22 / 11 / 2024
fuzul

Kiracı evi başkasına devrederse nasıl tahliye edilebilir?

Kiracı evi başkasına devrederse nasıl tahliye edilebilir?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Ekim 2020’de evimi göçmen birine kiraya vermiştim. Altı ay kirasını ödemedi. Sonra da çekip memleketine gitti, yerine de birilerini bırakmış. Bu kişilerden para alamıyorum. Nasıl hareket etsem sonuca ulaşırım?' sorusunu cevapladı.




Posta yazarı Tamer Heper, 'Ekim 2020’de evimi göçmen birine kiraya vermiştim. Altı ay kirasını ödemedi. Sonra da çekip memleketine gitti, yerine de birilerini bırakmış. Şimdi bu kişiye ihtarname göndermek istiyorum ama adresi yok. Dava açacağım, tebligat yapılamayacak. Bu kişilerden para alamıyorum. Bunlar için dava açsam yıllar sürecek. Nasıl hareket etsem sonuca ulaşırım?' sorusunu yanıtladı.

Ekim 2020’de evimi göçmen birine kiraya vermiştim. Altı ay kirasını ödemedi. Sonra da çekip memleketine gitti, yerine de birilerini bırakmış. Şimdi bu kişiye ihtarname göndermek istiyorum ama adresi yok. Dava açacağım, tebligat yapılamayacak. Bu kişilerden para alamıyorum. Bunlar için dava açsam yıllar sürecek. Nasıl hareket etsem sonuca ulaşırım? l H.M.

***

Kiracı evi başkasına devrederse nasıl tahliye edilebilir?

Okuyucum tereddüdünde haklı, çıkıp giden kiracı için tahliye davası açsa zaten adresini bilmiyor. Adresi bilinmeyen kimselere Tebligat Kanunu’nun bazı maddeleri tatbik edilip de sonuç alınamazsa ilanen tebligat dahi yapılarak tebliği sonuçlandırmak mümkün ama endişe ettiği gibi bütün bunlar zaman ister. Oysa bugün dairede yabancı birileri oturuyor. Bunlarla yapılmış bir kira sözleşmesi yok.

Bunlara dava açmak yerine bizde 3091 sayılı kanun var; adı Taşınmaz Mal Zilyedliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanun. Bu kanunun uygulanması için dairenin bilindiği yerdeki kaymakamlığa başvuruluyor. Kaymakamlık mahallinde inceleme yaptırıyor. Dairede sözleşme dışı birilerinin kaldığını tespit ettiği takdirde tahliyesine karar veriyor.

Bu kararı zabıta yerine getiriyor. Bu başvuru süreye bağlı, tecavüzün öğrenilmesinden itibaren 60 gün içinde başvuruda bulunmak lazım. Okuyucumun verdiği tarihlere bakılırsa 60 günün dolmasına daha çok var. Dolayısı ile öncelikle bu yola başvurmasını önereceğim.

***

Ayrıca eski kiracı artık ortalarda yok ama içinde bulunanlar da kiracı değil. İşte bu nedenle ‘3091 sayılı yasaya başvurun’ diyoruz. Fakat bundan herhangi bir nedenle sonuç alınamazsa örneğin başvuru süresi geçti ise bu halde fuzuli işgal nedeni ile daire içindekilerin tahliyesini taleple dava açmak da mümkün. Ama biraz vakit alır.

Kiracı hangi durumlarda tahliye edilebilir?


Geri Dön