03 / 01 / 2025

gayrimenkul değer artış kazancında iktisap tarihi

gayrimenkul değer artış kazancında iktisap tarihi

Taşınmaz mal ve haklar, iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılırsa değer artış kazancı vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki, gayrimenkul değer artış kazancında iktisap tarihi nedir?

Ev alıp 5 sene içinde satanlara vergi şoku! Rakam rakam hesaplandı! Değer artışı kazancı nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul alıp 5 sene içinde satanlar, değer artış kazancı olarak elde ettikleri bu gelirler kapsamında vergi ödüyor. Peki değer artışı kazancı nasıl hesaplanır? İstisnalar var mı? İşte ayrıntılar...

Konut satış fiyatlarındaki yıllık değer artışı yüzde 116 oldu!

Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksacom’un verilerine göre Türkiye'de Şubat ayı sonu itibarı ile konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 116 şeklinde açıklandı.

Gayrimenkul değer artış kazancı pişmanlık dilekçesi!

Gayrimenkulünü edinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde satıp beyannamede bulunmayanlar pişmanlık dilekçesi verebiliyor. İşte gayrimenkul değer artış kazancı pişmanlık dilekçesi...

Değer artış kazancı vergisi 2022 ne zaman ödenir?

Gayrimenkulünü elden çıkaran mal sahipleri belli koşullarda vergilendiriliyor. Geçtiğimiz sene gayrimenkulünü satanlar bu yıl vergi ödeyebilir. Peki, değer artış kazancı vergisi 2022 ne zaman ödenir?

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi istisnası 2022!

Gayrimenkul satış işleminin, satın alınma tarihinden itibaren beş yıl içinde gerçekleşmesi halinde vergi ödenmesi gerekiyor. Vergide belli bir tutar istisna olarak açıklanıyor. Peki, gayrimenkul değer artış kazancı vergisi istisnası 2022 ne kadar?

Değer artış kazancı beyanname örneği 2021!

Değer artış kazancı ödeyenler, gayrimenkulünü beş sene içinde elden çıkaranlar oluyor. Vergi mükelleflerinin vergi ödemesi için ilk olarak beyanname vermeleri gerekiyor. İşte değer artış kazancı beyanname örneği 2021...

Değer artış kazancı vergisi hangi durumlarda ödenir?

Gelir Vergisi Kanunu’na göre, gayrimenkulünü elden çıkarmak isteyen vatandaşlar, ‘değer artışı kazancı’ kapsamında vergi ödüyor. Eğer elden çıkarma 5 yıldan daha fazla bir sürede gerçekleşmiş ise bu kapsama girmiyor. 

Değer artışı vergisi neleri kapsıyor?

İmar Planı Değişikliğine Dair Değer Artış Payı Hakkında Yönetmelik ile yeni dönem başladı. Artık, gayrimenkul sahibinin devlete değer artışı için vergi ödemesi zorunlu oldu. Peki değer artış payının kapsamı nedir, değer artış payına konu olmayan alanlar ve işlemler nedir? İşte detaylar...

Değer artışı vergisi hangi durumlarda ödenir?

İmar Planı Değişikliğine Dair Değer Artış Payı Hakkında Yönetmelik ile yeni dönem başladı. Artık, gayrimenkul sahibinin devlete değer artışı için vergi ödemesi zorunlu. Peki değer artışı vergisi hangi durumlarda ödenir?

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Değer artış payı nasıl hesaplanır?

Gayrimenkullerin değer artışı, normalde satıştan sonra vergilendiriliyor ve alış ile satış değeri arasındaki kazanç üzerinden gelir vergisi alınıyor. Peki arsalar için değer artışı vergisi nasıl hesaplanır?

İmar planı değişikliğinde değer artışı nasıl hesaplanır?

İmar Planı Değişikliğine Dair Değer Artış Payı Hakkında Yönetmeliği ile yeni dönem başladı. Artık, gayrimenkul sahibi imar planının değiştirilmesini isterse, devlete değer artış payı ödeyecek. Peki imar planı değişiklinde değer artışı nasıl hesaplanır? İşte detaylar...

İmar planı değişikliğinde değer artışı nasıl belirlenecek?

İmar Planı Değişikliğine Dair Değer Artış Payı Hakkında Yönetmeliğin dün Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yeni dönem başladı. Artık, gayrimenkul sahibi imar planının değiştirilmesini isterse, devlete değer artış payı ödeyecek...

İmar planı değişikliklerinde değer artışı bakanlık ve belediyelere ödenecek!

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, bugünkü yazısında ''İmar planı değişikliklerinde ortaya çıkacak değer artışı artık bakanlık ve belediyelere ödenecek'' konulu yazısını kaleme aldı. 

gayrimenkul değer artış kazancında iktisap tarihi Haberi

gayrimenkul değer artış kazancında iktisap tarihi

Gayrimenkul değer artış kazancında iktisap tarihi nedir?

Taşınmaz malların elden çıkarılması halinde değer artış kazancının ödenmesi de istenebiliyor. Bu vergi her gayrimenkul satışı yapan tarafından değil, belli bir süre içerisinde satış yaparak kazanç elde edenler tarafından ödeniyor. 


Kanunen; taşınmaz mal ve haklar, 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak vergiye tabi tutuluyor. Peki, gayrimenkul değer artış kazancında iktisap tarihi nedir?


Gayrimenkullerde iktisap, Türk Medeni Kanununun 705 inci maddesi uyarınca, tapuya tescille oluyor. 


Buna göre, kat karşılığı müteahhide veya kooperatiflere verilen arsa karşılığında alınan gayrimenkuller dahil, iktisap edilen gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde, değer artışı kazancının tespiti yönünden iktisap tarihi olarak, gayrimenkulün tapuya tescil edildiği tarih esas alınacaktır.


Ancak, gayrimenkulün tapuya tescil tarihinden...