02 / 05 / 2024

medeni kanun önalım hakkı

medeni kanun önalım hakkı

Paylı mülkiyete konu olan taşınmaz malın paydaşlarından birinin payını bir üçüncü kişiye satması halinde kanuni önalım hakkı doğuyor. Peki, kanuni önalım hakkı nedir? İşte yanıtı..

Önalım hakkının tanımı!

Paylı mülkiyetle bağıntılı olan önalım hakkının tanımı nedir? Önalım hakkı paydaşlar arasında nasıl oluşur? Önalım hakkı konusu hakkında detaylı bilgi edinmek için haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..

Miras kalan ev kiraya verilir mi?

Medeni Kanun gereği, vefat eden kişinin tüm malvarlığı ve hakları, yasal varislerine kalıyor. Peki, Miras kalan ev kiraya verilir mi? Miras kalan evin kirası nasıl bölüştürülür? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Veraset ilamı ücreti 2022 ne kadar?

Veraset ilamı, diğer bir ifade ile mirasçılık belgesi,, Türk Medeni Kanun’u Madde 598’de açıklanıyor. Peki, Veraset ilamı nasıl alınır? Veraset ilamı ücreti 2022 ne kadar? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Veraset ilamı nedir? Veraset ilamı nasıl alınır?

Veraset ilamı, diğer bir ifadeyle mirasçılık sözleşmesi, Türk Medeni Kanun’u Madde 598’de düzenleme altına alınmıştır. Veraset ilamının amaçladığı husus, mirasçıların hangi oranda mirasa ortak olduklarını gösteriyor. Peki, Veraset ilamı nasıl alınır? İşte tüm detaylar..

Hisseli mülklerde hissedarların önalım hakkı kaç aydır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde hisseli mülklerde hissedarların önalım hakkını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in merak edilen konuyla ilgili o yazısı...

Aile konutu şerhini kimler koydurabilir? Aile konutu şerhi için gerekli belgeler 2022!

Aile konutu şerhi 4721 sayılı Türk Medeni Kanun’unun 194.maddesinde düzenlenmiştir. Kanuna göre; aile konutu şerhi, malik olmayan eşleri aile konutu üzerinde söz sahibi yapıyor. Peki, Aile konutu şerhini kimler koydurabilir? İşte tüm merak edilenler...

Önalım hakkı nasıl ve ne zaman kullanılır?

Önalım hakkı, bir gayrimenkulün satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkı oluyor. Peki, önalım hakkı nasıl ve ne zaman kullanılır?

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi komisyonda!

TBMM'ye sunulan Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında halihazırda devam etmekte olan tarımsal arazi satışında sınırdaş tarımsal arazi maliklerinin önalım hakkına ilişkin davaların reddedilmesi amaçlanıyor. 

Gayrimenkul alırken önalım hakkı hangi durumlarda iptal olur?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, çok ortaklı bir arsa hissesi almak istediğini belirten okuyucu, diğer hissedarların önalım hakkı olduğunu, bu önalım hakkını engellemek için ne yapabileceğini sordu. 

Boşanmada mal paylaşımı 2021!

Eşler arasındaki mal paylaşımı rejim esasları, Medeni Kanun kapsamında belirtiliyor. Peki Eşlerin boşanmada mallar üzerindeki hak ve sorumlulukları nelerdir? Boşanmada mal paylaşımı nasıl olur? İşte boşanmada mal paylaşımı 2021...

Binalarda blok temsilcisi nasıl seçilir?

Posta yazarı Tamer Heper 'Bir binada blok temsilciliği için kat maliki olmayan eşin yerine seçilme hakkımız, aile konutu şerhi olmak şartıyla mı yoksa Medeni Kanun’un biz kadınlara verdiği haklarla mı mümkün?' sorusunu cevapladı.

Mal paylaşımı dava dilekçesi 2021!

Eşler arasındaki mal paylaşımı rejim esasları, Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Peki, eşler arasındaki mal rejimleri nelerdir? Mal paylaşımı dava dilekçesi 2021 nasıl hazırlanır? İşte tüm merak edilenler...

Sınırdaş arazi sahibinin ön alım hakkı kaldırıldı!

Tarımsal arazilerin satılması durumunda yan parsel yani sınırdaş arazi maliklerine verilen önalım hakkı kaldırıldı. 

Eş rızası olmadan konut satılır mı?

Medeni Kanun aile konutu olarak belirlenen evi özel koruma altına aldı. Aile konutu, tapuda eşlerden sadece birisi adına kayıtlı olsa da, tapuda adı yazan kişi, eşinin rızası olmadan konutu satamıyor.

medeni kanun önalım hakkı Haberi

medeni kanun önalım hakkı

Kanuni önalım hakkı nedir?

Paylı mülkiyete konu olan taşınmaz malın paydaşlarından birinin payını bir üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşların aynı sözleşmesel şartlarla bu payın öncelikle alıcısı olabilme yetkisini kendilerine veren hakka önalım hakkı deniyor.


Yasa dolayısı ile doğan kanuni önalım hakkının sahibi taşınmaza sahip olan paydaşlar oluyor. Bu hak paya bağlı bir haktır ve pay kimde ise hak sahibi odur.


Medeni Kanun Önalım Hakkı..


1. Yasal önalım hakkı

a. Önalım hakkı sahibi

MADDE 732.- Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabilirler.


b. Kullanma yasağı, feragat ve hak düşürücü süre

MADDE 733.- Cebrî artırmayla satışlarda önalım hakkı kullanılamaz.

Önalım hakkından feragatin resmî şekilde yapılması ve tapu kütüğüne şerh verilmesi gerekir. Belirli bir satışta önalım hakkını kullanmaktan...