21 / 05 / 2024

Kadastro dava örnekleri

Kadastro dava örnekleri

Kadastro Kanununun uygulanması ile ilgili dava ve işlere belirlenen usul ve esaslara göre bakmak üzere her kadastro bölgesinde tek hakimli yeter sayıda kadastro mahkemesi bulunuyor. Peki, kadastro mahkemesi hangi davalara bakar?

Gayrimenkule yapılan kadastro için dava açılır mı?

Posta yazarı Tamer Heper 'Anneme miras kalan gayrimenkuller, 2010 yılında kadastro çalışması yapılırken üç kardeş yerine, erkek kardeşimiz adına tescil ettirilmiş. Biz şimdi hakkımızı arayabilecek miyiz?' sorusunu cevapladı.

Tapu ve Kadastro'ya 2016'da 603 adli, 389 idari dava açıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, "Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne açılan atama, disiplin ve tazminat davalarından 2015'te 71'i idare aleyhine, 294'ü idare lehine; 2016'da 14'ü idare aleyhine, 132'si idare lehine sonuçlandı" dedi.

Kiracıya dava açma dilekçesi!

Kiracıya dava açmak için yazılan dilekçede öncelikle konunun ne olduğunun tespitinin yapılması ve dilekçenin buna göre hazırlanması gerekiyor. İşte kiracıya dava açma dilekçesi örnekleri 2015..

Kadastro mahkemesi hangi davalara bakar?

Kadastro Kanununun uygulanması ile ilgili dava ve işlere belirlenen usul ve esaslara göre bakmak üzere her kadastro bölgesinde tek hakimli yeter sayıda kadastro mahkemesi bulunuyor. Peki, kadastro mahkemesi hangi davalara bakar?

Aile konutu tapu iptali ve tescil davası!

Aile konutu, tapuda aile konutu şerhi konulmuş olduğu halde eşten izin almadan satılırsa, bu satış geçersiz oluyor. Satışa onay vermeyen eş, tapu iptal ve tescil davası açabiliyor. İşte aile konutu tapu iptali ve tescil dava örnekleri..

Veraset ilamının iptali!

Hukuken kimin mirasçı olup olmadığını gösteren belge veraset ilamı olarak ifade ediliyor. Sulh Hukuk Mahkemelerinden ve noterden alınabilen veraset ilamının iptali ne zaman söz konusu olabilir? İşte dava örnekleri...

İmar planı dava örnekleri!

İmar planları, imar uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve diğer bilgileri gösteriyor. İmar planlarına karşı dava açılabiliyor. İşte imar planı dava örnekleri...

Kadastro davalarında harç!

Kadastro hakimi, dava harcı, yargılama giderlerinin tespit ve hesaplanmasında ilgili taşınmaz mala ait son beyan dönemi emlak vergisi değerini esas alıyor. İşte kadastro davalarında harç esasları...

Kadastro mahkemesine nasıl dava açılır?

Kadastro itirazı; tahdit ve tespitleri askı ilanına çıkarılmasından itibaren belli bir içerisinde yapılması gerekiyor. Yapılacak itirazın yazılı bir belge olan dilekçe ile beyan edilmesi gerekiyor. Peki, kadastro mahkemesine nasıl dava açılır?

Kadastro tutanaklarına itiraz süresi!

Dava açılmayan kadastro tutanaklarına ait sınırlandırma ve tespitler kesinleşiyor. Peki, kadastro tutanaklarına itiraz süresi ne kadardır? İşte Kadastro Kanunu kapsamında yer alan itiraz esasları..

Apartman yönetimi dava açabilir mi?

Apartman yönetimi dava açabilir mi?: 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunun kapsamında yer alan esaslara göre, apartman yönetimi bazı durumlarda dava açma ehliyetine sahip oluyor. İşte apartman yönetimi dava örnekleri..

Kadastro dava dilekçesi!

Kadastro tutanağı düzenlendikten sonra kadastro ekibi çalışma alanında işlerini bitirinceye kadar tespitlere itiraz edilebiliyor. Peki, kadastro dava dilekçesi nasıl yazılır? İşte kadastro dava dilekçe örneği...

Ortak alanların işgali!

Anagayrimenkul kapsamında bulunan ve ortak kullanıma ayrılan alanlar, "ortak alanlar" olarak ifade ediliyor. Peki ortak alanların işgali söz konusu olduğunda dava nasıl açılıyor? İşte ortak alanların işgali dava örnekleri...

Kadastro dava örnekleri Haberi

Kadastro dava örnekleri

Kadastro mahkemesi hangi davalara bakar?

Kadastro Kanununun uygulanması ile ilgili dava ve işlere belirlenen usul ve esaslara göre bakmak üzere her kadastro bölgesinde tek hakimli ve Asliye Mahkemesi sıfatını haiz yeter sayıda kadastro mahkemesi kuruluyor. 


Bu mahkeme hakimleri 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu hükümlerine tabi tutuluyor. Peki, kadastro mahkemesi hangi davalara bakar?


Kadastro mahkemesi; taşınmaz mal mülkiyetine ve sınırlı ayni haklara, tapuya tescil veya şerh edilecek veyahut beyanlar hanesinde gösterilecek sair haklara, sınır ve ölçü uyuşmazlıklarına, kadastroya ve tapu sicilini ilgilendiren benzeri davalara ve özel kanunlarca kendisine verilen işlere bakıyor. 


Kadastroya veya kadastro ile ilgili verasete ait uyuşmazlıkları çözümleyebileceği gibi, istek üzerine veraset belgesi de verebilir. 


Kadastro mahkemesi, yalnız kadastro işlerine münhasır olmak üzere;

             

A) Velisi veya vasisi...