25 / 07 / 2024

mal ayrılığı nedir

mal ayrılığı nedir

Evli çiftlerin söz konusu evliliklerinin son bulduğu noktada sahip olunan malların nasıl paylaşılacağını gösteren anlaşma mal ayrılığı anlaşmasını ifade ediyor. Mal ayrılığı ne demektir, detayları...

Mirastan mal kaçırma nedir? 

Mirastan mal kaçırma konusu vatandaşlar arasında merak edilen ve araştırılan konular arasında yer alıyor. Böyle bir süreçte bu olay mahkemelere konu olabiliyor ve çok sayıda mirasçı da bu durumdan mağdur oluyor. Peki, Mirastan mal kaçırmanın ispatı nasıl yapılabilir?

Mirastan mal kaçırma nedir, davası kaç yıl sürer? 

Mal bırakan hak sahibi, mirasçısını mirasından yoksun bırakmak isterse mirastan mal kaçırma yoluna gidebiliyor. Bu durumda mirasçıların hukuk yoluna başvurması gerekiyor. Peki, Mirastan mal kaçırma nedir, davası kaç yıl sürer? İşte detaylar...

Emlak beyanı nedir?

Gayrimenkul sektöründe kullanılan bir terim olan emlak beyanı, zaman zaman duyulur ve araştırılır. Bu beyan, gayrimenkul sahiplerini yakından ilgilendirir ve birçok alt başlığa ayrılır. Peki emlak beyanı nedir, ne zaman verilir ve kimlere verilir? İşte emlak beyanı ile ilgili bilgiler...

Hisseli tapu başınıza dert olmasın! Hisseli tapu nasıl ayrılır?

Hisseli tapudan dolayı pek çok kişinin yaptırmak istediği işlemler bir süre zarfına yayılmaktadır. Alım ve satım işlemleri de aynı şekilde hisseli tapu için farklılık göstermektedir. İşte hisseli tapuya dair merak edilen ayrıntılar!

Hisseli ev tapusu nasıl ayrılır?

Hisseli tapu, hisseli ev genellikle miras yolu ile aile içinde çocuklara veya akrabalara kalabilir. Ancak bu tapu çoğu zaman sorun teşkil eder. Peki Hisseli ev tapusu nasıl ayrılır? İşte detaylar!

Hisseli ev tapusu nasıl ayrılır?

Hisseli tapu pek çok kişinin korkulu rüyası olabilir. Peki böyle bir durumda hisseli tapu nasıl ayrılır, ayrılabilir mi? İşte hisseli tapuya dair merak edilen detaylar!

Evim mağdurları faizsiz finansman sisteminden ayrılıyor! Sözleşmeler yenilenmiyor!

Evim mağdurlarının yüzde 60 ile 90'lık kısmının sistemden çıktığına dikkat çekildi. Peki Evim mağdurlarının son durumu ne? İşte ayrıntılar...

Murat Kayman, Akmerkez GYO Genel Müdürlüğü görevinden ayrılıyor!

Murat Kayman, 16 Mayıs 2022 tarihi itibariyşe Akmerkez GYO Genel Müdürlüğü görevinden ayrılıyor. Hakan Tümkaya'nın Akmerkez GYO Genel Müdürü olarak atanmasına karar verildi.

Mal ayrılığı sözleşmesi örneği 2022!

Eşler, evlenirken ya da evlendikten sonra hazırlanan bir sözleşme ile mal ayrılığı rejimini seçebilirler. İşte mal ayrılığı sözleşme örneği 2022...

Memurlar artan kira fiyatları nedeniyle İstanbul'dan ayrılıyor!

Kiralardaki fahiş yükselişler ve yüksek enflasyon karşısında eriyen ücretler memuru da geçim sıkıntısına düşürdü. Memurlar artan kira fiyatları nedeniyle İstanbul'dan ayrılıyor.

Boşanma aşamasında olan Bill Gates'in mal varlığı ne olacak? 

Bill-Melinda Gates çifti, 27 yıllık evliliklerini bitirmeye hazırlanıyor. Çiftin boşanması en pahalı ikinci ayrılık olarak gündemde yer alacak. Peki, Bill Gates'in mal varlığı nasıl bölünecek? 

Rönesans’tan iki önemli ayrılık!

Rönesans Gayrimenkul Genel Müdürü Hasan Şimşek ve Rönesans Holding İcra Kurulu Üyesi aynı zamanda Rönesans AVM Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi olan Murat Özgümüş, Rönesans'tan ayrıldı.

Hande Erçel ve Murat Dalkılıç'tan 600 bin TL peşinatlı ayrılık!

Ünlü oyuncu Hande Erçel ve sanatçı Murat Dalkılıç, ayrılmalarına rağmen senelik 600 bin TL'lik kirasını peşin verdikleri villada birlikte yaşamaya devam ediyor...

mal ayrılığı nedir Haberi

mal ayrılığı nedir

Mal ayrılığı ne demektir?

Mal ayrılığı, evliliğin herhangi bir sebep ile sona erdiği durumlarda tarafların sahip oldukları malların nasıl paylaşacaklarına dair yapmış oldukları anlaşmayı ifade ediyor.


Evlenmeden önce veya sonra yapılabilen sözleşme noterde düzenleme veya onaylama şeklinde olabiliyor. Mal ayrılığı, herkesin kazancının kendisine ait olduğunu, her eşin kendi malından, borcundan ve alacağından sorumlu olduğu anlamına geliyor.


Türk hukuk sisteminde 4 adet mal rejimine yer veriliyor. Bunlardan 3'ü seçimlik, 1'i ise yasal mal rejimi olup; edinilmiş mallara katılma, mal ayrılığı, paylaşmalı mal ayrılığı ve mal ortaklığı şeklinde düzenlenmiştir.


Türk Medeni Kanunu'nda mal ayrılığı ne demektir, mal ayrılığı hususuna ilişkin maddeler;


MADDE 206.- Haklı bir sebep varsa hâkim, eşlerden birinin istemi üzerine, mevcut mal rejiminin mal ayrılığına dönüşmesine karar verebilir.

Özellikle aşağıdaki hâllerde haklı bir sebebin varlığı...