23 / 11 / 2024
fuzul

Mantolama nasıl anlaşılır?

Mantolama nasıl anlaşılır?

Konut satın alacağınız veya kiralayacağınız bir yapıda mantolama olduğu söyleniyorsa; Bir binaya mantolama uygulamasının kaliteli yapılıp yapılmadığı nasıl kontrol edilir? Mantolama nasıl anlaşılır? İşte yanıtı...




Mantolama nasıl anlaşılır?

Binalarda dış cephe yalıtım uygulaması olarak da bilinen mantolama uygulaması 2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği ile zorunlu hale geliyor.


Yönetmelik hükümlerine göre yeni binalar mantolaması yapılarak inşa edilirken; eski binaların da 2017 yılında kadar mantolama yaptırması gerekiyor.


Aksi takdirde, mantolaması olmayan binalar için yasal yaptırımlar söz konusu oluyor. Örneğin, mantolaması olmayan binadaki evler için alım-satım, kiralama gibi tasarruflar yapılamıyor. Ayrıca, doğal gaz ve kombi gibi uygulamalar da yaptırılamıyor.


Peki bir binaya mantolamanın yapılıp yapılmadığı nasıl anlaşılır?

Mantolamanın yapılıp yapılmadığı, binanın projesine bakılarak dış katmanları ve ne tür yalıtım malzemeleri kullanıldığı görülebiliyor. 


Bir mimar ya da mühendise danışarak binada hangi ısı yalıtım panelinin kullanıldığı öğrenilebiliyor. Binaların yalıtımı dıştan ya da içten mantolamayla yapılabileceği gibi ısı yalıtım sıvaları ile de yapılabiliyor.


Ancak böyle bir bina projesinin olmaması durumunda; duvara delik açarak katmanları inceleyebilirsiniz. Mantolaması olan duvarda açılan delikte karşınıza bir strafor köpük veya çimento bazlı sıva çıkması gerekiyor.


Mantolaması olan binada, yalıtımın hangi panel tipinin kullanıldığı ve ısı yalıtım sıvası olup olmadığının sorulması gerekiyor. Yalıtım yöntemine uygun ısı yalıtım boyalarının uygulanıp uygulanmadığı da kontrol edilmelidir.


Mantolama kanunen zorunlu mu?



Geri Dön