19 / 07 / 2024

gider vergisi istisnaları

gider vergisi istisnaları

6802 sayılı Gider Vergisi Kanunu'nda konut finansmanı kapsamında yapılan sigortalarda sözleşme ve poliçe üzerinden alınan paralar ile ilgili esaslara yer veriliyor. İşte gider vergisi istisnaları...

Çalışanlar ve işverenler dikkat! Gelir vergisi tarifesi değişti!

2023 senesinde ücret gelirlerinde uygulanacak gelir vergisi tarifesine ve vergi istisnalarına ilişkin detaylar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamayla duyuruldu.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Yemek ve yol ücretleri arttı! Temmuz 2022 yemek ve yol ücretleri ne kadar oldu?

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla, işçi ücretleri üzerinden işverenlere sağlanan gelir vergisi istisnalarında artış yapıldı. Günlük yol ve yemek ücretleri için işverenlere sağlanacak olan vergi istisnası tutarları güncellendi.

Kira gelir vergisi götürü gider yüzde kaç?

Kira gelir vergisi beyannamesi verilirken, hangi gider yönteminin kendisi için daha uygun olduğunu merak edenler araştırmalarına devam ediyor. Peki, kira gelir vergisi götürü gider yüzde kaç?

Değerli konut vergisinde iş yeri olarak kullanılan meskenler ve müteahhitler için özel istisnalar!

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, bugünkü yazısında 'Değerli konut vergisi'nde iş yeri olarak kullanılan meskenler ve müteahhitler için özel istisnaları kaleme aldı. 

Gerçek gider yöntemi ile kira vergisi hesaplama!

Gerçek gider yönteminde, masraflar ödenecek kira vergisini nasıl azaltıyor? İşte Gerçek gider yöntemi ile kira vergisi hesaplama...

Veraset Vergisi’nde 2020 istisnaları ve tarife!

Dünya gazetesi köşe yazarlarından Bumin Doğrusöz bugün köşesinde "Veraset Vergisi’nde 2020 istisnaları ve tarife" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları;

Kira gelir vergisi gerçek gider indirimi 2018!

Kira gelir vergisi beyanname sürecinde gerçek ya da götürü gider yöntemi seçilerek vergide indirim yapılabiliyor. Peki, kira gelir vergisi gerçek gider indirimi 2018 ne kadardır?

Kira gelir vergisi götürü gider indirimi 2018!

2017 yılının sonunda yürürlüğe giren Torba Yasa ile kira gelir vergisi götürü gider uygulaması değişmişti. Peki, kira gelir vergisi götürü gider indirimi 2018 ne kadar oldu?

2018'de kira gelir vergisi nasıl hesaplanacak?

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği ile kira gelir vergisindeki yeni götürü gider uygulamasına açıklık getirildi. Peki, yeni götürü gider uygulaması ile kira gelir vergisi nasıl hesaplanacak?

Kira gelir vergisi götürü gider indirimi kabul edildi!

Torba Tasarı'daki 9 madde daha kabul edildi. Buna göre, gayrimenkul sermaye iratlarına yönelik mükelleflerin gerçek giderlerine karşılık olmak üzere hasılatının yüzde 25'i oranında uygulanan götürü gider oranı yüzde 15'e düşürülecek.

Kira gelir vergisi götürü gider indirimi yüzde 15'e düştü!

Ev sahiplerinin kira gelirlerinde götürü gider indirimini düşüren madde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Böylece ev sahiplerinden bütçeye 1 milyar liralık katkı gelecek.

Emlak vergisi istisnaları!

Emlak vergisinde kimi malikler vergi ödemelerinden tamamen muaf olabildiği gibi, indirimli emlak vergisinden de yararlanabiliyor. İşte emlak vergisi istisnaları..

Miras vergisinde muafiyet ve istisnalar!

Veraset ve intikal vergisi, çoğunlukla miras kalması halinde ödeniyor. Vergide bazı muafiyet ve istisnalar bulunuyor. İşte miras vergisinde muafiyet ve istisnalar..

gider vergisi istisnaları Haberi

gider vergisi istisnaları

Gider vergisi istisnaları!

Gider Vergisi Kanunu'nda yer alan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi dahinde; konut finansmanı kapsamında yapılan sigortalarda sözleşme ve poliçe üzerinden alınan paralar ile ilgili esaslara yer veriliyor.


Kanununa göre konut finansmanı kapsamında yapılan sigortalarda sözleşme ve poliçe üzerinden alınan paralar gider vergisi istisnaları arasında bulunuyor.


İstisnalar:

Madde 29-

Aşağıda yazılı muameleler dolayısiyle alınan paralar banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesnadır:


a) Merkezleri Türkiye'de bulunan bankaların kendi şube ve ajansları ile veya bu şube ve ajansların birbirleriyle yaptıkları muameleler dolayısiyle tahakkuk eden paralar,


b) Merkezleri Türkiye dışında bulunan bankaların Türkiye'de mevcut şube ve ajanslarının birbirleriyle yaptıkları muameleler dolayısiyle tahakkuk eden paralar,


c) Hususi kanunlarla her türlü vergiden istisna edilmiş olan esham ve tahvillerin, faiz, temettü ve ikramiyeleri (5615 sayılı Kanunun 17 nci maddesiyle eklenen ibare....