sosyal medya hesabından duyurdu. İşte ayrıntılar

Mağdur ev sahiplerinden çağrı: Kirasını ödeyemeyen kiracılara sosyal devlet çözüm bulsun!

Mağdur ev sahipleri seslerini duyurmak için sık sık sosyal medya hesaplarından paylaşım yapıyor. Ev sahipleri, 'kirasını ödeyemeyen kiracılara sosyal devlet çözüm bulsun' diyor. İşte o paylaşım ve ev sahiplerinin yorumları... 

Temmuz ayında milyonlarca dar gelirlinin maaşı ev kirasının altında kalabilir!

Temmuz ayında kiraya yüzde 65.21, memur ve memur emeklilerine de yüzde 20-25 zam gelebilir. Böyle bir durumda 12 bin Türk Lirası şeklinde olan kira 19 bin 825 Türk Lirası'na, 12 bin liralık emekli aylığı ise 15 bin 96 lirada kalacak.

Boş evlere gelecek vergi uygulamasına büyük tepki! En ucuz ev kirası 50 bin TL olur!

Yeni torba yasada, doğalgaz faturalarında "gelire göre ödeme" planlandığı ve boş konutlara da ek verginin gündeme gelmesiyle tepkiler de çığ gibi büyümeye başladı.

1 Temmuz'dan sonra kira zammı nasıl belirlenecek? Ev sahipleri istedikleri zammı yapabilir mi? Kiracılar hemen bakın! 

2022'de başlatılan konut kiralarında yüzde 25 zam sınırı uygulamasının 1 Temmuz'da bitmesi bekleniyor. Peki 1 Temmuz'dan kira zammı nasıl belirlenecek? Ev sahipleri istedikleri zammı yapabilir mi? İşte milyonlarca kişiyi ilgilendiren o açıklama...

Ortalama ev kirası 15 bin TL'yi buldu! İYİ Parti'den Meclis'e kira artışlarına karşı araştırma önergesi gitti!

Kiralara yüzde 25 zam sınırlaması uygulamasının 1 Temmuz'da sona ermesi bekleniyor. İYİ Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Kürşad Zorlu, kiralar ile ilgili verdiği araştırma önergesini açıkladı. İşte o önerge... 

Ortalama ev kirası bile 11 bin TL! İzmir'de 17 bin TL asgari ücret ile yaşanabilir mi? Vatandaşlar isyan etti!

Bu sene asgari ücrete ara zam yapılmayacak olması vatandaşların hesaplarını şaşırttı. Peki İzmir'de 17 bin TL asgari ücret ile yaşanabilir mi? Vatandaşlar ne dedi? İşte o yorumlar...

Kirasını geç ödeyen kiracı hakkında ev sahipleri ne yapabilir? 

Türkiye’de kiracı ve ev sahipleri arasında yaşanan sorunlar sürekli devam ediyor. Son zamanlarda iki taraf arasında merak edilen konulardan biri de kiracının kirasını geç ödemesi durumu. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalan ev sahibi ne yapabilir? 

İstanbul, kirada Avrupa’nın en pahalı ikinci kenti oldu! 

AB Komisyonu’nun araştırmasında İstanbul, kira sorununda zirveye yerleşti. Gelir ve kiraya göre İstanbul, Münih’le beraber Avrupa’nın en pahalı ikinci şehri oldu. Münih’te küçük bir ev kirası 1770 Euro olruken, İstanbul’da 650 Euro olarak belirlendi. 

ev kirası zammı Haberi

ev kirası zammı

Ev kira zammı neye göre yapılır?

Taşınmaz kiralarında sözleşme süresinin yenilenmesi halinde, kira bedeline zam yapılıyor. Kiraya yapılacak zammın hesaplama formülü Borçlar Kanunu ile açıklanıyor.


Kanunen, kira bedeline yapılacak zam ev ve işyerlerinde farklı şekilde hesaplanıyor. Evdeki kiracıya enflasyon oranlarında zam yapılıyor. Bu kural, işyerleri için 2020 yılına kadar uygulanmıyor.


Kira zammı kuralı:

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Ev kira zammı neye göre yapılır?

Ev kira zammı hesaplamalarında kullanılan oranlar,...