03 / 05 / 2024

konut teminat modeli nedir

konut teminat modeli nedir

Hükümet iş dünyasından gelen öneriyi dikkate aldı. Konutu bitirmeden kaçan müteahhit için 'teminat modeli' uygulaması getiriliyor. İnşaatın temelini atan bankaya belli bir teminat yatıracak. İşi tamamlarsa parayı geri alacak..

Konut krizine İngiltere çözümü! Ortak mülkiyetli paylaşımlı ev sahibi modeliyle evsiz kimse kalmayacak!

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, İngiltere’de gittikçe artan Shared Ownership Yöntemi / Ortak Mülkiyetli Paylaşımlı Ev Sahipliği modeli ile Konut Edinimini tüm ayrıntılarıyla anlattı.

İki şehirdeki bir konut ve 5 arsa satışa çıkarıldı! Bu tarihlere dikkat!

Denizli Çal'da yer alan konut ve ticaret imarlı arsaların satış bedelleri 45 bin TL ile 263 bin TL arasında değişirken, geçici teminat bedelleri de 4 bin 500 TL ile 26 bin 300 TL arasında değişiyor.

GYODER'in yeni konut modeli MIPIM'de tanıtıldı: Türkiye'de acil olarak bütünleşik konut politikası oluşturulmalı!

GYODER Başkanı Neşecan Çekici, GYODER Yeni Konut Modeli'nin ne kadar doğru bir çözüm önerisi sunduğuna dikkat çekerek, konut sorunu ile ilgili önerileri dile getirdi. İşte Çekici'nin o açıklaması...

Konut krizine yeni çözüm: Hisseli kiracılık modeli…

Merkez Bankası’nın Enflasyon Raporu’nda açıkladığı konut soruna çözüm önerileri birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Ekonomist Şenol Babuşçu X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda TCMB’nın 5 maddelik konut krizine çözüm önerilerini sıraladı.

Fahiş konut fiyatları için bir tedbir daha! Toplu değerleme modeli geliyor!

Gayrimenkullerin gerçek değerinden satılmasını sağlamak için Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nce Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi kuruluyor. Ayrıca kurulacak olan “toplu değerleme modeli”yle, fahiş fiyat balonu da  patlatılacak.

Konut kredilerine talep düşüyor! 2024'te kredilere talep artar mı?

Kredi faizleri üzerine getirilen ek teminat kuralı, piyasanın dengesini resmen değiştirdi. Peki 2024'te kredilere talep artar mı? Konut kredilerinde son durum ne?

Halk Konut modeli uluslararası literatüre geçiyor!

Halk Konut modeli uluslararası literatüre geçiyor. Halk Konut yurt dışındaki üniversitelerde akademik tez olarak değerlendiriliyor. İşte ayrıntılar...

İngiltere’de konut sahibi Türklerin sayısı 200 bini buldu!

İngiltere’de konut alan Türklerin sayısı 200 bine ulaştı. Yatırım amaçlı yeni model ise 25 sene kira getirisi teminatı verilen ve kiralama işlemlerinin İngiliz devletinin bütçesinin desteklediği bir vakıfça gerçekleşen “kullanım hakkı olmayan sahiplik” sistemi oldu.

O belediye, KDV’den muaf 2 konut satacak!

Samsun Canik Belediyesi, KDV’den muaf 2 adet konut satışı yapacağını açıkladı. Söz konusu arsaların geçici teminat ve muhammen bedelleri belli oldu.

İstanbul’a 10 bin kiralık konut geliyor! Yeni Konut Modeli'nde riskli yapılarda yaşayanlar öncelikli olacak!

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, Yeni Konut Modeli ile ilgili konuştu ve İstanbul’a 10 bin kiralık konutun gelmesini de sağlayacak örnek projede sona gelindiğini belirtti. Kalyoncu, kamu-özel sektör işbirliği ile kamu arazisinde kiralık konut üretmeyi planladıklarını belirtti. İşte ayrıntılar...

Yeni konut modeli nasıl olacak?

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği'nin (GYODER) gerçekleştirdiği proje kapsamında kamuya ait arazilerin kullanıma açılmasıyla arsa ücretleri sıfırlanacak, konut kiraları ise hane gelirinin yüzde otuzunu geçemeyecek. İşte haberin ayrıntıları...

Kira fiyatlarını düşürecek yeni konut modeli: Avrupa’da belediye evi örnekleri var!

Son iki senede Türkiye'de konut arzının talebi karşılamamasından kaynaklı ev ve kira fiyatları uçtu. Yurttaşın kiralık konut sıkıntısını çözmek için harekete geçen firmalar, kamu-özel sektör işbirliğiyle 500 bin konut üretme hedefinde sona yaklaştı. Söz konusu projenin Avrupa'da örnekleri var.

GYODER’in Yeni Konut Modeli’nin finansmanının kaynağı belli oldu! Finansman nereden gelecek?

GYODER’in Yeni Konut Modeli’nin finansmanı emeklilik fonlarından gelecek. Konut sektöründeki problemine ‘kiralık konut üretme odaklı model’ ile çözüm önerisi getiren Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER), modelin finansmanı için yabancı emeklilik fonlarıyla masaya oturdu.

konut teminat modeli nedir Haberi

konut teminat modeli nedir

Vatandaşın konut mağduriyetini önlemek için radikal adımlar atmaya hazırlanan hükümet düğmeye bastı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, konutu bitirmeden kaçan müteahhitlere karşı 'teminat modeli' uygulaması üzerinde çalışıyor. Buna göre inşaatın temelini atan müteahhit yapacağı binanın maliyetinin belli oranı kadar teminat verecek. Bu para bakanlık tarafından belirlenecek bir hesaba yatırılacak. İşi bitirdiğinde ya da büyük oranda tamamladığında bu parayı geri alabilecek. Böylece ev, dükkân alan vatandaşın mağdur olmasının önüne geçilecek. 


ŞARTLI SATIŞ SİSTEMİ 

Sektöre yönelik yaptırımlarla birlikte yatırımları teşvik edecek, finansman kaynaklarını artıracak adımlar da atılacak. Ekonomi yönetimi, Amerika'da kullanılan 'şartlı satış' sistemini de gündemine aldı. Buna göre bankanın bir projeyi finanse etmesi müteahhidin önceden belirlenen oranda satış yapmasına bağlı. Belli oranda satışı yapan müteahhidin piyasa güvenirliliği test edilerek kredi olanakları yüksek tutuluyor. 


GÜVENLİK...