03 / 01 / 2025

ipoetin terkini nasıl olur

ipoetin terkini nasıl olur

İpoteğin terkini davası alacağın sona ermesine rağmen alacaklının terkin işlemini yerine getirmemesi halinde açılabilir. Taşınmazın maliki bu dava ile tapu ipoteğinin kaldırılmasını (fekkini) talep edebilir...

İntifa hakkının terkini davası nasıl açılır?

İntifa hakkı süreli veya hak sahibinin hayatı boyunca tanınabiliyor. Sürenin sona ermesi, vazgeçme yada ölüm gibi durumlarda intifa hakkı da bitmiş oluyor. Peki, intifa hakkının terkini davası nasıl açılır?

Satış vaadi şerhinin terkini nasıl olur?

Tapu sicil kayıtlarında herhangi bir durumun belirtilmesi veya hakkın sınırlandırılması amacıyla konulan kayıtlar şerh olarak ifade ediliyor. Peki, tapuya konulan satış vaadi şerhinin terkini nasıl olur?

İpoteğin terkini işlemi nasıl yapılır?

İpotek işlemi ile, hâlen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak güvence altına alınabiliyor. Peki, borcun kapanması halinde ipoteğin terkini işlemi nasıl yapılır?

Oturma hakkının terkini nasıl olur?

Oturma hakkı; bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi veren ayni hak olarak karşımıza çıkıyor. Peki, oturma hakkının terkini nasıl olur?

İrtifak hakkı nasıl terkin edilir?

İrtifak hakkı genel olarak, tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla sona ermiş oluyor. Hak sahibi kimse malik olursa, bu kişi, irtifak hakkını terkin ettirebiliyor. Peki, irtifak hakkı nasıl terkin edilir?

Tapu iptal davası nasıl görülür?

Tapu iptal davası ortada haklı bir sebep olmaksızın yapılan bir tescil veya; tescilin tadili veya terkini ile bir ayni haklan zedelenmiş olunması halinde açılıyor. Peki, tapu iptal davası nasıl görülür?

Kira şerhinin terkini nasıl olur?

Kira şerhi, taşınmaz mal sahibi ile kiracısı arasında imzalanan kira sözleşmesinin tapu kütüğünün şerhler sütununa işlenmesi işlemi olarak tanımlanıyor. Peki, kira şerhinin terkin nasıl olur?

Üst hakkının terkini nasıl olur?

Üst hakkı, bir taşınmaz maliki, üçüncü kişi lehine arazisinin altında veya üstünde yapı yapmak veya mevcut bir yapıyı muhafaza etmek yetkisi veren bir irtifak hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, üst hakkının terkini nasıl olur?

İrtifak hakkının terkini nasıl olur?

Gayrimenkul sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafınsan kullanılmasına izin verdiği zaman ortaya çıkan yararlanma hakkına irtifak hakkı deniyor. Peki, irtifak hakkının terkini nasıl olur?

Tapu iptali nasıl olur?

Tapu iptali için ortada haklı bir sebep olmaksızın bir tescil veya tescilin tadili ya da terkini ile aynı haklardan zedelenmiş olması ile tapu iptali davası açılabiliyor. Peki, tapu iptali nasıl olur?

Aile konutu şerhinin terkini nasıl yapılır?

Aile konutu, eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdikleri mekan olarak ifade ediliyor. Peki, aile konutu tapuya nasıl şerh edilir? Aile konutu şerhinin terkini nasıl yapılır? İşte genelge esasları..

İntifa hakkı terkini nasıl yapılır?

İntifa hakkının bir kimseye geçebilmesi için, söz konusu mülkün sahibinin mülkiyeti üzerinde tutup kullanma hakkını başkasına devretmesi gerekiyor. Peki, intifa hakkı terkini nasıl yapılır? İşte intifa hakkının terkini...

İpoteğin terkini nasıl yapılır?

İpoteğin terkini nasıl yapılır? İpoteğin terkini diğer bir deyişle kaldırılması konusu nasıl gerçekleşiyor? İpoteğin terkini dava dilekçesi nasıl oluyor? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz.

ipoetin terkini nasıl olur Haberi

ipoetin terkini nasıl olur


İpoteğin terkini davası!


İpotek, kişisel bir alacağın teminat altına alınması amacını güden ve bir taşınmaz değerinde alacaklının alacağını elde etmesini sağlayan sınırlı bir ayni haktır. Şayet alacak sona ermişse ve ancak alacaklı terkin taahhüdüne rağmen terkin işlemini yerine getirmezse taşınmaz maliki rehnin fekkini (kaldırılması) dava yolu ile isteyebilir. 


İcra ve İflas Kanununun 153. maddesi uyarınca işlem yapılabilmesi için, ipotekle temin edilmiş ve vadesi gelmiş bir alacağın borçlusunun icra dairesine müracaat etmesi, alacaklısının gaip ve ikametgahının bilinmediğini veya alacağı almaktan ve ipoteği çözmekten imtina ettiğini beyan etmesi, bunun üzerine de icra dairesinin 15 gün içerisinde daireye gelerek parayı alması ve ipoteği çözmesini alacaklıya usulünce tebliğ etmesi gerekir. Şayet alacaklı 15 günlük süre içerisinde daireye gelmez veya gelip de parayı almaktan ve ipoteği...