13 / 05 / 2024

kira yönetmelikleri

kira yönetmelikleri

Yeni kira mevzuatı, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu dahilinde yer alıyor. Ayrıca Türk Borçlar Kanunun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun'da düzenlemelere de yer veriliyor. İşte kira yönetmeliği esasları...

Kirada oturanlar dikkat! Eski kiracılara üç katı zam: SON DAKİKA! 

Dersim’de kira yükselişi kentin en güncel sorunlarından biri durumuna geldi. İşte ev sahipleri ve kiracıların zam sorunları...

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! Kira sözleşmesinde 5 yılı gözden kaçırmayın! Mahkemeye gideceklere uyarı!

Ev sahipleriyle kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar ve kira yükselişi tartışmaları son dönemde sık sık gündeme geliyor. Bu süreçte kiracıların 5 seneyi doldurup doldurmadığı kritik öneme sahip. İşte kira sözleşmesindeki 5 sene detayı...

Ev sahipleri yüzde 25'lik kira zammını deliyor! Bunun da yolu bulundu: Tahliye taahhütnamesi isteniyor!

Büyükşehirlerdeki  fahiş kira yükselişleri, barınma sorununu genişletirken, mülk sahipleri kiracılarına kira sözleşmesi koşullarıyla şaşırtan tekliflerde bulunuyor. Bunların arasındaki n dikkat çeken uygulamalardan biri de “tahliye taahhütnamesi” oldu. İşte ayrıntılar...

Ağustos ayı kira artış oranı ne kadar oldu?

Ağustos ayı kira artış oranı, temmuz ayı enflasyon verilerinin belli olmasının ardından belli oldu. 2023 yılı için kira artış oranı yüzde 25 olarak kararlaştırılmıştı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yaptığı açıklama ile beraber, kira yüzde 25 zam sınırlamasının uzatıldığını belirtti.

Kiralık dairelerde açık artırma dönemi başladı! Ev sahipleri, konutlarını  ‘açık artırma’ usulüyle kiraya çıkarıyor!

Antalya’ya yerli ve yabancı göçü tüm hızıyla sürerken, fahiş kira yükselişlerinin önü kesilemiyor. Kent merkezindeki pek çok semtte kiralık konut sıkıntısı yaşanırken, bazı mülk sahipleri de konutlarını ‘açık artırma’ usulüyle kiraya çıkartmaya başladı.

İstanbul'da 2019'da 1.963 TL olan ev kiraları, 15 bin 847 TL'ye kadar çıktı: Kira sorunu için Meclis devreye girsin!

Kira yükselişinin yüzde 25 ile sınırlanması barınma sorununa tam çözüm olamadı. Kiradaki fahiş artışlar için Meclis'in devreye girmesi talebi gündeme geldi.  

Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Fahiş kira tartışması yayılıyor! 'Dava açan kazanıyor' söylentisi gerçek mi? 

Kira yükselişleri ev sahipleri ile kiracılar arasında anlaşmazlıkları ve davaları artırdı. Kira uyuşmazlıklarında 'Dava açan kazanıyor' söylentileri de yayılmaya başladı. Peki gerçekten dava açan kazanıyor mu?

Kira artışına nasıl engel olunur? İşte herkesin merak ettiği yöntemler

Fahiş kira yükselişine mani olmak için yasal düzenleme geliyor. Kira yükselişine yüzde 25 sınırının zamanının uzatılması öngörülürken, fahiş kira yükselişiyle haksız kazanç sağlayanlara 3 seneye kadar hapis cezası verilmesi planlanıyor. Peki kira yükselişine mani olmak için ne yapılması gerekiyor? 

Kira sorunu yaşayanlar dikkat! Kira yardımı yapılıyor! Kimler kira yardımı alacak?

Memurlara kira yardımı verilmesi yeni gündem konusu oldu. Konuyla ilgili bakan Mevlüt Çavuşoğlu önemli bir açıklama yaptı. Yüksek kira yükü hafifletilecek. Bazı tedbirler içeren planlar açıklandı. İşte konuyla ilgili tüm detaylar…

Yabancıların konutta yeni gözdesi Milas oldu! Satılık ve kiralık ev fiyatları tavan yaptı! 

Realtyplus Franchising A.Ş Kurucu Ortağı Özhan Carda, Bodrum'dan sonra yatırımcıların yeni gözdesinin Milas olduğuna dikkat çekerek, Milas’ta son bir senede kira yükseliş oranının yüzde 50, satılık evlerin metrekare birim fiyatlarının ise yüzde 130 yükseldiğini belirtti. 

Konut kiralarında uygulanacak olan yüzde 25 artış sınırı genişletilsin talebi

TBMM Genel Kurulunda konut kira artışlarının, 1 Temmuz 2023'e kadar, bir önceki kira yılına ait bedelin yüzde 25'ini geçmemesine ilişkin düzenleme kabul edildi. Esnaflar söz konusu sınırlamanın işyeri kiralarında da uygulanmasını talep etti.

Kira zamları resmen donduruldu! 6.8 milyon kiracı rahat nefes alacak!

Kira yükselişine yapılan yeni düzenlemenin 6 milyon 788 bin civarındaki kiracıya rahat nefes aldıracağı öngörülüyor. Kira yükselişine yapılan yeni düzenlemenin 6 milyon 788 bin civarındaki kiracıya rahat nefes aldıracağı öngörülüyor. 

Ev sahibi ve kiracı tartışmalarında sular durulmuyor! Kira yükselişleri ne zaman duracak?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Emre Alkin, bugünkü köşesinde ev sahibi ve kiracı arasındaki tartışmaları kaleme aldı. Alkin, son günlerde en sık karşılaştığı tartışmaların ev sahibi ve kiracılar arasında yaşandığına dikkat çekti.

kira yönetmelikleri Haberi

kira yönetmelikleri

Kira yönetmeliği!

Yeni kira mevzuatı, 2012 yılında yürürlüğe giren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu dahilinde yer alıyor. Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Kira süresi

MADDE 300- Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır.


Kiraya verenin borçları arasında teslim borcu; Vergi ve benzeri yükümlülüklere katlanma borcu; Yan giderlere katlanma borcu; Kiraya verenin kiralananın ayıplarından sorumluluğu; Üçüncü kişinin ileri sürdüğü haklar sebebiyle sorumluluk gibi borçlar yer alıyor.


Kiracının borçları arasında ise, kira bedelini ödeme borcu; Özenle kullanma ve komşulara...