22 / 12 / 2024

inşaat sektörü Ustalık Yetki Belgesi

inşaat sektörü Ustalık Yetki Belgesi

İnşaatlarda "sertifikalı usta" dönemi başlıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kentsel dönüşüm seferberliği ile başlattığı uygulama kapsamında 2017 tarihinden itibaren yetki belgesi olmayan ustalar inşaatlarda çalışamayacak.

İnşaat sektörünün en büyük problemi iş gücüne çözüm önerisi: Fabrikalaşmaya gidilmeli!

Seba Holding ve İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Engin Keçeli, İnşaatta bugün en büyük problem iş gücü, çözümünün ise inşaat sektöründe fabrikalaşmaya gidilmesi olarak açıkladı. 

İnşaat sektörü sıkıntılı süreçten geçiyor! Konut kredi faizi yüksek ve ulaşılabilir değil!

Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği Başkanı Sezgin Aydın, enflasyon nedeniyle inşaat sektörünün sıkıntılı bir süreçten geçtiğini belirterek, konut kredi faizlerinin yüksek ve ulaşılabilir olmadığını vurguladı. 

İnşaat sektöründe kriz büyüyor! Kıbrıs'ta 20 bin konut yarım kalabilir!

Kıbrıs’ta inşaat sektöründe yaşanan kriz ekonomiyi batağa doğru sürüklerken, 2026-2027’de bitirilme vaadiyle parasının bir kısmı alınan konutların inşaatına dahi henüz başlanmaması da büyük risk barındırıyor.

Kıbrıs inşaat sektöründe 'yap-sat' bitirildi! Yatırımcılar kaçıyor!

Bağımsızlık Yolu Mali Sekreteri Münür Rahvancıoğlu, Kıbrıs'taki inşaat sektörünün zor günler geçirdiğini belirterek 'yap-sat' işleyişinin bittiğini ve yatırımcıların kaçmaya başladığını belirtti.

Batık krediler 1 trilyon lirayı aştı! İnşaat sektörü başı çekiyor

Kredi kartlarındaki patlamanın ardından, ticari kredilerde de batık sayısı yükselti. 2023 Aralık ayında aldığı ticari krediyi 100 şirket batırıyorsa, Mayıs 2024’te bu rakam 170’e çıktı. Takipteki kredilerde inşaat sektörü başı çekiyor…

Türkiye ekonomisi yüzde 5.7 büyüdü! Büyümeye en büyük katkı inşaat sektöründen geldi!

Türkiye ekonomisi enflasyon, vergi zamları, inşaat ve seçim harcamalarının etkileriyle 2024 yılının ilk 3 ayında yüzde 5.7 büyüdü. Büyümeye en büyük katkı yüzde 11.1’le inşaat sektöründen geldi.

1954'te inşaat sektöründe demir sıkıntısı! İnşaat firmaları kepenk indirmiş!

1954 yılında, inşaat demiri piyasasında yaşanan darlık inşaat sektörünü olumsuz etkilemiş. Demir sıkıntısı içinde olan bir çok firma ise kepenk kapatmak zorunda kalmış.. İşte ayrıntılar...

Güney Kıbrıs’ta inşaat sektörüne İsrailli gayrimenkul alıcıları yön veriyor!

Güney Kıbrıs’ta emlak piyasasında alıcıların yüzde 45’lik kısmını yabancı uyrukluların oluşturduğu, Ruslardan sonra bu piyasaya yatırım yapan 2. en büyük grup olan İsrailli gayrimenkul alıcılarının inşaat sektörüne yön verdiği belirtildi.

İnşaat sektöründe ara eleman sıkıntısı derinleşiyor!

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin merakla beklenen İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nda inşaat sektöründe yaşanan ara eleman sıkıntısı derinleştiğine dikkat çekildi. İşte söz konusu raporda yer alan detaylar...

Alman inşaat sektörü konut sektöründe yaşanan çöküş sebebiyle 23 milyar Avro yardım talep ediyor!

Yeni konut inşaatlarındaki keskin düşüşle dikkat çeken Alman inşaat sektörü, konut sektöründe yaşanan çöküş sebebiyle 23 milyar Avro sübvansiyon sağlamaya çağırıyor. 

Küresel iklim kriziyle mücadelede inşaat sektörüne önemli görevler düşüyor!

Siltaş Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özdemir, küresel iklim krizine karşı alınması gereken önlemler için inşaat sektörüne önemli görevler düştüğünü söyledi. İşte Murat Özdemir'in o açıklamaları...

DAİMFED Genel Başkanı Karslıoğlu: İnşaat sektörü sıkıntıda! Kamu müteahhitleri reel fiyat farkı bekliyor

DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, inşaat sektörün sıkıntıda olduğunu açıklayarak, yetkililer tarafından reel fiyat farkı ile cezasız tasfiye kararnamesinin ele alınması gerektiğini vurguladı.

AYİDER açıkladı, inşaat sektöründe 2 bin Türk Lirası'na günlük çalışacak kalifiye eleman yok

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER), inşaat sektörünün çok önemli bir sıkıntı haline gelen kalifiye eleman açığını azaltmak için amacı ile  meslek liseleri ile işbirliği yapacağını açıkladı. Sektöre nefes aldırmak adına yapılacak bu uygulamanın detayları haberimizde...

inşaat sektörü Ustalık Yetki Belgesi Haberi

inşaat sektörü Ustalık Yetki Belgesi


Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kentsel dönüşüm seferberliği ile başlattığı uygulama kapsamında 2017 tarihinden itibaren yetki belgesi olmayan ustalar inşaatlarda çalışamayacak.


Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, kaliteli ve güvenli yapıların inşa edilmesi, bunun uzman kişilerce gerçekleştirilmesi ve sürdürülebilir kılınması için çalışma başlatıldı.


Yapı ustaları, bu kapsamda 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren kayıt altına alınmaya başlandı. Kayıtlara göre, Türkiye'de 302 bin "Geçici Ustalık Yetki Belgesi" sahibi usta bulunuyor.


İmar Kanunu'na göre, inşaat ve tesisat işlerinde, yetki belgesi olmayan usta çalıştırılamıyor. Ustaların, Bakanlık veya ilgili idarelere başvurması halinde "Geçici Ustalık Yetki Belgesi" veriliyor.


"Geçici Ustalık Yetki Belgesi" uygulaması 1 Ocak 2015 tarihine kadar devam edecek. Bu belge, Mesleki Yeterlilik Kurumu ve yetkilendirdiği kuruluşlarca verileceklerle değiştirilecek.


Ustalık Yetki Belgesi olmayanların, 2017'den itibaren ustalık yapma imkanları ortadan...