05 / 05 / 2024

Kullanım hakkı tapu

Kullanım hakkı tapu

Gerçek kişilerde hak sahibinin ölümü; tüzel kişilerde kararlaştırılan sürenin dolması ile son bulan kullanım hakkı nedir? İşte kullanım hakkı ile ilgili Türk Medeni Kanunda yer alan hükümler...

Merkez Bankası'ndan önemli karar: Kredi kartı kullanımında devrim yaratıyor!

Merkez Bankası'nın aldığı yeni karar, kredi kartı kullanıcılarını doğrudan etkiliyor! Kredi kartı kullanımında yeni karar ne yönde olacak? Alınan kararla birlikte kredi kartı kullanımında azalma yaşanacağı düşünülüyor. İşte kredi kartı kullanımı hakkında önemli detaylar…

Müstakil tapu nedir? Müstakil ve hisseli hakkında bilgiler!

Müstakil evlere olan talep, pandemiyle birlikte arttı. Apartman dairelerini tercih etmeyen kişiler, ev veya gayrimenkul yatırımı için müstakil ev almayı daha uygun buluyor. Bu evlerin tapusu ise diğer konutların tapusundan farklı. Peki müstakil tapu nedir ve nasıl alınır?

Hisseli tapuda kullanım hakkı! Miras payının kardeşe devri nasıl yapılır?

Hisseli tapu kullanım hakkı pek çok vatandaşın kafasını kurcalayan konulardan biridir. Bunun dışında devir işlemi de merak edilmektedir. İşte Hisseli tapuya dair merak edilenler!

Tüm bankalarda kredi kullanımında bir kısıtlama var

Kocaeli Sanayi Odası ve İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Bloomberg HT’de yaptığı açıklamada finansmana erişim, nakit akışı ve kredi kullanımı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, tüm bankalarda, kredi kullanımında kısıtlamalar olduğunu vurguladı.

Geri alım hakkı nedir? Vefa hakkı nedir? Geri alım hakkı nasıl kullanılır?

Geri alım hakkı nedir? Geri alım hakkı nasıl kullanılır? sorusu sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. İşte merak edilen soruların detayları!

Tapu devir ücreti ne kadar 2022? Tapu devir ücretini kim öder?

Tapu devri; konut, arsa, arazi ya da iş yeri gibi herhangi bir taşınmaza ait kullanım hakkının eski sahibinden yeni sahibine resmi belgeler ile geçirilmesi anlamına geliyor. Peki, Tapu devir ücreti ne kadar 2022? Tapu devir ücretini kim öder? İşte tüm detaylar...

Müşterek tapu nedir? Müşterek tapu nasıl satılır?

Müşterek kelimesi Arapça kökenli bir sözcük olarak Türkçeye geçmiş ve ortak anlamı taşıyan kelime olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda birlikte anlamına da geliyor. Peki, Müşterek tapu nedir? Müşterek tapu nasıl satılır? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Zilliyet tapu nedir? Zilliyet tapu ne anlama geliyor?

Zilliyet, fiilen kullanım hakkı bulunması anlamına gelen bir ifade olarak karşımıza çıkıyor. Yani bu hak sayesinde bir maddenin üzerindeki hakimiyet hakkı belirleniyor. Peki, Zilliyet tapu nedir? Zilliyet tapu ne anlama geliyor? İşte tüm detaylar...

Önalım hakkı nasıl ve ne zaman kullanılır?

Önalım hakkı, bir gayrimenkulün satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkı oluyor. Peki, önalım hakkı nasıl ve ne zaman kullanılır?

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi komisyonda!

TBMM'ye sunulan Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında halihazırda devam etmekte olan tarımsal arazi satışında sınırdaş tarımsal arazi maliklerinin önalım hakkına ilişkin davaların reddedilmesi amaçlanıyor. 

Bina otoparklarında öncelikli kullanım hakkı kime ait?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalarda yetersiz kalan otopark alanlarındaki kullanım önceliğini kaleme aldı. 

Binada otopark kullanım hakkı nasıl belirlenir?

Posta köşe yazarı Tamer Heper'e 18 bağımsız bölümlü 2 dükkan aldığını belirten okuyucu, dükkanlarına ait 4 otopark olmasına rağmen kullanım izni verilmediğini söyledi. Projenin uygun hale getirilmesi için mahkemeye başvuran okuyucu başka ne yapabileceğini sordu.

Peker GYO'nun rüçhan hakkı kullanım süresi değişti!

Peker GYO'nun 2021/14 sayılı kararı ile rüçhan hakkı kullanım süresi değişti. Yeni pay alma hakları kullanım süresinin 30 gün olarak belirlenmesine karar verildi. 

Kullanım hakkı tapu Haberi

Kullanım hakkı tapu

Kullanım hakkı nedir?

Taşınırlar ve taşınmaz mallar, haklar veya bir mal varlığı üzerinde kurulabilen kullanım hakkı, Türk Medeni Kanununda "intifa hakkı" olarak düzenleniyor.


Kanuna göre, taşınır ve taşınmaz mallarda intifa hakkının kazanılması ve tescilinde, aksine düzenleme olmadıkça, mülkiyete ilişkin hükümler uygulanıyor.


Taşınmaz üzerindeki yasal intifa hakkı tapu kütüğüne tescil edilmemiş olsa bile, durumu bilenlere karşı ileri sürülebiliyor. Tescil edilmiş ise, herkese karşı ileri sürülebiliyor.


Kullanım hakkı konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini; yasal intifa hakkı, sebebinin ortadan kalkmasıyla sona eriyor.


İntifa hakkı, gerçek kişilerde hak sahibinin ölümü; tüzel kişilerde kararlaştırılan sürenin dolması, süre kararlaştırılmamışsa kişiliğin ortadan kalkmasıyla sona ererken; tüzel kişilerin intifa hakkı, en çok yüz yıl devam edebiliyor.


Ev kullanım hakkı nda, gayrimenkul sahibine kalan hak, çıplak mülkiyet oluyor. Buna göre evi kullanma,...