06 / 05 / 2024

kira bedeli yüzde kaç artırılır

kira bedeli yüzde kaç artırılır

Mesken ve işyeri kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesiyle kira bedeli de yenileniyor. Kira bedeline yapılacak artış, kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu ile sınırlandırılıyor. Peki, kira yüzde kaç artırılır?

Depremin vurduğu o ilde kira fiyatları yüzde 400 arttı! 

Depremin vurduğu Hatay’da konut piyasasını mercek altına aldı. Hatay genelinde tarla fiyatları, deprem öncesine göre yüzde 300 ile 400 arasında arttı.

Yüzde 25 kira artışı kalkarsa zam oranı ne kadar olacak? Kira kontratı yüzde 70.9 oranıyla yenilenebilir! 

Konut kiralarında yüzde 25'lik tavan zam uygulaması, 2 Temmuz tarihinde sona eriyor. Peki yüzde 25 kira artışı kalkarsa zam oranı ne kadar olacak? İşte o son dakika hesabı...

CHP'li Tekin'den kira yorumu! İstanbul’da kira bedeli son 2 senede yüzde 304 yükseldi!

CHP'li Gürsel Tekin sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, İstanbul'daki kira fiyatlarını paylaştı. Tekin, "Son 2 yılda İstanbul’da kira bedeli yüzde 304 arttı" dedi.

Berlin’de yüzde 37 kira artışı mağaza kapattırıyor, Türkiye’de Şubat iş yeri kira zammı yüzde 54.72!

​​​​​​​TÜİK Şubat ayı iş yeri kira zammını yüzde 54.72 olarak açıkladı. İş yeri sahipleri zammı çok bulurken gazeteci Gaffar Yakınca X sosyal medya hesabından Berlin’de 118 yıllık lüks ürün mağazasının yüzde 37’lik kira artışı yüzünden kapandığını duyurdu. Takipçileri bizde zamlar yüzde yüz dedi

O ilde kira bedeli uçmadı resmen fırladı! Bir yılda yüzde 152 arttı...

Ülke genelinde fahiş kira artışlarının yaşandığı illerin başında Kocaeli geliyor. Kocaeli’de kiralar bir senede yüzde 152 arttı.

2023'te İzmir'de kira bedelleri yüzde 119 arttı: Mayıs'ta yüzde 40'a varan yeni yükseliş bekleniyor! 

İzmir'de 2023 yılı kira fiyatlarında yüzde 119 oranında bir yükseliş oldu. Mayıs ayında da yüzde 40'a varan yeni yükseliş bekleniyor. İşte ayrıntılar...

Yüzde 25 kira zammı sınırı kalkıyor iddiasına yalanlama! 

İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenflasyonla Mücadele Merkezi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından "kira zammı yüzde 25 sınırı kaldırılıyor" ilgili bir açıklama olduğu iddialarını yalanladı.

İstanbul'da kira fiyatları 4 yılda yüzde yüzde 961 arttı!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) konut fiyatlarındaki artışa ilişkin raporunda orta ve düşük gelir grubunun ev sahibi olmasının imkansızlığı dikkat çekti. Rapora göre 2019’dan bugüne İstanbul’da en çok kira artışı yüzde 961’le Üsküdar’da gerçekleşti.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54.Hukuk Dairesi’nin kira kararı yüzde 25 sınırına dokunmuyor!

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi’nin konut kiralarında uygulanan artış oranı üst sınırının "adil” olmadığı yönündeki karar ev sahiplerini sevindirirken kiracıları üzdü. Peki, Kiralarda yüzde 25 sınırı kalkıyor mu? İşte detaylar...

Milletvekilinden şaşırtan kira önerisi! Yüzde 25 zam sınırı genişliyor mu?

Konut kiralarında Temmuz 2024'e kadar geçerli olan yüzde 25 kira zammı sınırlamasının küçük esnaflar için uygulanıp uygulanmayacağı gündeme geldi. Peki küçük esnafa da yüzde 25 kira zammı sınırlaması gelecek mi? 

Şehir hastanelerinin kira bedeli 2024’te yüzde 108 artacak! Bir günlük kira bedeli 229 milyon TL!

Şehir hastanelerinin kira bedellerinin 2024 yılında yüzde 108 artacağı açıklandı. Ayrıca, 17 şehir hastanesine 25 senede aktarılacak parayla her biri 600 yataklı 875 adet devlet hastanesinin yapılabileceği belirtildi.

Konut kiralamada yeni kriz: Bazı ev sahipleri yüzde 25 sınırını aşan uygulamayı devreye aldı!

Ev kiralama yöntemi kiracı ve ev sahipleri arasında sorunlara yol açıyor. Bazı ev sahipleri 'tahliye taahhütnamesi' şartıyla evi kiraya veriyor. Bu yöntemle yasal kira zammı yüzde 25 sınırı aşılabiliyor. 

Ev fiyatları yüzde 110, kira fiyatları yüzde 138 arttı! Evlerin ortalama metrekare fiyatı 19 bin 536 TL oldu

Bu yılın ikinci çeyreğinde Türkiye genelinde konut fiyatları yıllık yüzde 110, kiralar ise yüzde 138 artış gösterdi. Yıllık değer artışı en fazla olan iller Kırklareli, Edirne ve Zonguldak olarak sıralandı. Evlerin ortalama metrekare fiyatı ise 19 bin 536 TL oldu.

kira bedeli yüzde kaç artırılır Haberi

kira bedeli yüzde kaç artırılır

Kira yüzde kaç artırılır?

Mesken ve işyeri kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesiyle kira bedeli de yenileniyor. Kira bedeline yapılacak artış, kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu ile sınırlandırılıyor.


Ancak kanunda yer alan kısıtlama 2020 yılına kadar yalnız meskenlere uygulanıyor. Bu tarihten sonra işyerlerine de uygulanacak olan kira hesabında ÜFE oranları dikkate alınıyor.


MADDE 344 - 

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."


Kira artış hesabına kullanılan oranlar TÜİK tarafından her ay açıklanıyor. Açıklanan...