05 / 05 / 2024

merkez bankası ihracat ve reeskont kredileri limiti

merkez bankası ihracat ve reeskont kredileri limiti

Merkez Bankası ( TCMB ) ihracat ve reeskont kredileri limitinin yüzde 25 artırıldığını dört aydan uzun vadeli kredilerin ihracatçıya maliyetinin 20 baz puan azaltıldığını açıkladı.

Merkez Bankası’ndan piyasayı rahatlatacak adımlar geldi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sisteminde Türk lirasının (TL) payını artırmaya yönelik adımlar atarken, sadeleşme kapsamında ihracat kredileri ve firmaların krediye erişimine yönelik uygulama kolaylıkları getirdi.

Merkez Bankası’ndan yeni adım! Krediye erişim kolaylaştırıldı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sisteminde TL’nin payını artırmaya ilişkin adımlarla beraber sadeleşme çerçevesinde ihracat kredileri ve firmaların krediye erişimine dair uygulama kolaylıkları getirdi.

Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz indirim kararı! 3 aylık periyotlarda kademeli olarak düşecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası cinsi reeskont kredisi kullanacak ihracatçılar için vadeleri uzatırken, faiz oranlarını da düşürdü.

Elinde doları olanlar dikkat! Merkez Bankası kuralı değiştirdi

Merkez Bankası, dolar ihracatıyla ilgili çok önemli bir kural değişikliğine gitti. Buna göre turizmciler döviz kazancını satması durumunda yüzde 40'ı TCMB tarafından alınacak.

Merkez Bankası'na yapılacak olan döviz satışına yönelik uygulama talimatı yayımlandı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, ihracat genelgesi kapsamında TCMB'ye döviz satışına ilişkin uygulama talimatı yayınladı.

Merkez Bankası yönetimine Emrah Şener'in getirilmesi planlanıyor!

Merkez Bankası'nda (TCMB) halihazırda boş bulunan iki başkan yardımcılığından birine Özyeğin Üniversitesi'nden Emrah Şener'in getirilmesi planlanıyor.

Azerbaycan Merkez Bankası faiz oranlarını yükseltti!

Azerbaycan Merkez Bankası, faiz oranlarını 2,5 puan yükseltti. Kararın ulusal para birimi manata olan güveni artırmak amacıyla alındığı kaydedildi.

İngiltere Merkez Bankası ek faiz indirimine gidebilir!

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney politika faiz oranının 0,25 azaltılmasının ardından önümüzdeki dönemde ihtiyaç duyulması halinde daha fazla faiz indirimine gidilebileceği mesajını verdi.

İngiltere Merkez Bankası faiz oranını indirdi!

İngiltere Merkez Bankası (BoE) tarafından politika faizinin yüzde 0,50’den yüzde 0,25 seviyesine çekilerek varlık alım programının da 435 milyar sterline yükseltildiği açıklandı.

Merkez Bankası faiz indirmine ara vermemeli!

ASO Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, "Merkez Bankası, enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesini bahane ederek faiz indirimlerine ara vermemeli" dedi.

Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı iş dünyasına moral veriyor!

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, Merkez Bankası'nın faiz indirimi hakkında açıklama yaptı. İşte Kuzu'nun indirim açıklaması..

Merkez Bankası'nın indirimi olumlu gelişmelere neden olacak!

Ofton İnşaat Yönetim Kurulu Eş Başkanı Yusuf Şimşek, Merkez Bankası'nın yaptığı faiz indirimini yorumladı. Şimşek, " Merkez Bankası’nın bu kararı hem reel hem de finans sektöründe olumlu gelişmelere neden olacaktır. " dedi.

Merkez Bankası'ndan faiz indirimi!

Para Politikası Kurulu açıklamasından: "Marjinal fonlama oranı yüzde 9'dan yüzde 8,75'e indirilmiş, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutulmuştur" denildi.

merkez bankası ihracat ve reeskont kredileri limiti Haberi

merkez bankası ihracat ve reeskont kredileri limiti


Merkez Bankası (TCMB) ihracat ve reeskont kredileri limitinin yüzde 25 artırıldığını dört aydan uzun vadeli kredilerin ihracatçıya maliyetinin 20 baz puan azaltıldığını açıkladı.


Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada ihracat reeskont kredisi yoluyla TCMB rezervlerine sağlanan katkının 2014 yılında 13 milyar dolara ulaşması bekleniyor. TCMB tutarın limit artışı, maliyet avantajı ve sağlanan diğer kolaylıklar sayesinde rezervlere bu yolla sağlanacak katkının 2015 yılında daha yüksek olması bekleniyor.


TCMB açıklamasının maddeleri ise şöyle:


* TCMB tarafından ihracatçılara kullandırılmakta olan ihracat reeskont kredilerinin limiti 12 milyar dolardan 15 milyar dolara yükseltilmiş ve bu tutarın 14 milyar dolarlık bölümü Türkiye İhracat Kredi Bankası (Türk Eximbank), 1 milyar dolarlık bölümü ise ticari bankalara tahsis edilmiştir.


* Toplam kredi limitindeki artışa bağlı olarak firma bazında kredi limitleri; dış ticaret sermaye...