03 / 05 / 2024

kanunlarda yasal intifa hakkı

kanunlarda yasal intifa hakkı

İntifa hakkı, yani yararlanma hakkı, sahibine bir başkasına ait taşınmaz üzerinde kullanım ve istifade etme hakkı tanır. Medeni Kanun yasal intifa hakkı kanunda yer alan hükümlerde de açıkça belirlenmiştir..

İntifa hakkı nasıl iptal edilir?

Bir kişinin bir mal üzerinde ömür boyu kullanma hakkına sahip olduğu hak intifa hakkı oluyor. Peki, intifa hakkı nasıl iptal edilir? İntifa hakkı nasıl terkin edilir?

İntifa hakkı tesisi için gerekli evraklar!

Gayrimenkul sahipleri, kendi taşınmaz malı üzerindeki yararlanma ve kullanma hakkını bir başkasına bırakabiliyor. Bu şekilde verilen hak, intifa hakkı oluyor. Peki, intifa hakkı tesisi için gerekli evraklar nelerdir?

İntifa hakkının tesisi!

Bir taşınmaz mal üzerinde kurulabilen haklar arasında intifa hakkı da yer alıyor. Bu hak, kişiye mülkiyet sahibi tarafından veriliyor. Peki, intifa hakkı nasıl verilir? İntifa hakkının tesisi nasıl yapılır?

Kiralarda yasal artış oranı nedir?

Ev veya işyeri kiralayan kiracıların sözleşme süresinin uzaması halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Peki, kiralarda yasal artış oranı nedir? Artış oranı nasıl hesaplanır?

Refinansman ücreti yasal mı?

Kullanılmış bir kredinin daha avantajlı faiz oranlarına sahip başka bir banka kredisi kullanılarak kapatılmasına refinansman deniyor. Peki, refinansman ücreti yasal mı?

Kira zammında yasal oran Eylül 2015!

Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Mesken ve işyeri kiralamalarında sözleşme süresinin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılabiliyor.İşte kira zammında yasal oran Eylül 2015..

İpotek fekki ücreti yasal mı?

Bankalar konut kredisi geri ödemelerinin sonunda ipoteğin fekki işlemi içinde tüketiciden belli bir ücret talep edebiliyor. Peki, ipotek fekki ücreti yasal mı?

İntifa hakkının kaldırılması davası görevli mahkeme!

İntifa hakkı, sahibi olan kişiye hakkın geçtiği gayrimenkul üzerinde tam bir sahiplenme hakkı tanıyor. Peki, intifa hakkı nasıl kaldırılır? İşte, intifa hakkının kaldırılması davası görevli mahkeme!

İntifa hakkının kaldırılması dilekçesi!

İntifa hakkı, bir gayrimenkul üzerindeki kullanma, ondan faydalanma hakkı olarak tanımlanıyor. Peki, İntifa hakkı nasıl kaldırılır? İşte, intifa hakkının kaldırılması dilekçesi!

İntifa hakkının kaldırılması davası!

İntifa hakkı gerçek kişilerde ölüme kadar, tüzel kişilerde ise 100 yıl süre ile geçerli sayılıyor. Peki, intifa hakkı nasıl kaldırılır? İşte, intifa hakkının kaldırılması davası!

İntifa hakkının kurulması için gerekenler!

İntifa hakkına sahip olan kişinin hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı olarak biliniyor. Peki, intifa hakkı için neler gerekli? İşte, intifa hakkının kurulması için gerekenler!

İntifa hakkı sözleşme örneği!

Gayrimenkulün sahibi başka olsa da kullanım hakkının başkasında olması durumuna intifa hakkı deniyor. Eşler, çocuklar ve akrabalar arasında gerçekleşebiliyor. İşte, intifa hakkı sözleşme örneği!

Ev alırken yapılması gereken yasal işlemler!

Yasal olarak konut alım süreci belediye ve tapu aşamalarından oluşuyor. Peki bu aşamalarda hangi işlemler yapılıyor ve nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

kanunlarda yasal intifa hakkı Haberi

kanunlarda yasal intifa hakkı

Medeni Kanun yasal intifa hakkı



Medeni Kanun'da da açıkça belirtilen yasal intifa hakkı hükümleri maddelerde yer alıyor. İntifa hakkı, şahsi irtifak hakları grubundan olup sınırlı bir ayni haktır. İntifa hakkının süresi gerçek kişilerde en çok ömrüyle sınırlı, tüzel kişilerde ise en çok 100 yıl ile sınırlıdır. Aşağıda Medeni Kanun yasal intifa hakkının geçtiği maddeleri inceleyebilirsiniz.



I. Konusu

MADDE 794.- İntifa hakkı, taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde kurulabilir.

Aksine düzenleme olmadıkça bu hak, sahibine, konusu üzerinde tam yararlanma yetkisi sağlar. 


II. Kurulması

MADDE 795.- İntifa hakkı, taşınırlarda zilyetliğin devri, alacaklarda alacağın devri, taşınmazlarda tapu kütüğüne tescil ile kurulur.

Taşınır ve taşınmazlarda intifa hakkının kazanılması ve tescilinde, aksine düzenleme olmadıkça, mülkiyete ilişkin hükümler uygulanır.

Taşınmaz üzerindeki yasal intifa hakkı tapu kütüğüne tescil edilmemiş olsa bile, durumu bilenlere...