03 / 05 / 2024

İrtifak hakkı ve çeşitleri

İrtifak hakkı ve çeşitleri

İrtifak hakkı nedir, kaç çeşit irtifak hakkı vardır? İrtifak hakkı çeşitleri nelerdir? Gibi sorularınızın yanıtını haberimizde bulabilirsiniz...

Erken emekli olmak isteyenlere flaş haber: Hem yaş, hem prim düşüyor! 10 sene sigorta yeterli! Şimdi bakın! 

45, 46 ve 47 yaşlarındaki bireylerin emekli olması artık gerçeğe dönüşüyor. Bu fırsatı sunan seçenek 'yıpranma hakkı' oluyor. İşte yıpranma hakkı ve erken emeklilik ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işaret ettiği yeni yıl için emekli maaşlarına yönelik planı belli oldu

Emeklilik ikramiyelerinin 5 bin lira olarak belirlenmesiyle geri sayıma girildi. Sosyal Güvenlik Kurumu, kapsamlı reformlarıyla dikkat çekiyor ve bu yeniliklerin uygulanması için günleri saymaya başladı. Ev hanımlarına emeklilik hakkı ve daha birçok reform Meclis'in gündemine taşındı.

Galatasaray'dan dev sponsorluk anlaşması! Galatasaray Stadyumu’nun adı Rams Global oldu!

Galatasaray Sportif ve Galatasaray Spor Kulübü ile Rams Global İnşaat arasında yeni bir stadyum isim hakkı ve sponsorluk sözleşmesi imzalanırken ilerleyen sezonlara ilişkin sözleşme yenilemesinde Enflasyon Araştırma Grubu'nun(ENAG) verileri de dikkate alınacak. İşte detaylar...

Ailelere ev hanımlarına emeklilik hakkı ve 8.500 TL vatandaşlık maaşı müjdesi! Başvuru şartları açıklandı

AK Parti üyesi Numan Kurtulmuş, ev hanımlarına emeklilik hakkı ve vatandaşlık maaşı konularında önemli açıklamalarda bulundu. Her aileye en az 8.500 TL maaş bağlanacağını belirten Kurtulmuş, başvuru şartlarının detaylarını paylaştı.

İnternetten alışveriş yapanlar dikkat! Cayma hakkı ve para iadesi detayı

İnternetten alışveriş yapanların sayısı her geçen gün yükseliyor. Kolay ulaşılabilir olması, kredi kartı ile taksit yapılabilmesi ve iade imkanın bulunması web siteleri üzerinden alışveriş yapan kişi sayısının artmasına neden oldu. Cayma hakkı ve para iadesi ile ilgili flaş detay ortaya çıktı.

İBB 5 yıl önce alınan araziden 28 milyon TL zarar etti!

11 Şubat 2021 tarihli değerleme raporunda, yapılaşma hakkı ve ana yollardan ulaşımı mümkün olmayan arazinin güncel pazar değerinin 13 milyon 350 bin TL olduğu açıklandı. İBB’nin bu arazi alışverişi ile 27 milyon 884 bin TL zarar ettiği ileri sürüldü.

Kira yapılandırmasında 'kredi kartı' kolaylığı!

Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları, şirketlerin mülkiyetinde bulunan taşınmazlar hakkında yaptıkları satış, irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan kullanım bedelleri ve hasılat payları alacakları yapılandırılabilecek.

İrtifak hakkı ve kiralama kaynaklı alacaklar yapılandırılacak!

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, İl özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile sermayesinin yüzde 50'den fazlası bunlara ait şirketlerin taşınmazlar hakkında yapılan irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan alacakların da yapılandırma kapsamında olduğunu belirtti.

TOKİ Şile 3. Etap kuraları çekildi!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından İstanbul Şile'de talep uygulaması kapsamında alt gelir grubu için hayata geçirilen konutların, konut alma hakkı ve konut belirleme kuraları çekildi

5 soruda tapu takas sistemi nedir?

Tapu takas sistemi ile mülkiyet hakkı ve alım satım bedelinin el değiştirmesi sırasında alıcı ile satıcının karşılaştığı olumsuzlukların önlenmesi amaçlanıyor.

TOKİ Sincan Saraycık'ta 217 konut sahiplerini buldu!

TOKİ Ankara Sincan Saraycık Mahallesi 1. Bölge 1. Kısım projesinin konut alma hakkı ve konut belirleme kura çekilişi gerçekleştirildi.

Mülkiyet hakkı ihlaline faiz iadesi!

Dünya Gazetesi köşe yazarı olan Bumin Doğrusöz, bugünkü yazısında mülkiyet hakkı ve vergilendirme ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşte o haber...

TOKİ Afyon Zafer Mahallesi kura çekimi 2017!

Afyon Merkez Zafer Mahallesi Toplu Konut Uygulaması kapsamında yer alan 776 adet konut için “ Konut Alma Hakkı ve Konut Belirleme Kurası çekilecek. İşte, TOKİ Afyon Zafer Mahallesi kura çekimi 2017...

İrtifak hakkı ve çeşitleri Haberi

İrtifak hakkı ve çeşitleri

İrtifak hakkı çeşitleri nelerdir?

İlgili gayrimenkullerin harita ve belgelerinde gösterilmesi ve tescili için yapılması gereken işlemler arasında olan irtifak hakları, sahiplerine sadece kullanma veya yararlanma ya da her iki hakkı da sağlayan yetkiye deniyor.


Bir diğer ifadeyle irtifak hakkı, sahibine irtifak hakkına konu olan gayrimenkul üzerinde kullanma ve yararlanma yetkisi veriyor. Bu hak, ayırma işlemi gibi teknik çalışmayı gerektirip tescile tabi tutuluyor. 


Böylece "İrtifak hakkı nedir?" sorusunun yanıtı verdikten sonra gelelim asıl sorumuz olan "İrtifak hakkı çeşitleri nelerdir?"in yanıtına..


İrtifak hakkı çeşitleri..

İrtifak hakkı çeşitleri şahsi irtifak hakkı ve arzi irtifak hakkı olmak üzere ikiye ayrılıyor.


1-  Şahsi hakkı irtifak hakkı nedir?

Şahsi irtifak hakları, mülkiyet hakkına sahip bulunmayan bir kişinin lehine kurulan irtifak haklarını ifade ediyor. Bu irtifak hakkında tek bir taşınmaz söz konusu oluyor....