17 / 05 / 2024

konut stoku arttı mı

konut stoku arttı mı

Yılın ilk on bir ayında 560 bini ilk satış, 639 bini de ikinci el satış olmak üzere yaklaşık 1.2 milyon konut satıldı. Özellikle ekim ve kasım ayındaki artışların 130 bin ve 133 bin düzeyinde gerçekleşirken geçen yıla göre yüzde 25 artış kaydetmesi dikkat çekici bulunuyor.

Konut stoku 45 ayda 631 bin arttı!

Konut satışları her yıl rekor kırıyor ama arz ve talep arasındaki dengesizlik nedeniyle stok şişiyor. Ocak 2013’ten bu yana 2.7 milyon yeni konut iskan belgesi alırken birinci el satışlar 2.1 milyonda kaldı, 600 binden fazla konut stoka eklendi.

Türkiye'deki satılık konut stoku iki yılda yüzde 21 arttı! 

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı konut piyasasının genel değerlendirmesini yaptı.

ATSO: Türkiye'de konut stoku düştü, bu açık tamamlandığında kiralar düşecek! 

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, "kayıt dışı"na karşı topyekun bir mücadele yürütülmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca Bahar, Türkiye'de konut stokunun tamamlandığında kiraların düşeceğini belirtti.

ABD'de konut piyasası artan mortgage faiz oranları ve düşük arz sonucu, zorluklarla karşı karşıya!

ABD'de düşük konut stoku, artmaya devam eden mortgage (konut kredisi) faiz oranları ve yükselen konut fiyatları konut piyasası üzerinde adeta bir baskı oluşturuyor.

GYODER, deprem bölgesindeki konut piyasasını analiz etti: Satılık ve kiralık konut fiyatları arttı! 

‘GYODER Gösterge’ Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2023 1. Çeyrek Raporu’nda Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin satılık ve kiralık konut sektörüne etkileri değerlendirildi. İşte sektörde merakla beklenen o rapordaki veriler... 

Kiralık yazlık konut stoku resmen eriyor! Çanakkale ve Silivri'de yazlık ev sayısı azaldı: Fiyatlar da yükselecek! 

Koronavirüs salgını ile başlayan yazlık konut talebi Kahramanmaraş depremleri sonrasında hızlanarak arttı. Taleple beraber son bir senede İstanbul’a yakın olan Çanakkale ve Silivri’deki kiralık yazlık konut sayısı hızla azaldı. Peki fiyatlar yükselecek mi?

Kiralık konut stoku en fazla düşen şehir yüzde 60 ile Elazığ oldu!

Yaşanan deprem felaketi sonrası yaşanan göçlerin etkisi ile çoğunlukla satılık konut sokunda artış, kiralık konut stokunda da düşüş görülüyor.

Türkiye genelinde kiralık konut stoku yüzde 30 eridi: İşte en çok göç alan 4 il!

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı yaptığı açıklamada  Türkiye genelinde kiralık konut stokunun yüzde 30 eridiğini söyleyerek, en çok göç alan 4 ili de açıkladı. İşte detaylar...

Gayrimenkul sektörünün 2022 3. çeyrek karnesi! Konut fiyatları arttı mı?

'GYODER Gösterge' 2022 3. Çeyrek Raporu açıklandı. Peki konut sektöründe, konut fiyat ve satışlarında son durum ne oldu? İşte konut sektörünün 3. çeyrek karnesi...

Konut fiyatları arttı: Kooperatiflere ilgi katlandı!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Kerim Ülker, bugünkü köşesinde konut fiyatlarını ve kooperatifleri kaleme aldı. İşte Kerim Ülker'in 'Konut fiyatları yükselince kooperatifte rota turizm bölgelerine kaydı' başlıklı yazısı...

İhsan Çulhalık: Konut arzı arttıkça, bekleyen talep de satışa dönecek!

Sektörle ilgili önemli açıklamalar yapan İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, “Konut arzı arttıkça, bekleyen talep de satışa dönmeye başlayacak” dedi.

Değerli konut vergisi arttı!

Değerli konut vergisine tabi matrah, yüzde 18,1 oranında yükseldi. Buna göre değeri 6 milyon 173 bin Türk Lirası ile 9 milyon 260 bin Türk Lirası arasında olanlardan 6.173 TL'yi geçen kısım binde 3 oranında vergiye tabi tutulacak.

İngiltere'de konut fiyatları arttı!

İngiltere'de konut fiyatları son 3 ay içerisinde son 15 senenin en hızlı artışını yaşadı.

Sahil bölgelerindeki satılık konut ilanları arttı!

Son 20 senede başta İngiliz ve Almanlar olmak üzere binlerce Avrupalı; Alanya, Fethiye, Bodrum ve Didim gibi Akdeniz ve Ege kıyılarındaki gözde turizm bölgelerinde konut ve villa satın aldılar. Özellikle Kovid-19 salgını sürecinde “İngiliz’den satılık eşyalı villa” ilanları çoğaldı.

konut stoku arttı mı Haberi

konut stoku arttı mı

Yılın ilk on bir ayında 560 bini ilk satış, 639 bini de ikinci el satış olmak üzere yaklaşık 1.2 milyon konut satıldı. TÜİK ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün verileri böyle söylüyor. Özellikle ekim ve kasım ayındaki artışların 130 bin ve 133 bin düzeyinde gerçekleşirken geçen yıla göre yüzde 25 artış kaydetmesi dikkat çekici bulunuyor.


Biz bu köşede dün yer alan yazımızda toplam satışlardan çok ilk satışların önemli olduğunu vurgulamış ve ilk satışlardaki artışın yine de konut stokunun büyümesini engelleyemediğine dikkat çekmiştik.


Bu görüşümüze temel oluşturan veri, belediyelerin verdiği yapı kullanma izin belgesi kapsamındaki daire sayısı ile ilk satışlar arasındaki fark. Bu kıyaslamada ancak 2013 yılına kadar geri gidebiliyoruz. Çünkü 2013 öncesine ilişkin olarak tüm Türkiye’yi kapsayan konut satış istatistiklerine sahip...