05 / 05 / 2024

lokman kirası nasıl hesaplanır

lokman kirası nasıl hesaplanır

Lojman evleri, bir çalışma yerinde görevlilere, işçilere parasız ya da az bir kira karşılığında veriliyor. Peki, 2015 lojman kiraları nasıl hesaplanır? İşte lojman kira hesabı...

Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl çıkarılır? Kiracı evden çıkmıyor ne yapmalıyım?

Kira, mülk sahibine her ay ödenen bir miktardır. Bu miktar önceden iki taraf arasında yapılan kontratta da yazar. Peki “Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl çıkarılır?” İşte detaylar!

Kirasını geç ödeyen kiracı nasıl tahliye edilir?

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan en büyük sorunların başında kiranın zamanında ödenmemesi geliyor. Peki, kirasını geç ödeyen kiracıya ne yapılabilir? Kirasını geç ödeyen kiracı nasıl tahliye edilir? İşte tüm detaylar...

Kirasını ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır?

Ev sahipleri bazı durumlarda kiracılar tarafından mağdur ediliyor. Kira borcunu ödemeyen kiracıların tahliyesi yasal yollarla mümkündür. Peki, kirasını ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Kirasını düzgün ödeyen kiracı nasıl çıkarılır?

Gayrimenkulünü kiraya veren ve kirasını düzgün tahsil eden ev sahipleri, kiracısını nasıl tahliye edebileceğini merak ediyor. Peki, kirasını düzgün ödeyen kiracı nasıl çıkarılır?

Kiracı evi başkasına devrederse nasıl tahliye edilebilir?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Ekim 2020’de evimi göçmen birine kiraya vermiştim. Altı ay kirasını ödemedi. Sonra da çekip memleketine gitti, yerine de birilerini bırakmış. Bu kişilerden para alamıyorum. Nasıl hareket etsem sonuca ulaşırım?' sorusunu cevapladı.

En uygun konut kredisi nasıl alınır?

Ev kirası vermemeyi ve ev sahibi olmayı her vatandaş istiyor. Ancak kredilerin yüksek olması ve peşinat bulamama gibi durumlar, konut sahibi olmayı zorlaştırıyor. Peki en uygun konut kredisi nasıl alınır? İşte detaylar...

10 soruda kira depozitosu nasıl ödenir?

Taşınmaz mal kiralamalarında, kiracılardan ilk ayın kirası ile depozito bedeli peşin olarak isteniyor. Peki, kira depozitosu ne kadar ve nasıl ödenir? İşte 10 soruda kira depozitosu..

Yıllık ev kirası artış oranı nasıl hesaplanır?

Taşınmaz mal kiralayan kiracılara sözleşmelerinin yenilenmesi halinde zam yapılıyor. Bu zam oranı, enflasyon oranları doğrultusunda yapılıyor. Peki, yıllık ev kirası artış oranı nasıl hesaplanır?

Dükkan kirası nasıl hesaplanır?

Yenilenen kira döneminde kira bedeline yapılacak zam kuralları, Borçlar Kanunu'nda açıklanıyor. Kanunen, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline hesabında enflasyon oranları kullanılıyor. Peki, dükkan kirası nasıl hesaplanır?

Dükkan kirası nasıl belirlenir?

Taşınmaz malını kiraya veren kimseler, kiracının ödeyeceği kira bedeli konusunda farklı hesaplamalar yapabiliyor. Peki, dükkan kirası nasıl belirlenir? Kira bedelini belirlemek için dava ne zaman ve nasıl açılır?

Kira depozitosu nasıl alınır?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracı ilk ayın kirası ile depozito bedelini mal sahibine ödemek ile mükellef oluyor. Peki, kira depozitosu ne kadar? Kira depozitosu nasıl alınır?

Ev kirası nasıl ödenir?

İlk defa evini kiraya verenler veya ilk defa bir ev kiralayanlar ev kirasını yasal ödeme şeklinden habersiz olabiliyor. Peki, ev kirası nasıl ödenir? Ev kirası elden ödenir mi? Yoksa banka aracılığı ile ödenmesi zorunlu mu?

Ev kirası vergisi nasıl ödenir?

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak vergiye tabi tutuluyor. Peki, ev kirası vergisi nasıl ödenir?

lokman kirası nasıl hesaplanır Haberi

lokman kirası nasıl hesaplanır

2015 lojman kiraları nasıl hesaplanır?

Lojman kiraları, konutun brüt inşaat alanı esas alınarak hesaplanıyor. Brüt inşaat alanı, müstakil bir evin veya apartman dairesinin dış duvarlar dahil olmak üzere, bu duvarlar içinde kalan metrekare cinsinden toplam alanı oluyor.


Brüt inşaat alanının tespitinde ölçüler dıştan alınıyor. Balkon alanlarının 1/2’si brüt inşaat alanına ekleniyor. Merpen, asansör, havalandırma ve aydınlık boşlukları ile ortak kullanılan benzeri alanlar hesaplamada dikkate alınmıyor. Metrekarenin kesirleri tama iblağ ediliyor. Peki, 2015 lojman kiraları nasıl hesaplanır?


2015 lojman kiraları hesaplama...

31 Aralık 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan ve 15/1/2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek kiralar şu şekilde;

a) Kerpiç, ahşap, bağdadi ve benzeri konutlarda 1,49.-TL/m²,

     

b) Kalorifersiz konutlarda 2,32.-TL/m²,

     

c) Kaloriferli konutlarda 3,05.-TL/m² kira bedeli alınır.


Kira bedeline yapılacak ilaveler

Yukarıda belirlenen kira bedellerine ek...