07 / 05 / 2024

kira kontratının uzatılmasında damga vergisi

kira kontratının uzatılmasında damga vergisi

Kira sözleşmesinin süresinin uzatılmasında damga vergisi belirtilen oranda yine alınıyor. Ancak yazılı bir karar alınmadan otomatik olarak uzayan kira sözleşmelerinde damga vergisi alınmıyor. Kanunun hükümleri haberimizde...

Dikkat kira sözleşmesine bu maddeleri ekleyin! Dava açmadan önce de kira kontratında bunlara bakın!

Kira artışlarına getirilen yüzde 25 sınırlaması nedeniyle ev sahibi ve kiracılar arasındaki dava sayısı artıyor, mahkemeler uzadıkça uzuyor. Gayrimenkul Hukuku uzmanı Avukat M. Güray Küçük X sosyal medya hesabından dava açmadan önce kira sözleşmelerinde bakılması gereken detayları paylaştı.

Kiraya yüzde 25 zam sınırı uzatılıyor: Fahiş kira sorunu çözülür mü?

Kira anlaşmazlıklarına çözüm için getirilen yüzde 25'lik tavan zam sınırının uzatılması için yasa bekleniyor. Peki kiraya yüzde 25 zam sınırının uzatılması sorunları çözecek mi? 

Kiracılara müjde! İşte kira artışının önüne geçecek yöntemler!

Fahiş kira artışının önüne geçmek için yasal düzenleme yolda. Kira zammına yüzde 25 sınırının süresinin uzatılması kesinleşirken, fahiş kira zammıyla haksız kazanç sağlayan kişilere 3 seneye kadar hapis cezası verilmesi planlanıyor. Peki kira artışlarının önüne geçmek için ne yapılması gerekiyor?

Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılması fiyatları düşürdü! Buğday, mısır ve arpada Mayıs depremi! Çiftçiler dikkat! 

Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılmasının ardından tarım emtialarındaki son durum merak ediliyor. Peki buğday, mısır ve arpa fiyatları düştü mü? İşte 22 Mayıs 2023 fiyat listesi...

Kira artışına yeni sınır mı geldi? Kira artış oranı değişti mi? Kira artış düzenlemesi uzatılacak mı?

Kira artış sınırı bilindiği üzere yüzde 25’e sabitlenmişti. Temmuz 2023’de sonlanacak olan kira artış oranının uzatılıp uzatılmayacağı gündem konusu oldu. İşte detaylar!

Kirada yüzde 25 zam sınırının uzatılması sektörü nasıl etkileyecek? 

Ev kiralarının sürekli tırmanmasına fren olması için hayata geçirilen ve 1 Temmuz’da sona erecek yüzde 25 sınırının uzatılması sektörde dengelerin değişmesine sebep olacak. Kirada yüzde 25 zam sınırının uzatılması sektörü nasıl etkileyecek? 

Kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımına zam yapıldı! Hangi şehirde ne kadar oldu?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımının artırıldığını duyurdu. İstanbul'da 3 bin 500 TL’ye; Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir'de ise 3 bin TL’ye çıkarıldı.

Ocak ayı konut kira artış oranı belli oldu! Dikkat çeken zam detayı! Kira kontratını yenileyecekler hemen bakın...

Ocak ayı kira artış oranı aralık ayı enflasyon verisinin açıklanmasından sonra gündeme geldi. Ocak ayı konut kira artış oranı belli oldu! Dikkat çeken zam detayı! Kira kontratını yenileyecekler hemen bakın...

Kira kontratı olmayan kiracının hakları nelerdir?

Evinizi kiraya verirken yazılı bir sözleşme yapma zorunluluğunuz bulunmuyor. Ancak sözleşme olmasa da kiracının birtakım hakları vardır. Peki, kira kontratı olmayan kiracının hakları nelerdir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Kira kontratı nasıl olmalı? Kira kontratı yaparken nelere dikkat edilmeli?

Bir taşınmazın kiralanması esnasında ev sahibi ve kiralayan arasında yapılan yazılı anlaşmalara kira kontratı deniyor. Kira kontratının kapsamı Borçlar Kanunu’nda yer alıyor. Peki, kira kontratı nasıl olmalı?

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik!

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31739 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ!

Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Sayı: 2021/14)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ bugünkü 31716 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik 2021!

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31658 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

kira kontratının uzatılmasında damga vergisi Haberi

kira kontratının uzatılmasında damga vergisi


Kira sözleşmesinin süresinin uzatılmasında damga vergisi!


Kira sözleşmesinin süresinin, süre uzatımına ilişkin yazılı bir karar alınmaksızın veya yeni bir sözleşme düzenlenmeksizin veya mevcut sözleşmeye bu hususa ilişkin ayrıca bir şerh konulmaksızın otomatik olarak uzaması halinde, damga vergisine tabi bir kağıt bulunmadığından, uzatılan süre için damga vergisi aranılmaz.  


Ancak, söz konusu sözleşmeye süre uzatımına ilişkin şerh konulması veya bu konuda bir karar alınması veya süre uzatımına dair ilk kağıda atıf yapan yeni bir kağıt düzenlenmesi halinde, sözleşme değişikliğine ilişkin bu kağıdın, uzatılan süre ve kira bedeli esas alınmak suretiyle hesaplanacak matrah üzerinden Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun I/A-2 fıkrasına göre damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.


Kira sözleşmesinin süresinin uzatılmasında damga vergisi!


Kanunen açıklanan hükümler şöyledir: 


488 sayılı Damga Vergisi Kanunu' nun 2....