06 / 05 / 2024

Gayrimenkul rehninin kurulması

Gayrimenkul rehninin kurulması

Teminatın konusunu taşınmazların oluşturduğu; belirli bir alacağı, belirli bir gayrimenkulün bedelinden öncelikle istemek ve almak yetkisi veren ayni bir hak olan gayrimenkul rehni nasıl kurulur?

Kentsel dönüşümde yeni reform paket: Özel mahkemeler kuruluyor! Dönüşümdeki anlaşmazlıklar çözülecek!

Adalet Bakanlığı tarafından oluşturulan ekiplerin sahadan topladıkları verilerden çıkacak sonuçlara göre, ihtisas mahkemelerine yönelik yeni ihtiyaç alanları belirlenecek. Bu kapsamda, özel gayrimenkul mahkemelerinin kurulması bekleniyor.

Ziraat GYO Kazakistan'da gayrimenkul şirketi kuracak!

Ziraat GYO Yönetim Kurulu tarafından gerçekleştirilen toplantıda, paylarının tamamı Ziraat GYO'ya ait olmak üzere, gayrimenkul edinilmesi, proje geliştirilmesi, satış ve kiralama işlemlerinin yapılabilmesi amacıyla Kazakistan'da bir şirket kurulmasına karar verildi.

Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi kurulması talebi meclis gündeminde!

Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine entegre Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi kurulması talebi meclis gündemine taşındı. CHP'li Gürer, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Adesa Gayrimenkul, Zermeram projesi için Seha İnşaat ile ortaklık kuracak!

Adesa Gayrimenkul ile İttifak Holding A.Ş. bağlı ortaklığı Seha İnşaat arasında, Konya Meram'daki Zermeram projesinin 1. ve 2. etaplarında satışı gerçekleştirilmeyen bölümlerinin yapımı ve satışı amacı ile bir Adi Ortaklık kurulmasına karar verildi. 

2020'de Gayrimenkul Bilgi Merkezi kurulacak!

Cumhurbaşkanlığının 845 tedbirden meydana gelen 403 sayfalık 2020 Yılı Programı yayımlandı. Tasarruf için konut ve çeyiz hesaplarına benzer alternatif modeller oluşturulması, konutta değer artışını takip için gayrimenkul bilgi merkezi kurulması öne çıkan başlıklar arasında yer aldı...

Sebahattin Gülçiçek: Gayrimenkul akademisi kurulmalı!

Türkiye'de gayrimenkul sektörünün en önemli sorununun eğitim olduğuna işaret eden Sebo İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek, gayrimenkul akademisi kurulması önerisinde bulundu.

Elektronik gayrimenkul borsası geliyor!

Türkiye Merkezli Dünyanın En Büyük Gayrimenkul Kıymetler Borsası’nın kurulmasına öncülük eden GABORAS A.Ş.'nin 17. MÜSİAD EXPO Fuarı Projeler Vadisi kapsamında tanıtımı yapıldı. 

Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ilişkiler gayrimenkul fuarı ile güçlendi!

Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ilişkiler Proestate Uluslararası Gayrimenkul Yatırımı Forumu'nda atılan adımlarla daha da güçlendi. İnşaat sektöründe potansiyelleri değerlendirmek üzere iki ülke arasında çalışma grubu kurulması kararlaştırıldı.

Tapu işlemlerinde devrim: Elektronik gayrimenkul borsası geliyor!

17. MÜSİAD EXPO Fuarı Projeler Vadisi kapsamında tanıtılan GABORAS A.Ş. Tapu işlemlerinde yeni bir dönemi müjdeledi. Mayıs'ta kurulan GABORAS A.Ş., Türkiye Merkezli Dünyanın En Büyük Gayrimenkul Kıymetler Borsası’nın kurulmasına da öncülük ediyor

İSEDAK, Gayrimenkul Borsaları kurulması için çalışacak!

İSEDAK kapsamındaki proje ve faaliyetlerin etkili bir şekilde yürütülmesine ilişkin genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı. İSEDAK projeleri arasında Gayrimenkul Borsaları'nın kurulumu da var...

Gayrimenkul Borsası kurulmalı!

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, sektörle ilgili açıklamalarda bulundu. Özelmacıklı, Gayrimenkul Yatırım Fonları'nın geliştirilmesi ve gayrimenkul borsası kurulmasını önerdi.

Gündemde Uluslararası Gayrimenkul Borsası var!

Dünya Gazetesi köşe yazarı olan Leyla İlhan, bugünkü yazısında gayrimenkul borsası kurulması söylentilerinden bahsetti. İlhan, konu ile ilgili Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun'un ve GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin’in görüşlerini aldı.

Türkiye gayrimenkul sektöründe dünya standartlarında!

28'incisi düzenlenen MIPIM Fuarı'na katılan Projebeyaz Gayrimenkul ve Helis Yapı'nın patronları fuarı değerlendirdi. Fuar, şirketler arasında yeni, güçlü ve istikrarlı iş bağlantıları kurulmasını sağladı.

Gayrimenkul rehninin kurulması Haberi

Gayrimenkul rehninin kurulması

Gayrimenkul rehni nasıl kurulur?

Gayrimenkul rehni, teminatın konusunu taşınmazların oluşturduğu; belirli bir alacağı, belirli bir gayrimenkulün bedelinden öncelikle istemek ve almak yetkisi veren ayni bir hak olarak tanımlanıyor.


Söz konusu işlem, ya bir sözleşme ile yapılabiliyor ya da kanundan doğan bir hak şeklinde yapılabiliyor. Peki gayrimenkul rehni nasıl kurulur? Gayrimenkul rehni nasıl sonlandırılır?


Rehnin kurulması

Taşınmaz rehni tapu kütüğüne tescil ile kurulur. Kanunda öngörülen ayrık durumlar saklıdır. Taşınmaz rehninin kurulmasına ilişkin sözleşmenin geçerliliği, resmî şekilde yapılmış olmasına bağlıdır.


Paylı mülkiyette paydaş kendi payını rehnedebilir.

Pay üzerinde rehin kurulduktan sonra paydaşlar malın tamamını rehnedemezler. Elbirliği mülkiyetine tâbi taşınmaz, ancak bütün olarak ve maliklerin tamamı adına rehnolunabilir.


Rehnin sona ermesi

Taşınmaz rehni, tescilin terkini veya taşınmazın tamamen yok olmasıyla sona erer. Kamulaştırmaya ilişkin kanun hükümleri saklıdır.


Rehnin başka taşınmaz üzerine...