17 / 05 / 2024

mantolama yapmak mecburi mi

mantolama yapmak mecburi mi

Isı yalıtımı projesi olarak da bilinen mantolama imara ilişkin mevzuat gereğince yapı ruhsatı verilmesi safhasında tesisat projesi ile birlikte ilgili idarelerce isteniyor. Peki, mantolama mecburi mi?

Mantolama yapmak zorunlu mu?

Mantolama diğer adı ile yalıtım uygulaması; bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için yapılan işlem olarak karşımıza çıkıyor. Peki, mantolama yapmak zorunlu mu?

Mantolama yapmak şart mı?

Günümüzün, en fonksiyonel bina ısı yalıtım sistemi olan mantolama; daire içi ve bina dış cephe mantolama sistemi olarak uygulanabiliyor. Peki, mantolama yapmak şart mı?

İzmir'i fuar turizminin merkezi yapmak için projelerimiz hazır!

İzmir'in turizmde olması gereken noktaya gelemediğini dile getiren Sarıgöl, "İzmir'i, sağlık, kongre ve fuar turizminde merkez yapmak için kapsamlı projelerimiz hazır" dedi.

Avrupa İmar Bankası TANAP'a yatırım yapmak istiyor!

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Enerji Direktörü Puliti: "Banka olarak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'na yatırım yapmak istiyoruz, hissedarlardan böyle bir talep geldiği taktirde finansal destek sağlamak istiyoruz" dedi.

ATO'nun yapmak istediği 70 katlı binada son durum!

ATO'nun yapmak istediği 70 katlı bina için açılan davada mahkeme planı iptal etti. İçişleri Bakanlığı, yargı kararlarının uygulanmadığı iddiası ile tüm Meclis üyelerine yazı göndererek savunmalarını talep etti.

Mantolama yaparken nelere dikkat edilmeli?

Mantolama; yapıların dış ortamla arasındaki ısı transferini minimuma indirmek için, ısıtma ve soğutma enerji tüketimlerini azaltma amaçlı yapılan işlemler olarak biliniyor. Peki, mantolama yaparken nelere dikkat edilmeli?

Dış cephe mantolama nasıl yapılır?

Mantolama bir dış cephe yalıtım sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Binaların dış cephelerine uygulanarak ısı yalıtımı sağlıyor. Peki, dış cephe mantolama nasıl yapılır?

Mantolama maliyeti nedir?

Mantolama basit olarak, dışarıdaki ısıyı içeriye sokmadan, içerideki ısıyı korumak amacıyla yapının bir nevi manto içine alınması, isi yalıtım malzemeleri ile kaplanmadı işlemine deniyor. Peki, mantolama maliyeti nedir?

Binalarda mantolama nasıl yapılır?

Mantolama kısaca, binaların ısı yalıtım levhaları ile kaplanması uygulaması olarak karşımıza çıkıyor. Bu uygulama ile ısı tasarrufu sağlanıyor. Peki, binalarda mantolama nasıl yapılır?

Binalarda mantolama yapma zorunluluğu!

Mantolama adı verilen Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemleri uzun yıllar öncesinden Avrupa ülkelerinde standartlarla çerçevelenmiş ve enerji tasarrufu amaçlı kullanılmaya başlanmış bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. İşte, binalarda mantolama yapma zorunluluğu

İnşaat yapmak için nereye başvurulur?

İnşaat, baştan sona yüzlerce prosedür gereken bir prosedür ve teknik hizmetler zinciri olarak ifade ediliyor. Bir inşaata başlanabilmesi için gerekli izinlerin alınması gerekiyor. Peki, inşaat yapmak nereye için başvurulur?

İnşaat yapmak için gerekli izinler neler?

İnşaat yapım işi, inşaatın başlangıcından bitimine kadar prosedürü çok fazla olan teknik hizmetler zinciri olarak karşımıza çıkıyor. Peki, inşaat yapmak için gerekli izinler neler?

İnşaat yapmak için müteahhitlik belgesi gerekir mi?

Müteahhit, bir başka kimse için yapı müteahhit veya ticaret ile ilgili bir işi yapmayı üstlenen kimseye deniyor. Peki, inşaat yapmak için müteahhitlik belgesi gerekir mi?

mantolama yapmak mecburi mi Haberi

mantolama yapmak mecburi mi

Mantolama mecburi mi?

Binalarda enerji performansı yönetmeliği hükümlerine göre TS 825 standardında belirtilen hesap metoduna göre, yetkili makina mühendisi tarafından hazırlanan "ısı yalıtımı projesi" olarak da bilinen mantolama imara ilişkin mevzuat gereğince yapı ruhsatı verilmesi safhasında tesisat projesi ile birlikte ilgili idarelerce isteniyor.


(2) Isı yalıtım projesinde;

Isı kayıpları, ısı kazançları, kazanç/kayıp oranı, kazanç kullanım faktörü ve aylık ve yıllık ısıtma enerjisi ihtiyacının büyüklüklerinin, TS 825 standardında verilen “Binanın Özgül Isı Kaybı” ve “Yıllık Isıtma Enerjisi İhtiyacı” çizelgelerindeki örneklerde olduğu gibi çizelgeler halinde verilmesi ve hesaplanan yıllık ısıtma enerjisi ihtiyacının (Q), TS 825 standardında verilen yıllık ısıtma enerjisi (Qı) formülünden elde edilecek olan sınır değerden büyük olmadığının gösterilmesi,


Konutlar dışında farklı amaçlarla kullanılan binalarda yapılacak hesaplamalarda, binadaki farklı bölümler arasındaki sıcaklık farkı 4...