06 / 05 / 2024

İstanbulda arsa maliyetleri artıyor mu

İstanbulda arsa maliyetleri artıyor mu

Türk gayrimenkul piyasasının önde gelen üç sivil toplum kuruluşunun başkanı İstanbul’u tartıştı. GYODER Başkanı Aziz Torun, İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ve KONUTDER Ömer Faruk Çelik İstanbul’u ele aldı.

Artan inşaat maliyetleri arsa sahiplerini prefabrik evlere yönlendirdi! Prefabrik evin maliyeti ne kadar?

Pandemiyle birlikte inşaat maliyetleri büyük artış eğilimine girdi. Bu durum, özellikle arsa sahibi vatandaşları sıfırdan ev inşaatı çilesi yerine, hızlı ve ekonomik bir çözüm olan prefabrik evlere yönlendirdi. 

Önce arsa, sonra ev sahibi olmak gayrimenkulde altın formül oldu! Bu riskleri sakın gözden kaçırmayın! 

Artan konut maliyetleri, gayrimenkulde önce arsa, sonra ev sahibi olmayı altın formül haline getirdi. Peki nelere dikkat edilmeli? İşte ayrıntılar...

Konut satışlarının artması inşaat ve arsa maliyetleri ile kredi faizlerinin düşmesine bağlı!

Yükselen konut fiyatlarının, sektörü istenmeyen bir seviyeye taşıdığına dikkat çeken Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır ''Konut satışlarının artması inşaat ve arsa maliyetleri ile kredi faizlerinin düşmesine bağlı'' dedi.

1933 yılında İstanbul'da 40 bin arsa, 140 bin bina varmış!

1933 yılında İstanbul Belediyesi tarafından İstanbul'daki bina ve arsaların sayısı tespit edilmiş. Verilere göre İstanbulda 40 bin arsa 140 bin bina varmış.

150 metrekarelik bir konutun maliyeti 4 milyon TL'den başlıyor! Sektörden sosyal konut çağrısı! 

Artan inşaat ve arsa maliyetleri sonrası müteahhit de konut üretiminde temkinli davranmaya başladı. Açıklanan rakamlara göre, 150 metrekarelik bir konutun maliyeti 4 milyon TL'den başlayan fiyatlara yükseldi. Sektör temsilcileri önerilerini sıraladı... 

İnşaat sektöründe arsa maliyetleri düşürülmeli!

Kovid-19 süreci başladığından beri en çok zorlukla karşılaşan sektörlerin başında inşaat sektörü yer alıyor. Sıfır konut stokunun erimesi ve yerine yeni konutların yapılamaması inşaat sektörünün yaşadığı zorlukları gösteriyor.

Arsa maliyetleri artıyor, malzeme fiyatları yükselişte!

İnşaat maliyetleri endeksi, Türkiye İstatistik Kurumu Kasım ayı verilerine göre bir önceki yıla göre yaklaşık 2020 Eylül'de yüzde 16,11 oranında arttı. 

Yatırımcılara 'ucuz arsa' formülü!

Yatırımcının önündeki en büyük engel olan arsa maliyetleri engeli kaldırıldığı zaman büyümek isteyen KOBİ’ler ve sanayiciler enerjilerini, yatırıma ve üretime harcayacak. Arsa maliyetleri sorunun çözülmesi, yatırımcıya düşük maliyetli arsa sağlanması gerekiyor.

Arsa maliyetleri yüzde 70'lere kadar çıkıyor!

Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Boysanoğlu, "Arsa maliyetleri yüzde 45-50’lerde, hatta bazı noktalarda yüzde 70’lere kadar çıkıyor. Oysa Avrupa'da konut projelerinde arsa payı yüzde 25’i geçmez. Mevcut konut fiyatları şu anda dipte" diyor...

Arsa maliyetleri azaltılmalı!

Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Başkanı Nadir Vurankaya, Türkiye’ye yönelik ekonomik saldırıdan en çok etkilenen sektörlerden birinin de inşaat sektörü olduğunu dile getirdi. 

Arsa payı yüzde 20'ye düşerse 5 milyon kişi ev sahibi olur!

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, arsa payının inşaat maliyetleri içindeki oranının yüksek olmasından dolayı, halen birçok kişinin konut satın alamadığını söyledi. 

İstanbul'da arsa maliyetleri yükseldi!

Gayrimenkul geliştirme şirketi Cathay Group Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Alper Tuğsuz, şirketlerin konut maliyetlerinin yarısından fazlasının arsaya harcanmasının sağlıksız bir durum olduğunu açıkladı. 

1.sınıf inşaat maliyetleri 2018!

Bir arsa üzerinde inşa edilen yapılar, inşaatta kullanılan malzemelerin kalitesine göre bir sınıfa dahil ediliyor. Peki, 1. sınıf inşaat nedir? 1.sınıf inşaat maliyetleri 2018 ne kadar? diyorasanız işte yanıtı...

İstanbulda arsa maliyetleri artıyor mu Haberi

İstanbulda arsa maliyetleri artıyor mu

NÜFUSU DONDURALIM


İstanbul’da artık nüfusun dondurulması gerektiğini ifade eden İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım ise “İstanbul artık bitti, dört bir tarafı yapılarla doldu. Bu kadar çirkinleştirebildik zaten daha fazla çirkinleşemez” dedi. Kent için acilen bir makro plan yapılması gerektiğini söyleyen Durbakayım, “İstanbul nüfusunun dondurulması lazım. Yeni uydu yerleşimleri yaratıp raylı sistemle kent merkezine bağlanmalı. Artık burada ucuz konut bulmak da hayal. İnsanlar nasıl uygun şartlarda ev kiralayabilir bunu konuşmalıyız” değerlendirmesini yaptı.

İkinci bir şehir denilince akla İzmir ve Ankara’nın dışında başka bir ilin gelmediğini kaydeden Durbakayım, “Anadolu’ya yayılma politikasının devam etmesini sağlamak lazım. İstanbul’u rahat bırakıp Denizli, Gaziantep, Kayseri, Konya gibi şehirlerde atılım yapmamız gerekiyor” diye konuştu.


METRO HATTI ÜZERİNDE DÖNÜŞÜM


İstanbul’da kentsel dönüşümle merkezi bölgelerde daha nitelikli arazi üretilmesi gerektiğinin altını çizen GYODER...