05 / 05 / 2024

Mantolama masrafları

Mantolama masrafları

Bir binaya mantolama yapılması için tüm kat maliklerinin onayının alınması şart mı? Kat malikleri ile dükkan sahipleri, mantolama bedeline katılmak zorunda mı? Mantolama masrafını kim öder?

Mantolama kredisi veren bankalar!

Mantolama, binaların giydirilmesi olarak nitelendirilen uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Kimi bankalar bu masraflar için tüketiciye kredi veriyor. Peki, mantolama kredisi veren bankalar hangileridir? İşte yanıtı..

Tapu masrafları hesaplama 2015!

Taşınmaz malların alım satım işlemleri için yalnız taşınmazın bedeli ödenmiyor. Tapu dairesinde yapılacak devir işlemleri için de belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. İşte tapu masrafları hesaplama 2015...

Konut kredisi masrafları geri alınır mı?

Konut kredisi kullanarak konut sahibi olacak kişilerden, bankada yapılan işlemler karşılığında dosya masrafı adı altında ücret talep edilebiliyor.Peki, konut kredisi masrafları geri alınır mı?

Tapu trampa masrafları 2015!

Trampa, bir malın başka bir malla değiştirilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Trampa edilecek mallarda herhangi bir denklik aranmıyor. İşte, tapu trampa masrafları 2015!

Kale Mantolama yalıtım sektöründe tasarruf ve konfor sağlıyor!

Isıtma ve soğutma amacıyla kullanıldığı yapılarda yarı yarıya enerji tasarrufu sağlayan ‘Kale Mantolama’, kaliteli ürün ve uygulamalarıyla yalıtım sektöründe fark yaratıyor.

Konut kredisinde yapılandırma masrafları!

Halihazırda kullanılmış bir kredinin (mevcut kredinin) daha avantajlı başka bir kredi kullandırılarak kapatılmasına Kredi Yeniden Yapılandırma (Refinansman) deniyor. Peki, konut kredisinde yapılandırma masrafları nelerdir?

Konut kredisi işlem masrafları iadesi!

Konut kredisi, bankacılar arasında mortgage kredisi, halk arasında da ev kredisi olarak da karşımıza çıkıyor. Peki, onut kredisi işlem masrafları iadesi nasıl olur?

Tapu hisse devri masrafları 2015!

Taşınmaz malların mülkiyetinin tamamının veya bir hissesinin devri işlemleri, tapu dairesinde yapılıyor. Tapu dairesinde yapılan bu işlemler için belli masraflar ödeniyor. İşte tapu hisse devri masrafları 2015..

Arsa ifraz masrafları!

İfraz işlemi, tapu kütüğünde yapılan ayırma işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Arsa ifraz işlemi yapılırken belirlenen oranda ifraz harcı ödenmesi gerekiyor. Peki, arsa ifraz masrafları nelerdir?

Kiracının ödemesi gereken masraflar!

Taşınmaz mal kiralamalarında, taşınmaz mal için yapılan masraflar; ev sahibinin ödeyeceği ve kiracının ödeyeceği masraflar olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki, kiracının ödemesi gereken masraflar nelerdir?

Ev alırken tapu masrafları kime aittir?

Ev alırken evin satış bedelinin yanı sıra birtakım masraflarının da ödenmesi gerekiyor. Peki, alıcı hangi masrafları öder? Ev alırken tapu masrafları kime aittir? Satıcı masraflara katılım sağlamaz mı?

Kira gelirinden tadilat masrafları düşülür mü?

Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri, kira gelir vergisinden düşürülebiliyor mu? Kira gelirinden tadilat masrafları düşülür mü?

Aile içi tapu devir masrafları!

Tapu dairesinde gayrimenkul tapu alım satım işlemleri için binde 20 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor. Ancak bağış için farklı oranda harç talep ediliyor. Peki, aile içi tapu devir masrafları ne kadar?

Mantolama masrafları Haberi

Mantolama masrafları

Mantolama masrafını kim öder?

Tüm binanın ısıya karşı izolasyonu amacıyla yapılan mantolama; 2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği ile zorunlu hale geliyor. 


Mantolama; Binayı yalıtım malzemeleri ile giydirerek yapılıyor. Bu uygulama ile binalardaki sıcaklık dışarıya çıkmazken dışarıdaki sıcaklık da içeriye girmiyor. Böylece binaların sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılığı artıyor.


Yeni binalar, bu yönetmeliğe inşa edilirken; eski binalar için de mantolama zorunluluğu bulunuyor. Yönetmelik kapsamında yer alan bilgilere göre, 2017 tarihine kadar eski binaların da mantolama yaptırmaları gerekiyor. Peki mantolama masrafını kim öder? Mantolama masrafı hangi oranda ödenir?


Anayapının izolasyonu için yapılan mantolama masrafı ortak gider olarak kabul ediliyor ve başka türlü anlaşma olmadığı sürece kat maliklerinin arsa payına göre masrafa katılmaları gerekiyor. Konu ile ilgili esaslar Kat...