03 / 01 / 2025

ihracatta düşüş

ihracatta düşüş

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015 yılı Ocak ayı ihracat verilerini Aksaray ilinde düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Türkiye'nin ihracatı yüzde 9,8 düşüşle 10 milyar 804 milyon dolar oldu.

Türk kuyumculuk sektörü dünya sıralamasında ilk üçü ele geçirdi!

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, kuyumculuğun 40 bin işletmesi ve 300 bin çalışanı olduğunu belirterek, “Kuyumculuk sektörü zamanında sipariş tesliminde dünya birincisi, ihracatta dünya ikincisi, üretimde dünya üçüncüsü” dedi.

E-ihracatta ve uluslararası ticarette kripto para ile ödeme giderek yaygınlaşıyor!

Düşük maliyeti, hızı ve güvenli olması nedeniyle uluslararası ticarette ve e-ihracatta kripto para ile ödemelere olan ilgi her geçen gün artıyor. Geçen yıl kripto para ile ödemeler yüzde 74 oranında artarken, gelecek dönemde kripto para ile ödemenin daha popüler hale gelmesi bekleniyor.

İş dünyasından açıklama! En büyük etken enerji

Sanayide doğalgaz ve elektrik indirimleri, iş dünyası temsilcilerini olumlu etkiledi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç,  "İndirimlerin özellikle ihracatta rekabetçiliğimize olumlu etkisini göreceğiz dedi.

Türk yapı malzemeleri sektörü ihracatta dünyada ilk 10'a girecek!

İDDMİB Türk Yapı Malzemeleri Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, "Türk yapı malzemelerinin ihracatının bu sene rakam olarak çok az düşse bile tonajında ciddi artış olduğunu görüyoruz. Türk yapı malzemelerinin ihracatı hızlı bir şekilde büyüyecektir'' diye konuştu.

Berat Albayrak: Ekonominin her alanında yeni bir döneme giriyoruz!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "YEP hedeflerimiz kapsamında ihracatta, sanayide, üretimde ve ekonominin her alanında yeni bir döneme giriyoruz" dedi.

Bereket Döner Kosova’da restoran açtı!

Bereket Döner, Eylül ayında Kosova'daki restoranı ile, 2016'nın son çeyreğinde ihracatta yeni dönemin startını verdi. Ekim ve Kasım aylarında global arenada büyüme hedeflerini sürdürecek firma üretim kapasitesini de yükseltti.

İnşaat malzemeleri ihracatı 11 ayda yüzde 16,5 düştü!

Türkiye İMSAD tarafından her ay düzenli olarak gerçekleştirilen inşaat sektör raporunun Aralık ayı sonuçları açıklandı. Sektör raporunun Aralık ayı sonuçlarına göre; 2015 yılında genel olarak ihracatta önemli bir gerileme yaşandı

2016 İstanbul Mobilya Fuarı 26-31 Ocak'ta!

Önümüzdeki 10 yılda ihracatta dünyanın ilk 7 ülkesi arasında yer almaya odaklanan Türk Mobilya Endüstrisi hedef pazarlarının alıcılarıyla CNR İMOB'ta bir araya geliyor. İstanbul Mobilya Fuarı Ocak 2016'da kapılarını açacak.

Türkiye için yüzde 5 büyüme şart!

Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Umut Halaç, Türkiye'nin, ihracatta düşüş, işsizlik, ekonomide daralma gibi sorunlara karşı yüzde 5'in üstünde bir büyüme performansı sergilemesinin şart olduğunu kaydetti.

1 milyon turist, 1 milyar dolar kayıp!

Rusya’da ruble ve petroldeki değer kaybı Türkiye'nin ihracatı ve turizminde olumsuz etkisini göstermeye başladı. Bir yılda ihracatta düşüş yüzde 15 oldu. Turizmciler bu yıl, "1 milyon turist, 1 milyar dolar kayıp" bekliyor

Alüminyum ihracatta birinciliğe devam ediyor!

Türkiye'nin ihraç ettiği demir ve demir dışı metaller ürün grubunda alüminyum özellikle Almanya ve Irak gibi ülkelerde başı çekiyor. Her geçen ay miktar ve değerde artış gösteren alüminyum ihracatta şampiyonluğu elden bırakmıyor.

Çelik sektörü sekiz aylık dönemi 9 milyar dolar ihracat ile kapattı!

Irak’a gerçekleştirilen ihracatta sekiz aylık dönemde geçen yıla göre miktarda yüzde 31 değerde ise yüzde 25,7 oranında gerileme yaşandı. Sektörün aynı dönemdeki genel ihracatı ise miktarda yüzde 5,6 değerde ise yüzde 4,3 düştü...

Mobilya sektörünün hedefi ihracatta 10 ülke arasına girmek!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Mobilya Ürünleri Meclis Başkanı Davut Doğan, 2023 yılında, 25 milyar dolar üretim ve 10 milyar dolar dış satıma ulaşıp ihracatta ilk 10 ülke arasına girmeyi hedeflediklerini söyledi.

ihracatta düşüş Haberi

ihracatta düşüş

2015 yılına düşüşle girmelerinin nedenlerini açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "İhracatın Ocak ayında düşmesinde, Ocak ayı başındaki hava koşulları nedeniyle eksik iş günü ve paritedeki gerileme etkili oldu. Ortalama parite değeri, bu senenin Ocak ayında, geçen seneye göre yüzde 14 gerileyerek 1,36'dan 1,14'e indi. Özellikle AB pazarındaki kayıpta parite etkisi büyük, parite geçtiğimiz yılki seviyede devam etseydi 750 milyon dolar daha fazla ihracat gerçekleştirecektik" dedi. 


Dünya ekonomilerini 4 ana etmen şekillendiriyor 


Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeleri değerlendiren TİM Başkanı Büyükekşi, Dünya ekonomilerinin gündemini düşen petrol fiyatları, güçlenen Amerikan doları, Euro/dolar paritesindeki dramatik gerileme ve yükselen piyasa ekonomilerindeki faiz artışı olmak üzere 4 ana etmenin şekillendirdiğini söyledi. 


ABD görece iyi bir resim sunuyor, Avrupa merkezli riskler devam ediyor


ABD ve Avrupa Ekonomisinde yaşanan son gelişmeleri...