13 / 05 / 2024

gayrimenkul önalım hakkı

gayrimenkul önalım hakkı

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, çok ortaklı bir arsa hissesi almak istediğini belirten okuyucu, diğer hissedarların önalım hakkı olduğunu, bu önalım hakkını engellemek için ne yapabileceğini sordu. 

Yunanistan ‘altın vize’ için gayrimenkul alım sınırını 500 bin Euro'ya çıkarmayı planlıyor!

Yunanistan'da 'altın vize’ 5 senelik oturum izninin dışında sahiplerine Schengen bölgesi içinde vizesiz seyahat hakkı, Yunanistan'da iş kurma ve eğitim hakkı da tanıyor. Yunanistan ‘altın vize’ için gayrimenkul alım sınırını 500 bin Euro'ya çıkarmayı planlıyor...

Hisseli mülklerde hissedarların önalım hakkı kaç aydır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde hisseli mülklerde hissedarların önalım hakkını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in merak edilen konuyla ilgili o yazısı...

Vefa hakkı (Geri alım) hakkı nedir? Vefa hakkı nasıl kurulur, ücreti ne kadardır?

Vefa hakkı olarak da bilinen geri alım hakkı, kişinin mecbur kalarak elden çıkardığı bir gayrimenkulü yeniden satı alabilme imkanını sağlayan uygulama olarak bilinmektedir. Peki, vefa hakkı nasıl kurulur, ücreti ne kadardır? İşte vefa hakkı (Geri alım) hakkındaki detaylar…

Önalım hakkı nasıl ve ne zaman kullanılır?

Önalım hakkı, bir gayrimenkulün satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkı oluyor. Peki, önalım hakkı nasıl ve ne zaman kullanılır?

Gayrimenkul alırken önalım hakkı hangi durumlarda iptal olur?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, çok ortaklı bir arsa hissesi almak istediğini belirten okuyucu, diğer hissedarların önalım hakkı olduğunu, bu önalım hakkını engellemek için ne yapabileceğini sordu. 

Sınırdaş arazi sahibinin ön alım hakkı kaldırıldı!

Tarımsal arazilerin satılması durumunda yan parsel yani sınırdaş arazi maliklerine verilen önalım hakkı kaldırıldı. 

Tarım arazilerinde önalım hakkı bilinmiyor!

Altın Emlak Pazarlama Müdürü Mehmet Koçyiğit, tarım arazilerinde ön alım (şufa) hakkının bilinmediğini ifade etti...

Tarım arazisinde önalım hakkı!

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda 2015'te yapılan düzenleme ile tarım arazisi satışları kısıtlanmıştı. Peki, tarım arazisinde önalım hakkı kimlere getirildi?

8 soruda önalım hakkı nedir?

Paylı mülkiyette herhangi bir paydaşın payını üçüncü kişilere satması halinde diğer paydaşlara söz konusu payı öncelikle satın alma hakkı veren hak olan önalım hakkı nasıl kullanılır?

Önalım hakkı dava dilekçesi 2016!

Önalım hakkı hisseli bir taşınmazın paydaşlarından birinin kendi payını başkasına satması halinde kullanılıyor. Kendisine haber verilmeyen hissedarlar bir dilekçe ile karşı tarafa dava açabiliyor. İşte önalım hakkı dava dilekçesi 2016..

Halk GYO kredi kullanımı hakkında bilgilerini yayınladı!

Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda Türkiye Halk Bankası'ndan Kredi Kullanımı Hakkında bilgilerini yayınladı.

Takas yoluyla satışlarda önalım hakkı doğar mı?

Trampa, bir malın başka bir malla değiştirilme işlemi olarak tanımlanabiliyor. Trampa işleminde mallar üzerinde eşitlik aranmıyor. Peki, takas yoluyla satışlarda önalım hakkı doğar mı?

Hisseli tapuda önalım hakkı!

Önalım hakkı, satış sürecinde olan bir taşınmazı diğer alıcılardan öncelikli olarak satın alma hakkı olarak karşımıza çıkıyor. İşte, hisseli tapuda önalım hakkı!

gayrimenkul önalım hakkı Haberi

gayrimenkul önalım hakkı

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, çok ortaklı bir arsa hissesi almak istediğini belirten okuyucu, diğer hissedarların önalım hakkı olduğunu aktardı. Okuyucu bu önalım hakkını nasıl önleyebileceğini sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

*****

Okuyucunun sorusunu yanıtlamadan önce duyduğu ‘trampa ya da satış yapan kişi bağış şeklinde belirtirse tapuda diğer hissedarlar önalım hakkını kullanamaz’  husususun doğru olup olmadığına bakılmalı. Türk Medeni Kanunu 732’nci maddesinde şu ifadeye yer veriliyor: 

“Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabilirler.”

Maddede münhasıran satıştan söz ediliyor. Yani önalım hakkının (öncelikli alım hakkının) kullanılması için payın satışı gerçekleştirilmeli. Öyleyse icrai satışlarda, paydaşlar arasında satışlarda, bağışlarda önalım hakkının kullanılma imkanı olmayacak. Peki şimdi okuyucuya, ‘satış sureti ile...