25 / 12 / 2024

kirada indirim kanunu

kirada indirim kanunu

Taşınmaz mal sahibinin, kiracıya karşı borçları arasında kiralananın sonradan ayıplı hâle gelmesinden sorumluluğu bulunuyor. Kiracı bazı durumlarda kirada indirim yapılmasını isteyebiliyor. Peki, kirada indirim nasıl yapılır?

Ev sahipleri şaşkın! Konut kiralarında indirim hakkı bulunuyor mu?

Konut kiralarında indirim hakkı ile alakalı araştırmalar hızlandığı kaydedildi. Buan göre, kiracıların ev sahibine ödemiş oldukları kirada indirim hakları bulunuyor mu?

Kirada yüzde 20 indirim istisnası. Ev sahipleri uymak zorunda

İki yıldır süren yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasının ardından ev sahibi ve kiracılar arasındaki tartışmalar yeniden alevlendi. Yeni zamlar tartışılırken, kiralarda  yüzde 20 indirim sağlayan bir yol da gündeme geldi ve buna ev sahipleri de uymak zorunda. İşte ayrıntılar...

Kirada indirim isteyebilirsiniz! Bütün ev sahiplerini ve kiracıları ilgilendiriyor! Haklarınız neler?

Fahiş şekilde artan ev kiraları sebebi ile son zamanlarda ev sahipleri ve kiracılar arasındaki gerginlikler çoğaldı. Peki, kiracıların ve ev sahiplerinin bilmediği ve sahip olduğu haklar neler? İşte detaylar…

Milyonlarca kiracıyı ve ev sahibini ilgilendiriyor! Kirada indirim yapılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde ev sahibi ve kiracı arasındaki kira anlaşmazlıklarına değindi. Peki kirada indirim yapılabilir mi? İşte ayrıntılar...

Kirada oturan ve evi kirada olan kişiler beyanname verecek mi?

Kirada oturan ve evi kirada olan kişiler, kira geliri beyannamesi süresinin dolmasına kısa süre kendilerinin de beyanname verip vermeyecekleri konusunda araştırma yapıyor. Peki Gelir Vergisi Kanunu’na göre kirada oturan ve evi kirada olan kişiler beyanname verecek mi? İşte yanıtı…

Gayrimenkul sermaye iratlarında indirim hakkı var mı?

Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesinde mükelleflere bazı harcamalarını beyanname üzerinden düşme hakkı tanınıyor. Peki gayrimenkul sermaye iratlarında indirim hakkı bulunuyor mu?

Kirada olan konut için emlak vergisi ödenir mi?

Emlak vergisi ödeyeceklerin çeşitli yasal hakları bulunuyor. Emlak Vergisi Kanunu’na göre; brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutu olan bazı kişiler vergiden muaf. Peki emlak vergisini kimler ödemez? Kirada olan konut için emlak vergisi ödenir mi? İşte emlak vergisi muafiyet şartları...

Parakendeciler ‘vergide kolaylık kirada indirim’ istiyor!

Pandemi sürecinin en az zararla atlatılması için 3 maddelik öneri paketi hazırladıklarını belirten BMD Başkanı Sinan Öncel, “AVM’lerde ciro kirasına geçilmesini, caddelerde nisan sonuna kadar yüzde 50 kira indirimi istiyoruz. Kiralamalarda KDV ve stopajın sıfırlanmasını bekliyoruz” dedi.

Vergisini düzenli ödeyene yüzde 5 indirim!

Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 4 maddesi kabul edildi. Buna göre vergisini düzenli ödeyene yüzde 5 indirim yapılabiliyor.

AVM’lerde kira kavgası çıktı!

AVM’de yine kira kavgası çıktı. Kârlılık oranları azalan mağazalar, dolarla ödenen kirada indirim olmazsa yatırımcıyı dava etmeye hazırlanıyor. Markalar, “Böyle giderse kepenk iner” diyor.

Kirada damga vergisi nasıl ödenir?

Kira sözleşmesinin noterde imzalanması halinde damga vergisine tabi tutuluyor. Damga vergisi oranı Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile tespit ediliyor. Peki, 2015 yılında kirada damga vergisi nasıl ödenir?

Kirada yan giderler nelerdir?

Kiracılık kanunu gereğince kiraya veren, kiralananın kullanımıyla ilgili olmak üzere, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderlere katlanmakla yükümlüdür. Peki, kirada yan giderler nelerdir?

Kredisini erken ödeyene indirim!

Tüketici Kanunu kapsamında tüketici kredileri ve konut finansmanına yönelik yönetmelikler büyük ölçüde tamamlandı. Yönetmeliklerle birlikte vatandaşa hem tüketici hem konut kredi borcunu erken ödemesi halinde faiz ve diğer unsurlarında indirim yapılacak.

kirada indirim kanunu Haberi

kirada indirim kanunu

Kirada indirim nasıl yapılır?

Taşınmaz mal sahibinin, kiracıya karşı borçları arasında kiralananın sonradan ayıplı hâle gelmesinden sorumluluğu bulunuyor. 


Kiralanan sonradan ayıplı duruma gelirse kiracı kiraya verenden ayıpların giderilmesini veya kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını ya da zararının giderilmesini isteyebiliyor. Peki, kirada indirim nasıl yapılır?


2. Kiralananın sonradan ayıplı hâle gelmesinden sorumluluk

a. Genel olarak

MADDE 305- Kiralanan sonradan ayıplı duruma gelirse kiracı, kiraya verenden ayıpların giderilmesini veya kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını ya da zararının giderilmesini isteyebilir. Ancak, zararın giderilmesi istemi diğer seçimlik hakların kullanılmasını önlemez.


Önemli ayıp durumunda kiracının sözleşmeyi fesih hakkı saklıdır.


b. Ayıbın giderilmesini isteme ve fesih

MADDE 306- Kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir; bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı kiraya veren hesabına gidertebilir ve...