02 / 05 / 2024

Gökdelenler kentin siluetini nasıl etkiliyor

Gökdelenler kentin siluetini nasıl etkiliyor

İstanbul Arel Üniv. Fen Bil. Enst. Müdürü Prof. Dr. Mete Tapan, Cumhuriyet Gazetesi'nde gökdelenleri kaleme aldı. İşte Mete Tapan'ın o yazısı...

Emlakta Nostalji: 1942'de imar ve inşaata dair yeni yönetmelik!

1942 yılında toplanacak Umumi Meclis'in gündeminde kentin imarı ve yapılacak inşaata dair yönetmenlik varmış.

İzmir’deki gökdelenler için şok mahkeme kararı! Gökdelenler yıkılacak mı?

İzmir'de yükseklikleri ile dikkat çeken gökdelenler tartışma konusu olmaya devam ediyor. Mahkeme, bu gökdelenlerin yüksekliğini hukuka aykırı buldu.

New York Manhattan'da gökdelenler her yıl birkaç milim batıyor! Uzmanlar İstanbul için de uyardı! 

New York Manhattan'da gökdelenlerin her sene birkaç milim battığının belirlenmesi, tüm dikkatleri depremi bekleyen megakent İstanbul'a çevirdi. Uzmanlar İstanbul için de uyardı. İşte o açıklamalar...

İstanbul Deprem Bilim Kurulu'ndan son dakika deprem önerileri: Boş konut stoku, gökdelenler, deniz ulaşımı...

İBB’nin bir araya getirdiği 'İstanbul Deprem Bilim Kurulu' tarafından şehrin, beklenen büyük depreme hazırlanması için bazı önerileri gündeme getirdi. Peki bu öneriler neler? 

İstanbul’daki o gökdelenler için şok karar!

İstanbul’un Kadıköy ilçesindeki “Four Winds Park Residance” gökdelenleri, 2020 yılından sonra çıkarılan yeni düzenleme sonrası tekrar gündeme oturdu.

Bursa'da görüntü kirliliğine neden olan binalar ortadan kaldırılıyor!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Çekirge Teras Projesi ile kentin siluetini bozan yapıların yıkım işlemleri devam ediyor. 

Ankara'daki gökdelen sorunu nasıl çözülecek?

Ankara'da yer alan gökdelenler şehrin silüetini büyük ölçüde bozuyor. Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Deniz Gürel bugünkü köşe yazısında Ankara'nın çarpık kentleşme sorununu kaleme aldı. İşte Gürel'in o yazısı...

Kanal İstanbul'un çevre düzeni planı değişti!

Kanal İstanbul'un 2011 yılında hazırlanan tanıtımındaki ilk çevre düzeni planı değişti. Bugünkü tanıtım filminde bölgede gökdelenler bulunmuyor, adeta yemyeşil bir kasaba görülüyor.

Manhattan'daki dev plazalar hayalete döndü!

Kovid-19 salgını ile iş hayatının evlere taşınması dev plazaların bomboş kalmasına neden oldu. Özellikle ABD'de gökdelenler adeta hayalet oldu.

Ordu Altınordu kıyılarındaki gökdelenler yıkıldı!

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, 2018'de Altınordu kıyılarında inşa edilen gökdelenlerin yıkıldığını açıkladı. 

İzmir’de son dayanıksız bina da dönüşmeden kimse güvende değil!

Gültepe planları devasa gökdelenler içermiyor. Bir ya da birkaç kişiye ayrıcalıklı imar da tanımıyor. Sağlam, mühendislik görmüş ve konforlu konutarda yaşam imkanı sunuyor.

İzmir’de konteyner kentin son görüntüleri yayınlandı!

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, İzmir’de yaşanan depremden etkilenenler için yapılan konteyner kentin son görüntülerini yayınladı. 

Türkiye'de deprem bölgeleri gökdelenler, plazalar ve AVM'lerle dolu!

Türkiye'de kaçak ve çürük binalar için imar afları çıkarıldı. Deprem bölgelerine gökdelenler, plazalar, AVM'ler, rezidanslar, resmi binalar yapıldı. Her yer imara açıldı. Deprem göz önünde bulundurulmadan imar afları başlatıldı...

Gökdelenler kentin siluetini nasıl etkiliyor Haberi

Gökdelenler kentin siluetini nasıl etkiliyor

Yıllardır gökdelenlerle ilgili olarak mimarlık etkinliklerinde ve çeşitli yazılarımda hep dile getirdiğim "ben gökdelenlere karşı değilim, ancak gökdelenlerin yapıldığı yerleri uygun bulmuyorum" şeklindeki söylemim birçok kişi tarafından, benim genelde gökdelene karşı olduğum şeklinde dillendirilmiştir. Peki, ya şimdi? 


Bu tür yanlış değerlendirmelere üzülsem de maalesef yapılacak çok fazla bir şeyin olmadığının bilincindeydim. Ancak, bu yazımla, söz konusu konuya bir açıklık getirmek istiyorum. "Keşke yukarıdaki değerlendirme doğru olsaydı." Neden karşıyım? Başka bir deyişle, ben bundan böyle İstanbul'da nerede olursa olsun gökdelenlerin kentsel doku içinde hepsine karşıyım... Topyekün karşı olmamın başlıca nedenleri şunlardır: 


• İstanbul'da, gökdelenler bir imar planı çerçevesinde tasarlansa da, imar planlarında verilen inşaat emsali tasarımın en önemli, çoğu kez de tek plan kriteri olarak değerlendiriliyor. 

Yapının yüksekliği serbesttir ifadesi de imar planında...