28 / 08 / 2024

intifa senedi ne işe yarar

intifa senedi ne işe yarar

İntifa senedi nedir? İntifa senedi sahiplerine tanınan haklar nelerdir? Bu hususla ilgili açıklamalar Türk Ticaret Kanunu'nun 502 maddesinde yer alıyor. İşte asıl sorumuz olan intifa senedi!

2024’te halka arz olan 12 şirket yatırımcısına ne kadar kazandırdı?

Yabancı yatırımcının hisseye ilgisi ve hızlanan halka arzlar yerli yatırımcının yönünü yeniden hisse senedi piyasasına çevirdi. Yatırımcılar Borsa İstanbul’da halka arzları yakından takip etmeye başladı. Peki bu yılın başından beri halka arz edilen 12 şirketteki durum ne? Yatırımcısına ne kazandırdı

Tapuda intifa hakkı ne demek? İntifa hakkı nedir?

İntifa hakkı, gayrimenkul konusunda pek çok kişi tarafından merak edilen bir kavramdır. İntifa hakkının ne anlama geldiğini ve devredilebilir mi yoksa devredilemez mi gibi sorular, bu kavramla ilişkili olduğu için net bir cevap aranmaktadır. Peki intifa hakkı nedir ve tapu ne anlama gelir?

Ve Özgür Demirtaş’tan beklenen ‘GES’ açıklaması geldi

Ekonomist Özgür Demirtaş, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi’ne (GES) ilişkin değerlendirmede bulundu.

2B arazilerinde intifa hakkı devredilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde 2B arazisinin ne olduğunu ve intifa hakkının devredilip devredilemeyeceğini kaleme aldı.

9 soruda intifa hakkı!

İntifa hakkı mülkiyeti bir başkasına ait olan bir gayrimenkulün tamamından yararlanma hakkına deniyor. Peki intifa hakkı kurulması için için gerekli belgeler nelerdir? İntifa hakkı harcı 2017 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...

İntifa hakkı tesisi harcı 2017!

2017 yılının tapu harçlarının açıklanması ile intifa hakkı tesisi harcı da belli oldu. Peki, İntifa hakkı tesisi harcı 2017 ne kadar?

Tapu zayi ne demek?

Tapu senedi, taşınmazın malikinin kim olduğunu ve taşınmaza ait tüm tapu bilgilerini içeren resmi belge oluyor. Taşınmaz tapuları tek bir kişiye ait olabildiği gibi birden fazla kişiye de ait olabiliyor. Peki, tapu zayi ne demek?

İntifa hakkı bedeli nasıl hesaplanır?

İntifa hakkı, İntifa hakkı tapuya tesis ediliyor. Bu süreçte tapuya bazı harçlar ödeniyor. Peki, intifa hakkı bedeli nasıl hesaplanır? İntifa hakkı bedeli 2016 ne kadar?

İntifa hakkı ölümle sona erer mi?

İntifa hakkı, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı oluyor. Peki, intifa hakkı ölümle sona erer mi? İntifa hakkı nasıl ve ne zaman sona erer?

İntifa hakkı veren ölürse ne olur?

İntifa hakkı, bir kimseye taşınmaz mal sahibi tarafından verilen kullanma hakkı oluyor. Bu hak, kişinin yaşamı ile sınırlı oluyor. Peki, intifa hakkı veren ölürse ne olur? Hak kaybedilir mi?

İntifa hakkı harç bedeli ne kadar?

İntifa hakkı, ona sahip olan kişinin en çok hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı olarak ifade ediliyor. Peki, intifa hakkı harç bedeli ne kadar?

İntifa hakkı tesisi tapu harcı 2016!

İntifa hakkı, bir gayrimenkul üzerinde tesis edilebilen haklar arasında yer alıyor. Bu hak tesis edilirken tapuda belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Peki, intifa hakkı tesisi tapu harcı 2016 ne kadar?

Emlak vergisi mükellefinin ölümü halinde ne olur?

Emlak vergisinde mükellef taşınmaz malın sahibi oluyor. Eğer intifa hakkı sahibi varsa, emlak vergisi mükellefi o oluyor. Peki, emlak vergisi mükellefinin ölümü halinde ne olur? Emlak vergisi miras olarak kalır mı?

intifa senedi ne işe yarar Haberi

intifa senedi ne işe yarar

İntifa senedi!

İntifa senetleri, sahibine sadece malvarlıksal haklar sağlayan ve hisse senetlerinden farklı olarak herhangi bir payı temsil etmeyen kıymetli evrak niteliğindeki senetleridir. Bu durum, intifa senetlerinin hükümlerini düzenleyen, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (“TTK”) m. 503’ten anlaşılır. 


Hisse senetlerini iki şekilde ele almak mümkün..

1.Bedeli itfa edilen hisse sahiplerine, şirket alacaklılarına, kuruculara veya şirkete herhangi bir şekilde bazı yararlar sağlayan kimselere verilen, şirketin kazancına ve tasfiye karına katılma ya da sermaye arttırmalarında hisse alma hakkı veren, ancak ortak sıfatıyla azalık hakkı vermeyen kıymetli evraka bağlanması mümkün olan senetlere deniyor.


2. Bedelleri şirket tarafından ödenmiş bulunan pay sahiplerine safi kazanca, tasfiye neticesine iştirak veya yeni çıkartılacak hisse senetlerini alma haklarına sahip olmak üzere verilen hisse senetleri demen mümkün oluyor.


Bu hususla ilgili kanun maddesi...