17 / 05 / 2024

kamulaştırmayı kim yapar

kamulaştırmayı kim yapar

Kamulaştırma şerhi nedir?: İdarenin taşınmaz için kamulaştırma kararı verdikten sonra taşınmazın bağlı bulunduğu tapu sicil müdürlüğüne yazı yazması sonucu kurum tarafından taşınmazın üzerine "kamulaştırma şerhi" konuluyor...

Kamulaştırmayı kimler yapar?

Kamu yararını gözeten kamulaştırmalar için karar veren merci neresi dersiniz? İşte kamulaştırmayı kimler yapar?

Hasarlı bina için nereye başvurulur? Bina depreme dayanıklılık testini kim yapar?

Hasarlı bina için nereye başvurulur? Bina depreme dayanıklılık testini kim yapar? soruları yaşanan Kahramanmaraş depreminden sonra sıkça sorulmaya başlandı. İşte bu soruların yanıtı!

Ömer Arısoy'dan İBB'nin kamulaştırmayı iptal kararına tepki!

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, İBB'nin spor kompleksi yapılması beklenen arazideki kamulaştırma kararını iptal etmesine tepki gösterdi.

Diyarbakır Sur'daki kamulaştırmaya tepki!

Diyarbakır’ın Sur ilçesi için alınan ‘acele kamulaştırma’ kararına tepki gösteren Sur halkı, “Hükümet buradaki yaşamı yok etmeye çalışıyor. Biz dönüşümü kabul etmiyoruz. Zararlarımız ödensin biz evlerimizi kendimiz yaparız. Toledo filan istemiyoruz” diyor

Yapı denetimini kim yapar?

Yapı denetim kuruluşunca, şantiyede yapılan denetim sonuçları deftere işleniyor. Peki, yapı denetimini kim yapar? Yapı denetiminden sorumlu kişi veya kişilerin sorumlulukları nelerdir? İşte yanıtı..

Kamulaştırma bedelinin tespiti tescil davasında vekalet ücreti!

Kamulaştırma bedelinin tespiti için dava açılabiliyor. Peki, kamulaştırma bedelinin tespiti tescil davasında vekalet ücreti kim tarafından ödenir? İşte Yargıtay Kararı örneği..

Kamulaştırma bedeli kaç günde ödenir?

Kamulaştırma kararının alınmasından sonra kamulaştırmayı yapacak idare taşınmaz malın tahmini bedelini tespit etmek üzere kendi bünyesi içinden en az üç kişiden teşekkül eden kıymet takdir komisyonunu görevlendirerek bedeli belirler. Peki, kamulaştırma be

Kamulaştırma kararı nasıl alınır?

Kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz mallar kamulaştırılabiliyor. Peki, kamulaştırma kararı nasıl alınır? Kamulaştırma kararını kim alır, kim onaylar?

Bina risk analizini kim yapar?

Kapıcı, bahçıvan veya güvenlik görevlisi çalıştıran apartmanlar 1 Ocak 2013'ten itibaren risk değerlendirmesi yapmakla yükümlü oluyor. Peki, bina risk analizini kim yapar?

Ali Güvenç Kiraz Kamulaştırmayı değerlendirdi!

Kamulaştırma kararı almaksızın taşınmazın kamu idaresi tarafından kullanılması veya planlamada kısıtlanması suretiyle el atılması yıllardır vatandaşlarımızı çok ciddi şekilde mağdur ediyordu. Ali Güvenç Kiraz Kamulaştırmayı değerlendirdi.

Anayasa Mahkemesi, Fikirtepe'de acele kamulaştırmayı bitirdi mi?

Anayasa Mahkemesi'nin "Kamulaştırmaya veya bedeline itiraz davası açılamaz" hükmünü iptal etmesi, acele kamulaştırmanın başladığı Fikirtepe'de kafaları karıştırdı... Fikirtepe'de acele kamulaştırma da iptal mi? İşte FİDEM Başkanı'nın iptal yorumu...

Zemin etüdünü kim yapar?

Yer altı tabakalarının durum, konum, jeolojik yapı türü, derinlik, kalınlık, yoğunluk, elektrik özdirencinin deprem karşısında göstereceği tepkiyi tespit etmek amacıyla zemin etüdü çalışmaları yapılıyor. Peki, Zemin etüdünü kim yapar?

Revizyon imar planını kim yapar?

Her tür ve ölçekteki planın ihtiyaca cevap vermediği veya uygulamasının mümkün olmadığı veya sorun yarattığı durumlarda yeni bir plan hazırlanmasına revizyon imar planı deniyor. Peki, revizyon imar planını kim yapar?

İfraz işlemini kim yapar?

İfraz işlemi, bu gibi durumlarda yapılan tapu kütüğündeki değişiklik olarak karşımıza çıkıyor. Peki, ayırma işlemi olarak da bilinen ifraz işlemi nasıl yapılır? İfraz işlemini kim yapar?

kamulaştırmayı kim yapar Haberi

kamulaştırmayı kim yapar


Kamulaştırma şerhi nedir?


2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 7. maddesine göre kamulaştırmayı yapacak idare (bu devlet, belediye olabilir) kamulaştırma yapmadan önce bazı işlemler yapar.


Kamulaştırmayı yapacak idare, kamulaştırma veya kamulaştırma yolu ile üzerinde irtifak hakkı kurulacak taşınmaz malların veya kaynakların sınırını, yüzölçümünü ve cinsini gösterir ölçekli planını yapar veya yaptırır. Kamulaştırılan taşınmaz malın sahiplerini, tapu kaydı yoksa zilyetlerini ve bunların adreslerini, tapu, vergi ve nüfus kayıtları üzerinden veya ayrıca haricen yaptıracağı araştırma ile belgelere bağlamak suretiyle tespit ettirir.


İlgili vergi dairesi idarenin isteği üzerine taşınmaz mal ve kaynakların vergi beyan ve değerlerini, vergi beyanı bulunmadığı hallerde beyan yerine geçecek takdir edilecek değeri en geç bir ay içerisinde verir.

İdare kamulaştırma kararı verdikten sonra kamulaştırmanın tapu siciline şerh verilmesini kamulaştırmaya konu taşınmaz malın kayıtlı bulunduğu...