29 / 04 / 2024

kira kontratında artış oranı yoksa ne olur

kira kontratında artış oranı yoksa ne olur

Taşınmaz mallarda yapılacak yıllık zamlar enflasyon oranlarına bağlanıyor. Peki, mal sahibi kiracısına en fazla ne kadar zam yapabilir? Zam oranının kira sözleşmesinde yazması gerekir mi? Kira sözleşmesinde artış oranı yoksa ne olur?

Dikkat kira sözleşmesine bu maddeleri ekleyin! Dava açmadan önce de kira kontratında bunlara bakın!

Kira artışlarına getirilen yüzde 25 sınırlaması nedeniyle ev sahibi ve kiracılar arasındaki dava sayısı artıyor, mahkemeler uzadıkça uzuyor. Gayrimenkul Hukuku uzmanı Avukat M. Güray Küçük X sosyal medya hesabından dava açmadan önce kira sözleşmelerinde bakılması gereken detayları paylaştı.

Kira kontratı var ev sahibi evden çıkarabilir mi? En sağlam kira kontratı nasıl yapılır?

Kira kontratı yani sözleşmesi, kiracı ve ev malikinin arasında imzalanan resmi bir belgedir. Bu kontratta olmazsa olmaz birtakım konular bulunmaktadır. İşte bu konuda kiracıların ve ev sahiplerinin sorduğu sorular!

Notersiz yapılan kira sözleşme geçerli mi? Kira kontratında artış oranı yazmıyorsa ne olur?

Kiracılar, kiraladıkları konutlar için ev sahibi ile bir sözleşme imzalarlar. Bu sözleşmede iki tarafında haklarının neler olduğu açık bir şekilde yazılıdır. Peki “Notersiz yapılan kira sözleşme geçerli mi?” İşte detaylar!

Kira kontratında artış oranı yazmıyorsa ne olur?

Kiracılar son zamanda yapılan kira artışlarından sonra bir hayli tedirgin. Bundan dolayı bu konuya dair pek çok soru sorulmaktadır. İşte o sorular ve yanıtları!

Ocak ayı konut kira artış oranı belli oldu! Dikkat çeken zam detayı! Kira kontratını yenileyecekler hemen bakın...

Ocak ayı kira artış oranı aralık ayı enflasyon verisinin açıklanmasından sonra gündeme geldi. Ocak ayı konut kira artış oranı belli oldu! Dikkat çeken zam detayı! Kira kontratını yenileyecekler hemen bakın...

Kira kontratı olmayan kiracının hakları nelerdir?

Evinizi kiraya verirken yazılı bir sözleşme yapma zorunluluğunuz bulunmuyor. Ancak sözleşme olmasa da kiracının birtakım hakları vardır. Peki, kira kontratı olmayan kiracının hakları nelerdir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Kira kontratı nasıl olmalı? Kira kontratı yaparken nelere dikkat edilmeli?

Bir taşınmazın kiralanması esnasında ev sahibi ve kiralayan arasında yapılan yazılı anlaşmalara kira kontratı deniyor. Kira kontratının kapsamı Borçlar Kanunu’nda yer alıyor. Peki, kira kontratı nasıl olmalı?

Kira fiyatlarında yeni düzenleme için düğmeye basıldı! Üç bakanlık bir araya geldi!

Kira fiyatlarında meydana gelen büyük artışın ardından hükümet devreye giriyor. Özellikle son aylarda yükselişe geçen geçen kira fiyatları nedeniyle vatandaşlar sıkıntılar yaşarken, 3 bakanlık bir araya geldi.

Kira kontratı imzalarken nelere dikkat edilmeli?

Ev sahibi ve kiracılar arasında imzalanan kira kontratları yeteri kadar incelenmeyince beklenmedik sonuçlara neden oluyor. Uzmanlar kira kontratı imzalamadan önce dikkat edilecek noktaları ele alıyor. 

Kira fiyatlarındaki artış engellenebilir mi?

Ev satış fiyatlarında ve kira tutarlarında görülen fahiş artışlara tepkiler geliyor. Yeni projelerin başlamasıyla fiyatların normale döneceğini belirten emlakçılar, kiracılara ise “Ev sahibinin enflasyon oranı üzerinde zam yapma hakkı yok” uyarısında bulunuyor.

Kira davalarında rekor artış!

Son zamanlarda kira fiyatlarında büyük artış yaşanması sebebiyle ev sahipleri mevcut kiracılarını çıkartıp daha yüksek tutardan evlerini kiralamak istiyor. Ev sahipleri 5 seneyi dolduran kiracıları zam talep etmek için dava açmaya başladı.

Kira kontratı yaparken bunlara dikkat!

Kira kontratı yaparken nelere dikkat edilmeli sorusunun yanıtı milyonlarca kiracı tarafından merak ediliyor. Peki Kira kontratı yaparken nelere dikkat edilmeli? İşte kira kontratında dikkat edilmesi gerekenler...

Kira kontratı otomatik uzar mı?

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında kira kontratının otomatik olarak uzayıp uzamayacağını kaleme aldı.

kira kontratında artış oranı yoksa ne olur Haberi

kira kontratında artış oranı yoksa ne olur

Kira sözleşmesinde artış oranı yoksa ne olur?

6098 sayılı Borçlar Kanunu gereğince, taşınmaz mallarda yapılacak yıllık zamlar enflasyon oranlarına bağlanıyor. Mal sahipleri kiracısına istediği oranlarda zam yapamıyor. 


Peki, mal sahibi kiracısına en fazla ne kadar zam yapabilir? Zam oranının kira sözleşmesinde yazması gerekir mi? Kira sözleşmesinde artış oranı yoksa ne olur? 


Kanun gereğince meskenlerde yapılacak kira zammı bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Ancak işyerleri için 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor.


Sözleşmede taraflar arasında anlaşılan oranlarda zam yapılıyor. Ancak, kira zammına dair herhangi bir oranın belirtilmemiş olması durumunda mal sahibi kiracısına istediği oranlarda zam yapabiliyor.


Kanun no. 6098

II. Belirlenmesi

MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat...