29 / 04 / 2024

hangi kentsel sit alanlarında yapılaşma mümkün

hangi kentsel sit alanlarında yapılaşma mümkün

Mimari, mahalli, tarihsel, estetik ve sanat özelliği bulunan ve bir arada bulunmaları sebebiyle önem taşıyan alanlar kentsel sit alanı olarak tanımlanıyor. Peki, kentsel sit alanlarında yapı inşa edilebilir mi?

Evini dönüştürmek isteyenler dikkat! Kentsel dönüşümde hangi teşvik ve destekler veriliyor 2024?

Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen 6 Şubat depremlerinden sonra kentsel dönüşümün önemi de bir kez daha anlaşıldı. Peki evini dönüştürmek isteyenler için hangi teşvik ve destekler veriliyor? İşte kentsel dönüşüm teşvik ve destekleri...

Kentsel dönüşüm kredisi nedir, hangi bankalar verir?

Kentsel dönüşüm kredisi, Afet riski altındaki yapıların dönüştürülmesini öngören “6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun” kapsamındaki kredilerdir. Peki, Kentsel dönüşüm kredisini hangi bankalar veriyor? İşte detaylar...

Üsküdar Valide-i Atik Cami ve Çevresi Kentsel Sit Alanı 1/5000 ölçekli imar planı askıda!

Üsküdar ilçesi, Valide-i Atik Cami ve Çevresi Kentsel Sit Alanına ilişkin 1/5000 ölçekli 16 Mart 2023 tasdik tarihli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı askıya çıkarıldı.

Üsküdar'da kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz! Hangi mahalledeki kentsel dönüşüm ne zaman bitecek? 

Üsküdar'ın farklı mahallelerinde kentsel dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Peki hangi mahalledeki kentsel dönüşüm ne zaman bitecek? 

Kentsel dönüşüm kira yardımı hangi ilde, ne kadar? İşte il il kira yardımları 2023!

Kentsel dönüşüm kira yardımı hangi ilde, ne kadar? İşte il il kira yardımları 2023... Hemen bakın...

Emlak Konut GYO Üsküdar Bulgurlu kentsel dönüşüm projesi için imzalar atıldı! Projeyi hangi firmalar inşa edecek? 

Emlak Konut GYO Üsküdar Bulgurlu Altınköy-2 Sitesi  Kentsel Dönüşüm Projesi için resmen imzalar atıldı. Peki Emlak Konut GYO Üsküdar Bulgurlu projesini hangi firmalar inşa edecek? İşte merak edilen ayrıntılar...

Çatalca Kaleiçi Kentsel Sit Alanı 1/5000 ölçekli imar planına itiraz!

Çatalca ilçesi, Kaleiçi Kentsel Sit Alanına ilişkin 1/5000 ölçekli 13.07.2022 tasdik tarihli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı itirazı askıya çıkarıldı.

Teşvikiye ve Harbiye'deki riskli yapılar ne olacak?

İstanbul Şişli’de Harbiye ve Teşvikiye’nin de dahil olduğu 6 mahalle ‘tarihi ve kentsel sit alanı’ ilan edilmişti. Peki o mahallelerde kentsel dönüşüm çalışmaları durdu mu? Riskli yapılar ne olacak? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Ayvalık'ta Koruma Amaçlı İmar Planları'nın iptaline tepki!

Ayvalık'taki Alibey Adası (Cunda) ve Çamlık Kentsel Sit Alanları'na ait Koruma Amaçlı İmar Planlarının, Balıkesir Koruma Bölge Kurulu’nun kararı ile iptal edilmesine yönelik tepkiler devam ediyor. Ayvalık Tabiat Platformu ve Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi Ayvalık'ın korunmasını talep ediyor.

Sazak Köyü ‘kentsel SİT alanı’ ilan edildi!

İzmir’in Karaburun ilçesinde bulunan Sazak köyü, tahliye edilmesinden yıllar sonra İzmir 1 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından ‘Kentsel SİT alanı’ ilan edildi. 

Karabük Fener Cafe’ye yıkım kararı!

Karabük Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, kentsel sit alanı içerisinde bulunan Fener Cafe’nin onaylı restorasyon projesine aykırı olarak inşa edilmesi nedeniyle yıkılması kararlaştırılan ancak yıkılmayan yapı sahipleri hakkında yasal işlem başlattı.

Kentsel dönüşüm kira yardımı için hangi belgeler gerekiyor?

6306 sayılı kanun kapsamında, riskli olarak tespit edilen bir konut ya da iş yeri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımı alınıyor. Peki, kentsel dönüşüm kira yardımı için hangi belgeler gerekiyor?

Şişli tarihine koruma kalkanı!

Şişli'deki 6 mahallenin tarihi ve kentsel sit alanı’ ilan edilmesinin nedeninin 580 tescilli bina olduğu belirlendi. Bölgelerde projeler durduruldu ve inşaat yapmak zorlaştı.

hangi kentsel sit alanlarında yapılaşma mümkün Haberi

hangi kentsel sit alanlarında yapılaşma mümkün

Kentsel sit alanlarında yapı inşa edilebilir mi?

Mimari, mahalli, tarihsel, estetik ve sanat özelliği bulunan ve bir arada bulunmaları sebebiyle teker teker taşıdıkları kıymetten daha fazla kıymeti olan kültürel ve tabii çevre elemanlarının (yapılar, bahçeler, bitki örtüleri, yerleşim dokuları, duvarlar) birlikte bulundukları alanlar "kentsel sit alanı" olarak ifade ediliyor.


Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kentsel sit alanları ile ilgili alınan kararlara göre, kimi sit alanlarında yapılaşma izin alınarak mümkün olabilirken; kimi sit alanlarında da yapılaşma söz konusu bile olmuyor.


Geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları bulunmayan kentsel sit alanlarında; 

- Her ne surette olursa olsun yeni yapı veya imar uygulaması yapılamayacağına, 

- Tescilli kültür varlığı yapılar ile tescilsiz yapıların esaslı onarımlarının koruma bölge kurulu kararı doğrultusunda yapılabileceğine, 

- Tescilli kültür varlığı yapılar ile yürürlükteki...