22 / 05 / 2024

irtifak hakkı tanımı

irtifak hakkı tanımı

İrtifak hakkı tesisi, irtifak hakkı çeşitleri gibi irtifak hakkı ile ilgili detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Rezerv alan nedir? 'Kentsel Dönüşüm Kanunu' rezerv yapı alanı tanımını değiştirdi mi?

Yeni Kentsel Dönüşüm Yasası'na ilişkin tartışmalar devam ediyor. Özellikle Hatay Defne'nin rezerv alanı ilan edilmesinin ardından "Rezerv alan nedir?" sorusu soruluyor. Rezerv alan nedir? 'Kentsel Dönüşüm Kanunu' rezerv yapı alanı tanımını değiştirdi mi?

2023'te kiracının sözleşme bitmeden evden çıkma hakkı var mı?

Kiracılar kira sözleşme süresi dolmadan önce evden çıkıp çıkamadığını merak ediyor. Peki, Kiracının sözleşme bitmeden evden çıkma hakkı var mı? İşte detaylar...

Daştan Mühendislik İnşaat Taahhüt Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Daştan Mühendislik İnşaat Taahhüt Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi Kartal'da 100 bin TL sermaye bedeli ile Harun Daştan tarafından kuruldu.

Seat’tan müjde üstüne müjde! İbiza ve Arona’dan sonra Tarraco’ya da zam gelmedi!

Seat’tan müşterilerine eylül ayında peş peşe müjde geldi. Seat, eylül ayında güncellediği fiyat listelerine göre İbiza ve Arona’nın ardından Tarraco modeline zam yapmadı.

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için gerekli belgeler neler?

Kat irtifakı ve kat mülkiyet farklı kavramlar olduğu için ilkinden diğerine geçiş yapılması gerekir. Kat irtifakı, yapı inşaat halindeyken hak edilen bir tapu türüdür. Ancak yapının inşaası tamamlandıktan sonra kat mülkiyetine geçilir. Peki bu süreçte gereken belgeler nelerdir?

Tanım değişti çok sayıda şirket KOBİ statüsüne geçti!

Yüksek enflasyon nedeniyle bilançoları şişen ve KOBİ olmaktan çıkan şirketler, yeniden bu tanım içerisine alınırken bu kapsamda olmayan bir çok şirket de KOBİ unvanı kazandı. Gözler, bankaların kredi verme konusunda nasıl bir bilanço tanımı yapacağına çevrildi.

KOBİ yönetmeliği güncellendi: Tanım değişti, limitler yükseltildi

Türkiye'deki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) tanımı, nitelikleri ve sınıflandırılması hakkında belirleyici bir adım atıldı. KOBİ'leri düzenleyen yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak değiştirilerek yenilendi. 

ING Bank'tan müşterilerine acil resmi duyuru geldi... İNG müşterileri acil baksın

ING Bank'tan müşterilerine yönelik çok önemli bir açıklama geldi. İNG Bank borç kapatma kredisi başladı. İşte banka tarafından yapılan çok önemli duyurunun detayları...

Akbank'tan müşterilerine yönelik çok önemli açıklama! Akbank müşterileri acil baksın

Akbank'tan müşterilerine yönelik bir açıklama geldi. Banka, hayata geçirdiği önemli kampanyanın detaylarını müşterilerle paylaştı.

Halkbank'tan müşterilerine yönelik çok önemli bir açıklama! Halkbank müşterileri dikkat

Halkbank'tan müşterilerine yönelik önemli bir açıklama yapıldı. Banka, önümüzdeki günlerde müşterilerin bazı detaylara dikkat etmesi gerektiği belirterek önemli bilgiler verdi.

Hisseli mülkiyette satış nasıl yapılır? Satışa itiraz hakkı var mı?

Hisseli tapuda elbirliği mülkiyet ve paylı mülkiyet hakları ve farkları neler? Satış durumunda nasıl bir yol izlenir? Hisseli tapu alırken ya da satarken nelere dikkat edilmeli? İtiraz hakkı var mı?

Altınbaş'tan müjde! Baget pırlantalarda kaçırılmayacak indirim! 3 Ocak 2023 fiyat listesi...

Altınbaş'tan müjde gibi haber! Yılın ilk haftasında Altınbaş dev kampanyasını başlattı! Altınbaş, Baget Pırlanta Yüzüklerde yüzde 44'e varan indirim sundu. Peki, Altınbaş'ta baget pırlanta yüzük fiyatları ne kadar? İşte 3 Ocak 2023 fiyat listesi...

Vakıfbank'tan müjde! Anında 1000 TL indirim!

Vakıfbank'tan müşterilerine güzel haber! Türkiye'nin en büyük kamu bankalarından biri olarak tanıdığımız Vakıfbank, yeni kampanyasını paylaştı. Peki, kampanya ayrıntıları neler? İşte son durum...

irtifak hakkı tanımı Haberi

irtifak hakkı tanımı

İrtifak hakkı tesisi!

İrtifak hakkı, bir gayrimenkul üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan hak olarak ifade ediliyor. Bu hak, hak sahibine sınırlı bir yararlanma hakkı sağlıyor.


Bir başla deyişle irtifak hakkı tesisini açıklamak gerekirse; Gayrimenkul sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafından kullanılmasına izin verdiği takdirde kuruluyor. 


İrtifak hakkı tesisinin kiralama işleminden farkları..

Uzun süreli olan irtifak hakkının, tapuya tescil edilmesi, ön izin verilebilmesi ve irtifak hakkı doğrultusunda projeye dayalı tesis inşa edilebilmesi söz konusu iken, kiralamada ise gayrimenkul üzerinde sabit tesis yapımı söz konusu olmuyor.


İrtifak hakkı çeşitleri

1. Şahsi irtifak hakkı

İrtifak hakkı kısmen ferdileştirilmiş, belirli bir kişiye tahsis edilmiş ise şahsi irtifak hakkını ifade ediyor. Şahsi irtifak hakkı, başkasına devredilemiyor ve miras bırakılamıyor.


2. Ayni irtifak hakkı

İrtifak, bir diğer gayrimenkul lehine kurulduğu takdirde...