15 / 05 / 2024

intifa hakkını sonlandıran haller

intifa hakkını sonlandıran haller

İntifa hakkı sahibi olduğu kişiye ayrılmaz bir şekilde bağlı olan şahsi bir irtifak hakkıdır. İntifa hakkının sona ermesi nasıl olur? İntifa hakkının sona ermesi için gereken şartlar nelerdir? haberimizde yer alıyor..

Tapuda intifa hakkı ne demek? İntifa hakkı nedir?

İntifa hakkı, gayrimenkul konusunda pek çok kişi tarafından merak edilen bir kavramdır. İntifa hakkının ne anlama geldiğini ve devredilebilir mi yoksa devredilemez mi gibi sorular, bu kavramla ilişkili olduğu için net bir cevap aranmaktadır. Peki intifa hakkı nedir ve tapu ne anlama gelir?

EYT’de staj ve çıraklık mağdurlarını heyecanlandıran haber!

EYT’de staj ve çıraklık mağdurlarını heyecanlandıran bir haber geldi. İddialara göre, AK Parti seçimler öncesi EYT’den emeklilik hakkı alamayan çıraklık ve staj mağdurları için de harekete geçti.

Telefon, tablet ve bilgisayarlarda 'cayma hakkını kaldıran' düzenleme ertelendi!

Akıllı telefonlar ve bilgisayarlar için cayma hakkını ortadan kaldıran e-ticaret yönetmeliği 2024'e ertelendi. Peki, bu yönetmelik ile neler değişecek? İşte ayrıntılar...

Gayrimenkullerde intifa hakkı nasıl tescillenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde gayrimenkullerde intifa hakkının nasıl tescil edileceğini kaleme aldı.

2B arazilerinde intifa hakkı devredilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde 2B arazisinin ne olduğunu ve intifa hakkının devredilip devredilemeyeceğini kaleme aldı.

Gayrimenkullerdeki intifa hakkı haczedilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde intifa hakkı bulunan bir gayrimenkulün haczedilip edilemeyeceğini kaleme aldı.

Gayrimenkulde intifa hakkı sahibi kira alabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper '66 yaşında emekli biriyim. Bir dükkanım var. Bu yerin intifa hakkını iki çocuğuma vermeyi düşünüyorum. Böyle bir durumda ilgili vergiler kime ait olur? Kira bedelleri bana mı ödenir, çocuklarıma mı?' sorusunu yanıtladı.

Mirasta gayrimenkulün intifa hakkı!

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen mirasta gayrimenkulün intifa hakkıyla ilgili soruyu cevapladı....

Avcılar Belediyesi irtifak ve intifa hakkı ihale ediyor!

Avcılar Belediyesi tarafından, 18 katlı binanın yapım işine karşılık irtifak ve intifa hakkı ihale ediliyor..

Akçakoca Belediyesi'nden 5 yıllığına intifa hakkı ihalesi!

Akçakoca Belediye Başkanlığı, 5 yıllığına intifa hakkı tesisi işlemi ihale ediyor. İhale, İhale 11 Ocak 2018 Perşembe günü yapılacak..

9 soruda intifa hakkı!

İntifa hakkı mülkiyeti bir başkasına ait olan bir gayrimenkulün tamamından yararlanma hakkına deniyor. Peki intifa hakkı kurulması için için gerekli belgeler nelerdir? İntifa hakkı harcı 2017 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...

İntifa hakkı tesisi harcı 2017!

2017 yılının tapu harçlarının açıklanması ile intifa hakkı tesisi harcı da belli oldu. Peki, İntifa hakkı tesisi harcı 2017 ne kadar?

Şişli Meslek Yüksekokulu'na intifa hakkıyla 9 gayrimenkul verildi!

Şişli Meslek Yüksekokulu, değeri 500 milyon dolar olan 9 gayrimenkün kiralama değil intifa hakkıyla alındığını ve hiç ücret ödenmediğini belirtti.

intifa hakkını sonlandıran haller Haberi

intifa hakkını sonlandıran haller

İntifa hakkının sona ermesi


İntifa hakkı, ona sahip olan kişinin (en çok) hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı olarak karşımıza çıkıyor.İntifa hakkı şahsi irtifak hakları grubuna giren sınırlı bir ayni haktır. Bu hak, sahibine hakkın konusu şey üzerinde tam yararlanma ve istifade etme hakkı sağlar. 


İntifa hakkı üç şekilde kurulur


a) Sözleşmeyle kurulan intifa hakkı 

b) Kanuni (yasal) intifa hakkı

c) Mahkeme kararıyla kurulan intifa hakkı


İntifa hakkının sona ermesi bazı koşullar altında mümkündür. Bu koşullar dışında intifa hakkı iptal edilemez ve sona etmez. Bu koşullar ise şöyle; 


1) Taşınmazın herhangi bir kaza ya da doğal afet sebebiyle kullanılmaz hale gelmesi halinde intifa hakkı sona erer.


2) İntifa hakkı eğer bir süreye bağlı olarak verilmişse o sürenin bitiminde intifak hakkı...