04 / 10 / 2024

inşaat taks hesabı nasıl yapılır

inşaat taks hesabı nasıl yapılır

Bir arsa üzerinde yapılacak inşaatın sahip olacağı alan için TAKS ve KAKS hesaplamaları yapılıyor. Bu hesaplamalar projenin gerçekleşeceği arsanın imar planında yazan oranlar baz alınarak yapılıyor. Peki inşaat TAKS hesabı nasıl yapılır?

Son 20 yılda inşaat mühendisliğinde gelişen teknolojiler neler?

İnşaat doktoru sosyal medya hesabından son 20 yılda inşaat mühendisliğinde gelişen teknolojileri tek tek sıraladı. İşte 20 yılda inşaat mühendisliğindeki değişimler...

Avantajları ve dezavantajlarıyla finansman modeline göre inşaat sözleşmeleri!

18,5 bin takipçili İnşaat Doktoru resmi X hesabı üzerinden finansman modeline göre inşaat sözleşmelerini paylaştı. İşte avantajları ve dezavantajlarıyla finansman modeline göre inşaat sözleşmeleri…

Geçen sene 15-16 bin TL olan inşaat maliyeti bu sene 24-25 bin TL'ye çıktı!

İnşaat Mühendisi Alper Kutlu resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda geçen sene 15-16 bin TL olan inşaat maliyetinin bu sene 24-25 bin TL’ye çıktığını belirtti.

İnşaat mühendisleri bu konuyu tartışıyor: Tuğla mı yoksa gazbeton mu? 

İnşaat mühendisleri son günlerde inşaat yapımında 'tuğla mı yoksa gazbeton mu kullanılmalı? sorusunu tartışırken, İnşaat doktoru sosyal medya hesabından tuğla ve gazbetonun avantajlarını açıkladı. 

İnşaat projelerindeki yanlışlar görenleri çileden çıkarttı! Yapıyı parası olan değil, uzmanlar yapmalı!

Son dönemde inşaat sektörü yüksek maliyetlerden dolayı zor günler geçirirken yapılan inşaat hataları ise uzmanların radarına takılıyor. Akademisyen İnşaat Mühendisi Mayk İnşaat, sosyal medya hesabından bir inşaattaki yanlış kolon bağlantısını paylaştı...

Demir hariç neredeyse tüm inşaat malzemelerine 3 senede yüzde 500-900 zam geldi!

İnşaat Mühendisi Atakan Bakılan, resmi X hesabından inşaat malzemelerine gelen zamları paylaştı. İşte o son dakika rakamlar....

Ünlü gayrimenkul uzmanı açıkladı: Yabancı fonlar Türk borsasında Teknoloji ve inşaat hisseleri almaya başladı!

İş insanı, Gayrimenkul Uzmanı Murat Gültekin, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda yabancı fonların Türk borsasında Teknoloji ve inşaat hisseleri almaya başladığını söyledi.

Yüzde 38'lik doğalgaz zammı inşaat maliyetlerini de etkileyecek!

İnşaat mühendisi Atakan Bakılan resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda büyük sanayi tesislerine zam yapılmamış olsa da doğalgaz zammının inşaat maliyetlerine de kısa vadede etkisi olacağını söyledi.

'2023 deprem yönetmeliğine göre inşa edilecektir' yazılı inşaat projesinin afişi görenleri şaşkına çevirdi! 

Akademisyen İnşaat Mühendisi Mayk İnşaat, sosyal medya hesabı üzerinden Gaziantep'te yeni yapılan bir inşaat projesinin afişindeki ''2023 deprem yönetmeliğine göre inşa edilecektir.'' yazısını paylaşarak inşaat sektöründeki denetimsizliğe sitem etti. 

İnşaat demiri fiyatları 2 yılda yüzde 70 artarken, demir işçiliği fiyatları yüzde 400 arttı!

İnşaat mühendisi Atakan Bakılan resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda inşaat demiri fiyatının 2 yılda yüzde 70 artarken, demir işçiliği fiyatlarının yüzde 400 arttığını kaydetti.

İnşaat sektöründeki denetim ihlali tehlike saçıyor! Kontrol şart!

İnşaat sektöründe denetim ihlali tehlike saçmaya devam ediyor. Kütahya'da bir okul inşaatında beton dökülürken çökme meydana geldi. Akademisyen İnşaat Mühendisi Mayk İnşaat, X sosyal medya hesabından videoyu paylaşarak değerlendirmelerde bulundu.

Vehbi Koç inşaat müteahhitliğini neden bırakmış?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Vehbi Koç'un inşaat müteahhitliğini neden bıraktığını bir alıntı ile açıkladı. İşte Tebernüş Kireçci'nin o paylaşımı... 

İnşaat sektöründe tehlike çanları çalıyor! Korkutan tablo ortaya çıktı! İnşaat ilk sırada! İşte o veriler...

Tehlike çanları şimdi inşaat sektörü için çalıyor. İnşaat Mühendisi Atakan Bakılan sosyal medya hesabından inşaat sektörüyle ilgili kritik verilerin yer aldığı tabloyu paylaştı ve gerçekler gün yüzüne çıktı. İşte o tablo...

inşaat taks hesabı nasıl yapılır Haberi

inşaat taks hesabı nasıl yapılır

İnşaat TAKS hesabı nasıl yapılır?

Bir arsa üzerinde yapılacak inşaatın sahip olacağı alan için TAKS ve KAKS hesaplamaları yapılıyor. Bu hesaplamalar projenin gerçekleşeceği arsanın imar planında yazan oranlar baz alınarak yapılıyor. 


Peki, inşaat TAKS hesabı nedir? İnşaat TAKS hesabı nasıl yapılır?


TAKS, bir yapının taban alanının ne kadar olacağını beliliyor. Taban Alanı Katsayısı olan TAKS, yukarıda da belirttiğimiz gibi arsadaki inşaatın taban oturum alanının arsaya oranını ifade ediyor.  Bazı alanlar TAKS hesabına dahil edilmiyor.


Taban alanına dahil olmayan alanlar:

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinin 14. maddesinin 1. fıkrasında taks hesabına dahil olmayan alanlar ile taks hesabına dahil alanlar ile ilgili hükümlere yer veriliyor.


Madde 14- Taban alanı

Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan...