23 / 11 / 2024
fuzul

Binalarda mantolama nasıl yapılır?

Binalarda mantolama nasıl yapılır?

Mantolama kısaca, binaların ısı yalıtım levhaları ile kaplanması uygulaması olarak karşımıza çıkıyor. Bu uygulama ile ısı tasarrufu sağlanıyor. Peki, binalarda mantolama nasıl yapılır?




Binalarda mantolama nasıl yapılır?

Isı yalıtımı sağlayan malzemeler kullanılarak binaların giydirilmesi işlemine mantolama deniyor. Isı yalıtımının tanımı ise, farklı sıcaklıklara sahip iki ortam arasındaki ısı transferinin engellenmesi amacıyla uygulanan işlemlerin tümü olarak biliniyor.  


Yapılarımızda ısınma ve serinleme amaçlı kullandığımız kombi,kalorifer,klima ve benzeri cihazların sarf ettikleri enerji,mantolama tatbikatları ile yüzde 50 azaltılabiliyor. Eğer binalarımızın temel ve çatılarında da ısı yalıtımı yapılmışsa bu oran yüzde 60’lara kadar çıkabiliyor. 


Bu kadar önemli bir tasarrufun sadece kendi bütçelerimize değil ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlayacağı unutulmaması gerekiyor. Binalarımızda en önemli ısı kayıpları kolon ve kirişlerden kaynaklanıyor bu sebep ile iç duvarlarda yapılacak Mantolama tatbikatları asla sonsuz ömürlü olmuyor,dış cephede ve bina duvarlarının tamamını kaplamadıktan sonra Mantolama  sistemlerinde tatmin edici sonuç alınamıyor. 


Doğru bir şekilde Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemleri ile kaplanan bir binanın korozyon problemini bir daha yaşamayacağını,yaşının sabitleneceğini ve mantolamanın bina ömrü kadar hizmet verebileceğini unutmamamız gerekiyor. Peki, binalarda mantolama nasıl yapılır?

 

Dış cephe mantolama nası yapılır?

1) Dış cephe mantolamada ilk olarak subasman profilleri yerleştiriliyor.  Yerleştirme işlemi su terazisiyle yapılıyor. 


2) Plaka yapıştırma uygulamasına geçilir. Bu plakalar strofor, taş yünü, fugalı vb. olabilir. Plakalar özellik bakımından farklılık gösterir. Bu yüzden çalıştığınız firmaya hangi plakayı kullandıklarını, ve özelliklerini sormayı ihmal etmeyin. Plaka yapıştırma için genellikle çerçeve methodu uygulanır. Yani, yapıştırıcılar plakaların çevresini tamamiyle kaplayacak şekilde sürülür, orta kısımlara bir ya da iki öbek halinde bulanır. Yapıştırma işleminden sonra, 1 gün yapıştırıcının kuruması için beklenir.


3) Plakaların yapıştığından emin olunduktan sonra, dübelleme işlemine geçilir. Dübeller, plakaların birleşim yani ek yerlerine gelecek şekilde atılır. Plakaların orta kısımlarına da birer tane dübelleme gerçekleştirilir. Eğer binanız yüksekse, son katlara doğru dübel sayısı artırılır.


4) Dübelleme bittikten sonra, sıva uygulamasına geçilir. Plakaların üzerine kalın bir şekilde bir kat sıva uygulanır. Kalın sıva uygulamasının ardından file yerleştirilir ve onun üzerine de ince bir sıva uygulaması gerçekleştirilir. Bu işlemin ardından da, yine 1 gün beklenir.


5) Sıvalar kuruduktan sonra dekoratif kaplama uygulanır. Dekoratif kaplamanın püf noktası, herhangi bir çıkıntıyı önlemek için cepheleri bir seferde kaplamaktır. Binanızın dekoratif kaplaması tamamlandıktan sonra mantolama süreci tamamlanmış sayılır. Artık binanızı dilediğiniz bir renge boyatabilirsiniz.


Binalarda mantolama yapma zorunluluğu!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön