30 / 04 / 2024

Refinansman ücreti yasal mı?

Refinansman ücreti yasal mı?

Kullanılmış bir kredinin daha avantajlı faiz oranlarına sahip başka bir banka kredisi kullanılarak kapatılmasına refinansman deniyor. Peki, refinansman ücreti yasal mı?



Refinansman ücreti yasal mı?

Kullandığınız bir kredi, o günün şartlarına göre avantajlı ve en uygun olarak görünse de, zaman içerisinde değişen piyasa değerlerinden dolayı cazipliğini kaybedebiliyor. Bu gibi durumlarda tüketiciler kredilerini yeniden yapılandırabiliyor. 


Refinansman, kullanılmış bir kredinin daha avantajlı faiz oranlarına sahip başka bir banka kredisi kullanılarak kapatılması olarak karşımıza çıkıyor. 


Refinansman sayesinde tüketici başka bir bankadan düşük oranlardan kullandığı kredi ile önceki kredisini kapatmış ve yeni kredi kullanmış olduğu bankaya daha düşük orandan borçlanmış oluyor. 


Eğer kullandığınız krediyi yine kendi bankanızın daha avantajlı oranlarıyla kapatıyorsanız yapılan işlem aynı olmakla birlikte, bu kez “yeniden yapılandırma” adı altında kullanılıyor. Peki, refinansman ücreti yasal mı?


Refinansman ücreti...

Konu ile ilgili olarak açılan bir davada; ne için ödendiği belirtilmeden alınan refinansman masraflarının tüketiciye iade edilmesi gerektiğine yönelik karar alındı.


2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde Tüketici Mahkemesi sıfatıyla görülen davada, mahkeme heyeti bilirkişi raporuna istinaden tüketici lehine karar verdi. 


Mahkemenin kararında, "Yapılandırma komisyonu adı altında ödemenin kredi sözleşmesiyle belirlenen gider ve ücret olmadığı, davacıdan kesilen paranın iyi niyet kurallarına aykırı düşecek şekilde tüketici aleyhine dengesizlik oluşturduğu, yasal mevzuat ve sözleşme hükümlerine göre bu miktarı davacının ödememesi gerektiği anlaşılmakla davacının davasının kabulü ile 4 bin 374 TL'nin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiz ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine temyiz yolu açık olmak kaydıyla karar verildi." denildi.


Konut kredisi yeniden yapılandırma cezası!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön