20 / 11 / 2024

kayınbaba vergisi

kayınbaba vergisi

İntifa hakkı, yani yararlanma hakkı verilmesi rastlanılan bir durum. Buna göre özellikle gayrimenkullerin intifa hakları; çocuğa, kardeşe, arkadaşa, kayınvalide veya kayınpedere verilebiliyor

Yerel yönetim uzmanından emlak vergisi kayıpları uyarısı!

Yerel Yönetimler Uzmanı Mehmet Zeki Fidandal yaptığı açıklamada, belediyeleri Organize Sanayi Bölgelerindeki emlak vergisi kayıpları ile ilgili uyardı. İşte Yerel Yönetimler Uzmanı Mehmet Zeki Fidandal'ın açıklamaları...

Hangi araç sahibi kaç TL Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeyecek? MTV 2023 kaç lira oldu? Araçlara göre hesaplandı!

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) oranlarında güncellemeye gidildi ve 2023 yılı sonuna kadar yeni tescil edilecek araçlar ile mevcut trafiğe kayıtlı araçlar için katına yükseltildi. Peki hangi araç sahibi kaç TL Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeyecek? MTV 2023 kaç lira oldu? Araçlara göre hesaplandı!

Emlak vergisi ne zaman ödenir? Emlak vergisi miktarı neye göre belirlenir?

Emlak vergisi, kişi başına kayıtlı her bir mülk için ödeme için alınan tutardır. Mülkün birden fazla sahibi varsa, vergi her birinin payı oranında alınır. Vergilendirmenin amacı, mülkiyette edinilen gayrimenkuldür. Vergi, miktar ve değer sınırlaması olmaksızın her birim için ayrı ayrı hesaplanır.

Emlak Vergisi'nde 2020 lüks konutlar için milat olacak!

Emlak Uzmanı Rodi Kayım, Lüks Konut Vergisi'ni yorumladı. Kayım, özellikle “süper lüks” konutları için ödenecek “Lüks Konut Vergisi” için yapılacak değerleme haritalarının önemine dikkat çekti... 

Emlak vergisi ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Kendi adınıza kayıtlı bir taşınmaz mülke sahipseniz her yıl düzenli olarak emlak vergisi vermeniz gerekiyor. Peki emlak vergisi ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Kaynana vergisi kalkıyor!

Mülk sahibi, konutunu kira almadan sadece annesi, babası, çocuğuna ve kardeşine tahsis ettiğinde vergisi istenmiyordu. GV taslağının yasalaşmasıyla, kayınvalide ve kayınpederden kira alınmadığı durumda da vergisi istenmeyecek.

Kira vergisi ödemeleri GarantiPay ile pratikleşti!

GarantiPay Ödeme Servisi İnternet Vergi Dairesi’ne entegre oldu. İnternet Vergi Dairesi’nden de tahsil edilen kira geliri vergisi, tapu harcı ve yurt dışından getirilen telefon kayıt harçlarının ödeme sürecinin çok daha hızlı gerçekleşmesini sağlıyor.

Emlak vergisi fiyatları 2015!

Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmaz mal sahipleri her sene belediyeye emlak vergisi ödüyor. Vergi için ödenecek bedel, taşınmazın türüne ve kayıtlı değerine göre hesaplanıyor. Peki, emlak vergisi fiyatları 2015 ne kadar?

Emlak vergisi 2. taksit hesaplama örneği!

Emlak vergisi taşınmaz mal sahipleri tarafından her sene iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi için ödenecek bedel, taşınmazın kayıtlı değeri üzerinden hesaplanan emlak vergisi oranları ile bulunuyor. İşte emlak vergisi 2. taksit hesaplama örneği..

Emlak vergisi ihtirazi kayıt ile ödenir mi?

Taşınmazın bulunduğu bölgedeki gelişmeler, taşınmazın vergi değerini artırabiliyor. Peki bu durumda emlak vergisi ihtirazi kayıt ile ödenir mi? Emlak vergisi ihtirazi kayıt ile nasıl ödenir?

Emlak vergisi yüksek konut sahipleri ne yapmalı?

TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, yüksek oranda emlak vergisi artışıyla karşılaşan vatandaşlara, ödemelerini "ihtirazi kayıt" ile yapmalarını önerdi.

Emlak vergisi yüksek gelen konut sahiplerine öneri!

TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, yüksek oranda emlak vergisi artışıyla karşılaşan vatandaşlara, ödemelerini "ihtirazi kayıt" ile yapmalarını önerdi.

Emlak vergisi değeri nedir?

Bir mülkün emlak vergi kayıtlarındaki değerine emlak vergi değeri deniyor. Her 4 yılda bir açıklanan arsa emlak değeri üzerinden hesaplanıyor. Peki, 2015 emlak vergisi değeri nedir?

kayınbaba vergisi Haberi

kayınbaba vergisi



Sahip olunan gayrimenkulün intifa hakkı devredilince, karşılığında bir bedel alınmıyorsa, Gelir Vergisi'ne tabi olmuyor. Sahip olunan evin intifa hakkını kayınvalideye, karşılığında bedel almadan devredince Gelir Vergisi açısından sorun yok. Yani vergi ödenmiyor.


Devralan için durum farklı. Başkasına ait bir eşya veya mal varlığı üzerinde belli bir kişiye kullanma ve yararlanma olanağı sağlayan intifa hakkı, Veraset ve İntikal Vergisi (VİV) Kanunu'nun 2. maddesinde tanımlanan mal kapsamına giriyor. Böyle olunca da ivazsız yani karşılıksız bağışlama söz konusu oluyor.


Buna göre intifa hakkı devralınan gayrimenkul için, devralanların VlV'e tabi tutulması gerekiyor (Maliye Bakanlığı'nın 07.09.2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 70- 1499 sayılı özelgesi).


Damat, sahibi olduğu evin intifa hakkını kayınvalidesine devrettiğinde vergi ödemiyor, intifa hakkını devralan kayınvalide VİV ödemek zorunda...