17 / 05 / 2024

kira bedelinin artırılması davası nerede açılır

kira bedelinin artırılması davası nerede açılır

Kira hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabiliyor. Peki, kira bedelinin artırılması davası nedir? Kira bedelinin artırılması davasını kim açar?

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira bedeli 5 yıl dolmadan artırılabilir mi? 

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan tartışmalar çığ gibi büyürken, kira bedelinin 5 yıl dolmadan artırılıp artırılamayacağı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki kira bedeli 5 yıl dolmadan artırılabilir mi? 

1942 yılında kiracı hakları! Kira bedelleri hiç bir şekilde artırılmayacak, kiracı çıkarılmayacak!

1942 yılında, yeni kanuna göre kiracı hakları ve kira fiyatları tekrar düzenlendi. Buna göre, kiracı bildirmediği sürece çıkarılmayacak ve kira bedelleri hiç bir şekilde artırılmayacak.

1952'de kira tasarısı meclis gündeminde! Kiralar yüzde 50 mi artırılsın yoksa serbest mi bırakılsın?

1952 yılında, Milli Korunma Kanunun 30'ncu maddesinin kaldırılmasına hakkındaki bütçe komisyonu Meclis gündemine alınmış. Kira bedellerini kapsayan tasarı tartşma yaratmış.

Kira bedelini artırmak isteyen ev sahibi ne yapabilir, kira bedelinde sınır nedir?

Konut kira artışlarında yüzde 25’lik sınırın mağduriyete yol açtığı söylemleri gelmeye devam ediyor. Peki Kira bedelini artırmak isteyen ev sahibi ne yapabilir, kira bedelinde sınır nedir?

Milyonluk arsa için imar değişikliği! Ankara'daki o arsanın inşaat alanı artırıldı! 

AKP’li vekil Cantürk Alagöz'ün Ankara'nın Çankaya ilçesindeki arsasının inşaat alanının artırılması için imar planı değiştirildi.

İTO Başkanı Avdagiç'ten kritik asgari ücret açıklaması: Hedeflenen enflasyon dikkate alınarak artırılmalı!

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, yıl sonunda belirlenecek olan asgari ücretin OVP’de hedeflenen enflasyon oranında artırılması gerektiğini belirtti.

Vatandaşlardan ‘Kentsel dönüşümde kira desteği artırılsın’ talebi!

İstanbul’da kira ortalaması 18 bin TL’yi aştı. Evi kentsel dönüşüme giden yurttaşa verilen kira desteği ise 3 bin 500 TL’de kaldı. Bu nedenle, kentsel dönüşümde desteğin artırılması isteniyor.

Milyonları ilgilendiren karar resmen açıklandı! Konut arzı artırılacak, sosyal konut projeleri geliştirilecek!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında "2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı" yer aldı. Yayımlanan programda konut arzının artırılması ve sosyal konut projelerinin geliştirilmesiyle ilgili maddeler de yer aldı.

IMF'nin kredi kaynaklarının artırılması için anlaşma sağlandı!

IMF'ye üye ülkeler, yıl sonuna kadar fonun kredi kaynaklarında anlamlı bir artış yapılması konusunda anlaştı. İkinci adım olarak da IMF üyelerinin oy haklarının değiştirilmesi konusunda anlaşma yapıldı.

Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye 549 milyon dolarlık kaynak! Yenilenebilir enerji kullanımı artırılacak!

Dünya Bankası, kamu kesiminde yenilenebilir enerji kullanımının artırılması amacıyla Türkiye'ye 549 milyon dolar tutarında kaynak ayırdı. İşte ayrıntılar...

Süt üreticilerinden son dakika açıklaması: Süt destekleme primi artırılmalı!

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, Türkiye'de bahar aylarında süt üretiminin arttığına dikkat çekerek, süt destekleme priminin artırılması gerektiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz doğal gazından yararlanarak desteklerin artırılacağını açıkladı!

Desteklerin artırılması ve genç girişimcilerin iş kurmalarına yönelik faizsiz kredi desteğiyle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz doğal gazı kaynaklı gelirlerin kullanılacağını açıkladı.

Dikkat kira yardımı miktarı artırıldı!

Geçim darlığı yaşayan ailelere devlet tarafından yapılan kira yardımı miktarı artırıldı. Peki söz konusu kira yardımı kimlere veriliyor, nasıl alınıyor, başvuru için neler gerekiyor?

kira bedelinin artırılması davası nerede açılır Haberi

kira bedelinin artırılması davası nerede açılır

Kira bedelinin artırılması davası!

Kira hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabiliyor.


Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlıyor.


Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli oluyor.


Kira bedelinin artırılması davası kiralayan tarafından açılan dava olarak karşımıza çıkıyor; ancak kira tespit davasıhem kiralayan hem de kiracı tarafından açılabiliyor.


YARGITAY

13. HUKUK...