29 / 04 / 2024

Malı kullanma hakkı

Malı kullanma hakkı

Çıplak mülkiyet nedir? Çıplak mülkiyet sahibi kişilerin mülkiyetleri üzerinde hangi haklara sahip oluyorlar? Çıplak mülkiyet hakkı, kullanım hakkından farklı mıdır? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..

Çıplak mülkiyet nedir?

İntifa hakkı taşınmaz mallar üzerinde kurulan ve sahibine tam kullanma hakkı veren bir ayni haktır. Bu hak ayni haklar arasında en geniş kapsamı sunar ve bu nedenle hak sahibine taşınmazı kullanma ve faydalanma hakkını verir. Peki çıplak mülkiyet hakkı nedir, ne işe yarar?

Ulaşımda ücretsiz kart engeli: Özel halk otobüsleri ücretsiz ulaşım için sınır koydu! Artık bu günler ücretli olacak

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Ercan Soydaş, ülke genelinde ücretsiz taşıma kartı kullanma hakkı bulunan kişilerle ilgili sınırlama getirdi. Buna göre; ücretsiz kart kullananlar ayın sadece ilk 4 günü araçlara kabul edilecek. 

Özel halk otobüslerinden ücretsiz kartlara engel

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Ercan Soydaş, ülke genelinde ücretsiz taşıma kartı kullanma hakkı bulunan kişileri ayın sadece ilk dört günü araçlara kabul edeceklerini bildirdi.

İletişim Başkanlığı'ndan uyarı geldi! Oy kullanırken bunları asla yapmamalısınız!

İletişim Başkanlığı'ndan önemli uyarı geldi! Oy kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı noktaları asla göz ardı etmemek gerekiyor. İkinci tur seçime günler kala İletişim Bakanlığı konuyla ilgili hatırlatma yaptı. Seçim sürecinde, bu hatırlatmaya dikkat etmek, oy kullanma hakkınızı doğru ve etik bir

Samsung ve Huawei işbirliği! 180'e varan 5G patentini Huawei'ye devrediyor!

Geçtiğimiz günler, Samsung ve Huawei'nin beraber çalıştığına dair farklı raporlar geldi. belge, Huawei'nin Samsung ve Oppo gibi bazı  firmalara  5G ve 5G olmayan bazı patentlerini kullanma hakkı verdiğini iddia ediyor. 

Konut sitelerinde oturanlar dikkat! Bu hatayı herkes yapıyor!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde sitelerin yönetim kurulu toplantılarındaki maliklerin oy kullanma hakkını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in o köşe yazısı...

Rus vatandaşlarına Arktika’da bir hektar ücretsiz arazi hakkı tanındı!

Rusya vatandaşlarına bugünden itibaren Arktika bölgesinde bir hektarlık arazi kullanma hakkı tanındı. 1 Ağustos 2021 tarihinde başlayan ‘Artika’da Bir Hektar’ programından daha önce sadece Artika’daki bölgelerin sakinleri faydalanabiliyordu.

Haciz işlemlerine 'aile konutu' sınırlaması!

Borçlunun her türlü mal ve hakkının haczi mümkündür. Ancak yasayla borçlu ie aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için gerekli her türlü eşyanın haczedilemeyeceği hükme bağlanıyor.

Evine haciz gelenin hangi eşyaları alınır?

Borçlunun her türlü mal ve hakkı haciz edilebiliyor. Burada önemli olan bir başka nokta da; haczin amacının, borcun tahsilinin sağlanması olup borçluyu taciz etmek ya da baskı kurarak ödemeye zorlamak olmamalıdır.

İş yeri ruhsatı için 'yapı kullanma izin belgesi' şartı resmen kaldırıldı!

İş yerlerine 'yapı kullanma izin belgesi' olmadan ruhsat alma hakkı verildi. Yönetmelik kapsamında, ticari amaca yönelik yapı kayıt belgesi alınmış iş yerlerinde gerekli can ve mal güvenliği koşullarına sahip olması durumunda yapı kullanma izin belgesi aranmayacak...

Ödenmeyen kredi kartı borcu nedeniyle eve haciz gelir mi?

Kredi kartı borcu olanın her türlü mal ve hakkı haczedilebiliyor. İcra İflas Kanunu'nun, 6352 Sayılı Kanun'un 16. maddesindeki değişikliğe göre, borçlunun lüzumlu eşyaları haczedilemeyecek.

ABD'li ekonomistler FED'den faiz artırımı beklemiyor!

Amerikalı ekonomistler, Fed'in faiz artırımı konusunda beklentilerini paylaştı. Bu arada Ocak ayı FOMC, oy kullanma hakkına sahip üyelerin rotasyon kuralı çerçevesinde değişecek olması nedeniyle özel önem taşıyor.

Beşiktaş'a Bakırköy Atatürk Yaşam Köyü'nü kullanma hakkı verilmedi!

Beşiktaş Kulübü'nün, Bakırköy Atatürk Yaşam Köyü Tesisleri'nin üst kullanım hakkını 10 yıl için almasını öngören protokol CHP engeline takıldı.

Malı kullanma hakkı Haberi

Malı kullanma hakkı

Çıplak mülkiyet nedir?


Mülkiyet konusu kullanım hakkı ve çıplak mülkiyet olarak ikiye ayrılır. Çıplak mülkiyet, bir diğer deyişle kuru mülkiyet; söz konusu gayrimenkulün yararlanma hakkının başkasında olduğu durumlarda, mal sahibinin ilgili gayrimenkul üzerindeki sahiplik durumunu ifade ediyor. 


Çıplak mülkiyetin değeri taşınmazın değerinin üçte biridir. Çıplak mülkiyet sahibi taşınmazı kiraya veremiyor ve intifa hakkı sahipliğini bir başkasına devredemiyor. Ancak intifa haklı sahipliğinin mevcudiyetini koruyarak taşınmazı bir başkasına satabiliyor.


Çıplak mülkiyet, mal sahibi kimselerin, söz konusu gayrimenkulün intifa hakkını bir başka kimseye verdiği takdirde söz konusu olabiliyor.Çıplak mülkiyet hakkına sahip kimseler sahip olduğu mal üzerinde yalnız tasarruf yapma hakkına sahip oluyor. Malı kullanma hakkı, intifa hak sahiplerine ait oluyor.



İntifa hakkının sona ermesi!

İntifa hakkı nasıl kurulur?



Tuğçe...