06 / 05 / 2024

konutlarda amortisman oranı

konutlarda amortisman oranı

Binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesi amortisman olarak tanımlanıyor. Peki, konutun amortismanı nasıl hesaplanır? İşte konutta amortisman hesabı...

2024 kira artış oranı hesapla! Dükkan, iş yeri, konutlarda kira artış oranı ne oldu? Mart 2024 TEFE TÜFE oranları!

Mart ayının gelmesiyle binlerce kişi kiralarını yenilecek kiracılar ve ev sahipleri kira artış oranlarının ne kadar olduğunu araştırıyor.2024 Mart ayı dükkan, iş yeri, konut kira artış oranı belli oldu mu, yüzde kaç? 2024 TÜİK TEFE TÜFE oranları...

Markalı konutlarda en çok hangi tip konut satıldı? Yabancılar akın etti!

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ocak 2022 sonuçlarına göre; 2 oda 1 salon daireler yabancı yatırımcının radarında yer alıyor. Yabancı yatırımcılar en çok 2+1'leri tercih etti. Peki markalı konutlarda stok erime oranı kaç oldu? Ocak 2022'de en çok hangi tip konut satıldı? İşte ayrıntılar...

Konutta peşinatın yüzde 10'a düşürülmesi sektörü pozitif etkileyecek!

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, 500 bin TL'nin altındaki konutlarda kredilendirme oranının yüzde 80'den yüzde 90'a çıkarılmasının özellikle ilk konutunu alacaklar için önemli olduğunu, alt ve orta gelir grubundaki konut alıcıları için fırsat oluşturacağını dile getirdi

Konut finansman oranı resmen düştü! Ödeme listesi!

Ziraat Katılım Bankası'nın yaptığı duyuruda bugünden itibaren sıfır konutlarda finansman oranını yüzde 0.79'a kadar düşürdüğünü belirtti. İşte yeni düzenleme sonrası  0.79 konut kredisi finansman oranlarına göre ödeme listesi...

Ziraat Katılım, sıfır konutta finansman oranını yüzde 0,79'a düşürdü!

Ziraat Katılım, konut finansmanında 500 bin TL için 120 ay vadeli olmak üzere sıfır konutlarda oran bugünden itibaren yüzde 0,79’a düşürdü.

Kuveyt Türk konut kredi faiz oranı 2019!

Kuveyt Türk Bankası konut finansmanı seçenekleri ile anlaşmalı konutlarda yüzde 0.98 faiz oranı kullandırırken anlaşma olmayan konut projeleri için ise yüzde 1.89’dan başlayan faiz oranları ile konut kredisi kullandırıyor...

Türkiye'deki emlak yatırımlarında amortisman süresi 19,5 yıl!

Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,02 azalırken, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 5,79 oranında artış kaydetti. Aralık ayında amortisman süresi ülke düzeyinde 19,5 yıl, yıllık brüt getiri oranı ise yüzde 5,24 olarak açıklandı. 

BDDK'dan konutlarda enerji verimliliğine teşvik!

BDDK'dan konutlarda enerji verimliliğine teşvik geliyor. Enerji performansı 'A' sınıfı olan konutlar için oran yüzde 90, 'B' sınıfı olan konutlar için oran yüzde 85'e çıkacak. 

Konutlarda metrekare azalıyor, odalar küçülüyor!

Türkiye’de konut büyüklükleri son 10 yılda ortalama 3.3 oranında azaldı. İngiltere’de de yeni inşa edilen konutlarda salonlar 1970’lerde inşa edilenlere göre üçte bir oranında daraldı.

Ankara’da konutun ortalama geri dönüş süresi 16 yıl!

Ankara genelinde konutların geri dönüş süresinin ortalama 16 yıl olduğu görülüyor. Endeksa verilerine göre Ankara’da 2+1 konutların geri dönüş süresi ortalama 13 yıl iken, 3+1 konutlarda bu oran 19 yıl olarak belirleniyor.

İstanbul'da kiralık ve satılık ev fiyatları arttı!

Türkiye genelinde satılık konutların ortalama metrekare fiyatı son bir yılda yüzde 19 oranında artış göstererek, 2 bin 630 lirayı buldu. Kiralık konutlarda ise artış yüzde 14, ortalama metrekare fiyatı 18 lira oldu. Türkiye'de amortisman süresi ise 12 yıl olarak açıklandı.

Konutta yeni dönem başlıyor!

Emlak Konut çatısı altında yüzde 0,7 faiz ve 10 yıl vade ile düzenlenen konut satış kampanyasının ardından hayata geçirilen, brüt 150 metrekareyi aşan konutlarda KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesi konut piyasasına ve ekonomiye nefes aldıracak.

Konutta KDV indiriminden alıcı mı faydalanacak satıcı mı?

08.09.2016 sayılı düzenleme ile konutlarda KDV oranında düşüş sağlandı. Peki konutta KDV indiriminden alıcı mı faydalanacak satıcı mı?

konutlarda amortisman oranı Haberi

konutlarda amortisman oranı

Konutun amortismanı nasıl hesaplanır?

Binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesi amortisman olarak tanımlanıyor. Amortisman oranı ise, yıpranma payı olarak karşımıza çıkıyor.


Mesken kira vergilerinde gerçek gider yöntemi seçilerek brüt kira geliri tutarından indirilecek tutarlar arasında amortismanlar da yer alıyor.


Örneğin; Beton, kargir, demir, çelik özelliklerinden birine sahip binadaki dairenin bedeli 150.000 TL olsun. Bu evin amortisman oranı yüzde 2 olacaktır. 


150.000/100=1.500 

1.500x2=3.000 TL 


Yukarıdaki amortisman hesaplamasına göre kira gelir vergisine tabi tutulan ve değeri 150.000 TL olan evin gerçek gider yöntemi seçilerek vergi ödemesinden 3.000 TL düşülebilir.


Binaların amortisman oranları..

1.1. Ticari, sınai, zirai ve mesleki işletmelerin idare binaları ile bunların sağlık ve sosyal hizmetlerinde kullandıkları binalar, ticarethane, muayenehane, yazıhane, banka, sigorta, pansiyon, otel, okul, hamam, banyo binaları, tiyatro...