25 / 11 / 2024

konut miras

konut miras

Posta Gazete Yazarı Tamer Heper, annemizin ölümünden sonra ona ait dairede çocuklar dışında başka aile fertleri de miras hakkı isteyebilir mi diye soran okuruna cevap veriyor. İşte o yazı!

Ataköy’de Bakanlığın yapmak istediği konut projesi bilirkişileri görüş ayrılığına düşürdü! Proje yapılabilir mi?

'Ataköy'deki modern konut mirası' şeklinde nitelendirilen ve Bakanlığın yapmak istediği konut projesi ile ilgili yeni rapor hazırlandı. Raporda bilirkişiler görüş ayrılığı yaşadı. İşte ayrıntılar..

Konut ve arsa mirasçıları dikkat! Yeni düzenleme ile hisseli tapular daha kolay paylaşılacak! İşte ayrıntılar...

Konut ve arsa gibi gayrimenkullerin hisselere bölünmesiyle ilgili yaşanan hukuki karmaşalar yeni bir uygulamanın devreye girmesiyle daha kolay hale geldi. Peki hisseli tapular nasıl paylaşılıyor? işte ayrıntılar... 

Mirasın mahkeme kararı ile satışı nasıl yapılır?

Miras, birine, ölen bir yakınından kalan mal mülktür. Miras yolu ile vatandaşlara konut, arsa ya da dükkan kalabilir. Bu mülklere dair vatandaşlar hangi işlemleri yapabilir? İşte detaylar!

Konut kredi borcu miras olarak kalır mı?

Kredi borcunun miras kapsamına alınıp alınmadığı merak edilen konuların en başında bulunuyor. 'Kredi borçlusu vefat ederse borcu kim öder?' sorusu yanıtlandı...

Değerli Konut Vergisi'yle miraszede oldular!

Değeri 5 milyon Türk Lirası ve üzerinde olan konutlar için Değerli Konut Vergisi yürürlüğe girdi. Ev sahipleri kendilerine miras kalan veya çalışarak aldıkları konutlarına olandan fazla değer biçildiğini iddia ederek duruma tepki verdi.

Konut kredisinde hayat sigortası zorunlu mu?

Tüketici Mahkemesi konut kredisi kullanırken yapılan hayat sigortalarıyla ilgili emsal olacak bir karar verdi. Hayat sigortası yapmadan ödenen tutar da mirasçılara iade edilecek.

Konut kredisinde kritik karar!

Tüketici Mahkemesi, konut kredisiyle ilgili dikkat çeken bir karar verdi. Kredi çektikten sonra vefat eden kişinin hayat sigortası talep ettiği, bankanın yapmadığı ortaya çıkınca mirasçılar dava açtı. Mahkeme 4 yıl boyunca ödenen paraların iadesine karar verdi.

Miras kalan konut satılabilir mi?

Bir kişinin vefat etmesi sonucunda geride kalan malvarlığı ve hakları üzerine hakkı ölüm anı itibariyle doğuyor. Peki, miras kalan ev nasıl satılır? Miras kalan konut ya da mal nasıl paylaştırılır ve ödenmesi gereken vergiler nelerdir?

Konut sahibi olmak zorlaştı!

80 milyon nüfusu olan ülkemizde milyonlarca dar gelirli insanımız, başını sokacak bir konuta hasrettir ve aldıkları ücretler dışında büyüklerinden bir mirası kalmayanlarla, yüksek maaşa sahip olmayanların "Kira öder gibi konut sahibi" olmalarının imkansızlığını, bilmeyen yoktur.

KEY yardımı miras kalır mı?

3320 sayılı kanun gereğince, memur ve işçiler ile bunların emeklilerine konut edindirme yardımı (KEY) yapılıyor. Peki, KEY yardımı yapılan kimse vefat ederse ne olur? KEY yardımı miras kalır mı?

Miras kalan ev için konut kredisi alabilir miyim?

Konut kredisi, mesken alımlarında bankalardan kullanılan uzun vadeli ve düşük faiz oranlı kredi türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, miras kalan ev için konut kredisi alabilir miyim, diyorsanız işte yanıtı...

Torba Yasa ile Somalı madenci ailesine bedelsiz konut müjdesi!

Torba Yasa'dan Soma maden kazasında hayatını kaybeden madencilerin yasal mirasçılarına kura ile bedelsiz konut müjdesi çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yasada o madde şöyle...

Köykent Projesi'ndeki 383 konut, toprak kayması nedeniyle oturulamaz hale geldi!

Van’ın Konalga Köyü’ne 2000 yılında, merhum Başbakan Bülent Ecevit’in mirası olarak bilinen Köykent Projesi kapsamında yapılan 383 konut, toprak kayması nedeniyle oturulamaz hale geldi. Büyük çatlakların oluştuğu birçok ev boşaltıldı.

konut miras Haberi

konut miras



Annemin bir dairesi var, ölünceye kadar onun öldükten sonra çocuklarının. Aile tablosu bu kadar değil, başkaları da var. Annemizin ölümünden sonra onların miras payı olur mu? Bu evde hak iddia edebilirler mi? 


Anlatılan olayın hukuki dille özeti şu: 


Anne bir dairenin intifa hakkına sahip, çocuklar kuru mülkiyetine sahip. Bu duruma halk arasında, ölene kadar benim, öldükten sonra senin deniliyor. Elbette herkesten hukuki tabirleri kullanması beklenemez. Peki bu halde durum ne olur? Annenin durumunda olan biri intifa hakkına sahip olduğu gayrimenkulden istifade eder. İsterse kendi oturur isterse kiraya verir. Bu durum ölene kadar sürer. Ölümünde de intifa hakkı miras kalmaz. İşte okurumun sorusunun yanıtı burada. Annenin ölümü tarihinde intifa hakkı miras kalmayacağı için herhangi bir yere hisse gitmez. İntifa hakkı sahibinin ölümü...