26 / 11 / 2024

izale-i şuyu önalım hakkı

izale-i şuyu önalım hakkı

Şufa hakkı, paylı mülkiyete konu olan taşınmazda bir paydaşın payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar tarafından kullanılıyor. Peki, ortaklığın giderilmesi davasında şufa hakkı kullanılır mı?

İzale-i şuyu nedir?

İzalei-i şuyu önemli bir hukuk terimidir ve bir davayı ifade eder. Ortaklığın giderilmesi davası olarak da adlandırılan bu dava kişisel mülkiyete geçilmesini sağlar. Peki izale-i şuyu davası nedir, hangi durumlarda açılı ve nasıl sonuçlanır? İşte izale-i şuyu ile ilgili bilgiler...

İzale-i şüyu ne demek? Ortaklığın giderilmesi için ne yapılmalı?

İzaile-i şüyu, Türkçe karşılığı ortaklığın giderilmesi olarak ifade edilir. Taşınır veya taşınmaz mallarda ortaklığın sona erdirilmesi izale-i şüyu davası ile hukuken gerçekleşir. Kişisel mülkiyete geçişin sağlanmasına yarayan bu davanın resmen bazı kuralları vardır. 

İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022!

Ortaklığın giderilmesi davası, diğer bir ifadeyle izale-i şuyu davası hem taşınır hem de taşınmaz mallar adına açılan bir dava türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, İzale-i Şuyu dava dilekçesi nasıl yazılır? İşte İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022...

İzalei Şuyu davası nedir? İzale-i Şuyu davası ne zaman açılabilir?

İzale-i Şuyu, paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz malda ortaklar arasındaki paydaşlığa son vererek kişisel mülkiyete geçişi sağlayan bir dava türü olarak ifade ediliyor. Peki, İzale-i Şuyu davası ne zaman açılabilir?

Gayrimenkul alırken önalım hakkı hangi durumlarda iptal olur?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, çok ortaklı bir arsa hissesi almak istediğini belirten okuyucu, diğer hissedarların önalım hakkı olduğunu, bu önalım hakkını engellemek için ne yapabileceğini sordu. 

İzale-i şuyu açık artırma 2021!

Medeni Kanuna göre ortak taşınmaz malın taksimi yapılamıyorsa mahkeme tarafından satışı yapılarak bedelleri izaleyi şuyu davasıyla paylaştırılıyor. Peki izaleyi şuyu ihalesi nasıl yapılır? İşte izale-i şuyu açık artırma 2021...

İzale-i şuyu satış iptali!

Hisseli gayrimenkul üzerinde bulunan ortaklığı bozmak için izale-i şuyu davası açılabiliyor. Peki, hisseli tapu satışı iptal edilebilir mi? İşte izale-i şuyu satış iptali...

İzale-i şuyu dava dilekçesi 2021!

Hisseli gayrimenkul üzerinde bulunan ortaklığı bozmak için izale-i şuyu davası açılabiliyor. Bu dava için bir dilekçe ile mahkemeye başvuruda bulunabiliyor. Peki dava dilekçesi nasıl hazırlanıyor? İşte izale-i şuyu dava dilekçesi 2021...

İzale-i şuyu davasında değerlendirme esası nedir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Çeşme’de bulunan müşterek mülkiyetli arsam için anlaşmazlık nedeniyle izale-i şuyu davası açıldı. Değerlendirme esası nedir? Rakam nasıl oluşur' sorusunu yanıtladı.

İzale-i şuyu talep edilmeden hisse alınır mı?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Vefat eden babamdan üvey annemle bana bir ev kaldı. Üvey annem üst katta oturuyor, ben alt katta. Üvey annemin 1/4 benim 3/4 payım varken, beni çatı katına çıkartmıyor. İzale-i şuyu talep etmeden bu hisseyi almam mümkün mü?' sorusunu yanıtladı.

İzale-i şuyu dava dilekçesi 2017!

Hisseli gayrimenkul üzerindeki ortaklığı bozmak adına izale-i şuyu davası açılabiliyor. Bu dava için bir dilekçe ile mahkemeye başvuruluyor. İşte izale-i şuyu dava dilekçesi 2017..

İzale-i şuyu davasına itiraz edilir mi?

İzale-i şuyu davası, taşınmaza ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarlar tarafından ortaklığın giderilmesi için açılıyor. Peki, izale-i şuyu davasına itiraz edilir mi? İzale-i şuyu davasında karar bozulabilir mi?

İzale-i şuyu davası vekalet ücreti 2016!

Hisseli taşınmaz mallar üzerindeki ortaklığın giderilmesi için izale-i şuyu davası açılabiliyor. Bu davalar, taşınmazın yer aldığı Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açılıyor. Peki, izale-i şuyu davası vekalet ücreti 2016 ne kadar?

izale-i şuyu önalım hakkı Haberi

izale-i şuyu önalım hakkı

Ortaklığın giderilmesi davası şufa hakkı!

Önalım hakkı olarak da bilinen şufa hakkı, paylı mülkiyete konu olan taşınmazda bir paydaşın payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar tarafından kullanılıyor.


Önalım hakkı ve dava açma süresi müştereğin payını 3. kişiye satmasının öğrenilmesi ile başlıyor.


Ortaklığın giderilmesi davası ise; taraflar arasındaki ortaklığın bozulması için açılıyor. Peki, ortaklığın giderilmesi davasında şufa hakkı kullanılabilir mi?


Ortaklığın giderilmesi davası şufa hakkı kullanılamıyor. Bunun nedeni ise, taşınmazın tümü hakkında tasarrufun söz konusu olması. Şufa hakkının kullanılamadığı diğer haller ise şu şekilde;


- Mirasın taksimi,

- Paydaşlıktan çıkarma,

- Paydaşlar arasındaki satımlar,

- Cebri artırmayla satımlar,

- Bağışlama,

- Bir şirkete sermaye olarak konulması,

- Miras yolu ile intikal ve ölüme bağlı tasarruflar,

- Önalım konusunun trampa yapılması,

- Önalım konusunun kamulaştırılması,

- Önalım konusunun tapusuz olması,

- Önalım...