28 / 04 / 2024

İzmir Basmane yapıları

İzmir Basmane yapıları

Araştırmacı yazar Orhan Beşikçi İzmir Basmane’de bir tarihin yattığını ama bu tarihe sahip çıkılamadığının belirtti. Beşikçi, İzmir’de bir kültür envanterinin gerekli olduğunun altını çizdi.

Prof. Dr. Cemalettin Dönmez'den depreme dayanıklı yapılar için 'Şili formülü' önerisi!

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Dönmez yaptığı açıklamada depreme dayanıklı yapılar için perde duvar kullanımının önemine değindi. 

İzmir Konak'ta hasarlı ve riskli yapıların dönüşümünde hak kaybı yaşanmayacak! 

İzmir Konak Belediye Meclisi olağanüstü toplantısında alınan karar doğrultusunda kentteki hasarlı ve riskli yapıların hak kaybına uğramadan dönüşümüne ilişkin önerge kabul edildi. Hürriyet Gazetesi köşe yazarlarından Selim Türsen, bugünkü köşe yazısında söz konusu önergeyi kaleme aldı. 

İzmir Bayraklı'da riskli yapılar için düzenleme!

İzmir Bayraklı Belediyesi, ilçede bulunan riskli yapılar için yeni düzenlemeyi hayata geçiriyor. Bayraklı Belediye Meclisi tarafından hazırlanan imar planı notu CHP, AK Parti, MHP ve İYİ Parti’nin oy birliğiyle kabul edildi. 

Bornova'da ruhsatsız yapılar yıkılıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Bornova'da ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların yıkılması için harekete geçti. 

İzmir'de riskli yapıların dönüşümünde hak kaybı yaşanmayacak!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi,30 Ekim depremi sonrasında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar ile 1998 yılındaki yönetmelik öncesi ruhsat alan veya 6306 sayılı yasayla riskli kabul edilen yapıların dönüşümüne ilişkin düzenleme oy birliğiyle geçti.

Eyüpsultan'daki riskli yapılar yıkılıyor!

İzmir’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde can kayıpları ve yaralanmalardan sonra riskli yapıların yıkımı hızlandırıldı. 

Uğur Bulut: Deprem değil, çürük yapılar öldürüyor!

Keçiören Belediyesi Kaymakamı Uğur Bulut, İzmir'deki deprem sonrasında açıklamalarda bulundu. Bulut, ''Deprem öldürmüyor, çürük yapılar öldürüyor. Özellikle deprem bölgelerindeki kentsel dönüşümleri ivedilikle yapmalıyız'' dedi.

İzmir’deki yapıların yüzde 50'si riskli!

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, İzmir'de kent merkezinden geçen aktif fay hatlarının bulunduğunu belirtti ve "İzmir’deki yapıların yaklaşık yüzde 65’i kaçak ve gecekondulardan geri kalan kısmının da yüzde 50’si deprem yönetmeliğine uygun olmayan yapılardan oluşmaktadır" dedi.

İzmir'de imar barışından yararlanan yapılar meclis gündeminde!

İzmir'de imar barışından yararlanan yapılar meclis gündemine taşındı. CHP'li Gürer,, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Agora'yı kuşatan çarpık yapılar yıkıldı!

2 bin yıllık Agora'yı kuşatan çarpık yapılar, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılarak birer birer temizlendi.

Türkiye'deki yapıların yüzde 60'ı kaçak ve ruhsatsız!

TMMOB İzmir İnşaat Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Hüseyin Kuzu ve İnşaat Mühendisi Hasan Alınç, Türkiye'deki yapıların en az yüzde 60'ının kaçak ve ruhsatsız olduğunu belirtti. İnşaat mühendisleri konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İzmir'deki yapıların yüzde 65'i riskli!

İzmirli işadamı Timincioğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Teoman Timincioğlu yaptığı açıklamada İzmir'deki yapıların yüzde 65'inin riskli olduğunu söyledi

Aslı Ceylan Öner: Tarihi yapılar kent ekonomisini besliyor!

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Aslı Ceylan Öner, tarihi yapıların insanlığın dünyadaki en büyük ayak izlerini oluşturduğunu belirtti.

İzmir Basmane yapıları Haberi

İzmir Basmane yapıları

İzmir Basmane tarihi üzerine yaptıkları araştırmalarla tanınan araştırmacı yazar Orhan Beşikçi ile Basmane ve çevresinin tarihi üzerine konuşuldu.


Basmane tarihi konusunda İzmir’de en yetkin kişilerden biri olan Beşikçi, bölge hakkında, “Basmane Kültürü”, Basmane/İzmirim” kitaplarıyla adından sıkça bahsettirdi. Basmane’nin tarihini ve sorunlarını masaya yatırdığımız sohbetimizde Beşikçi, tarihi bu kadar eskilere dayanan bir semtin her geçen gün yok oluşuna sitem etti. Tarihi eserlerin değerinin anlaşılamadığını ve İzmir için çok önemli olan tarihi bir semtin turistlik bir alan olarak kullanılamamasının İzmir’in bir kaybı olduğunu söyledi.


Eski İzmir mimarisinin en güzel örneklerinin olduğu Basmane semtinde bulunan konutların atölye olarak kullanıldığını belirterek bu mimari eserlerin yok olmaya doğru gittiğinin altını çizdi. İzmir’in kültür envanterinin bulunmadığını bunun bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini sözlerine ekleyerek, sadece kültür envanterinin...